ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE Tízedik előadás 2017.04.04.
ÉLVEZETI CIKKEK ÁRUISMERETE I T A L O K 2017.04.04.
Osztályozás Alkoholtartalmú italok Alkoholmentes italok 2017.04.04.
2017.04.04.
A BOR MEGHATÁROZÁS: MINŐSÉG csak szőlőből csak alkoholos erjesztéssel kémiai összetétel érzékszervi tulajdonságok rendellenességek 2017.04.04.
Romániai osztályozás Fogyasztói (kommersz) borok Asztali bor (vin de masă) VM Válogatott asztali bor (vin de masă superior)VMS Minőségi borok Válogatott minőségi bor (vin de calitate superioară) VS Ellenőrzött eredetű neves borok (vin de calitate cu denumire de origine controlată) DOC Ellenőrzött eredetű névvel és minőségi fokozatokkal rendelkező borok (vin de calitate cu denumire de origine controlată şi trepte de calitate) DOCC Teljes éréses szüretelésű (cules la maturitate deplină) DOCC - CMD Kései szüretelésű (cules târziu) DOCC – CT Aszúbor (cules la înnobilarea boabelor) DOCC – CÎB Különleges borok Szénsavas borok Aromás borok Likőrborok Más különleges borok 2017.04.04.
A bor előállítása 2017.04.04.
A bor tárolása és forgalmazása 2017.04.04.
alkoholtartalom térfogat % [V/V] A borok minősítése Alkoholtartalom szerint minôsítés alkoholtartalom térfogat % [V/V] gyenge 8.0 - 9.9 könnyû 10.0 - 11.4 mérsékelt (nagylelkû) 11.5 - 12.4 tüzes 12.5 - 13.4 erôs 13.5 - 14.9 szeszes (száraz bor: égetô) - - 15.0 2017.04.04.
bor cukortartalom szerinti osztálya minôsítés cukortartalom g/l bor cukortartalom szerinti osztálya nagyonszáraz 1.0 - 2 száraz 2.1 - 4 félszáraz 4.1 - 12 nyalós 12.1 - 20 édeskés 20.1 - 30 félédes 30.1 - 50 édes 50.1 - 80 nagyonédes (kövér) 80.1 - 120 likôrédes, mézédes 120.1 - 200 eszencia 200.1 - (250) 2017.04.04.
cukormentes extrakt [g/l] Testesség minôsítés cukormentes extrakt [g/l] üres (híg) 15.0 - 16.5 vékony 16.6 - 20.0 tartalmas 20.1 - 25.0 telt 25.1 - 30.0 testes 30.1 - 35.0 igen testes (sûrû) - - 35 2017.04.04.
Borok azonosítása. Hamisítások Jellemzők: Savasság: Fix savasság Illékony savasság Alkoholtartalom Testesség (extrakttartalom) Szervetlen és szerves anyagok aránya Radioaktív izotópok aránya Keserűanyagok Aromaanyagok ADN lenyomatok 2017.04.04.
Borok azonosítása. Hamisítások Módszerek Vegyi analízis Klasszikus (volumetriás, gravimetriás) Gáz és folyadékkromatográfiás Spektroszkópiás Tömegspektrométeres meghatározások Érzékszervi 2017.04.04.
Borok azonosítása. Hamisítások Hamisítási praxisok Édesítés (cukor vagy édesítőszeradalék) Alkohol, víz vagy glicerinadalék Színezőanyagok és aromák használata Savasság és alkoholtartalom összefüggése Gautier index (A+összsavasság) 13-17 Balarez index (A +fix savasság) 11-17 Halphen index (Összsavasság \A )0,2-0,8 2017.04.04.
Pezsgő Hautvilliers – i apátság 25 km hosszú pincerendszer Dom Pérignon pincemester 1668 tól 1715-ig Szőlőfajták: pinot meunier, pinot noir, chardonnay 2017.04.04.
A SÖR Meghatározás: Csíráztatott, szárított árpából Keményítőtartalmú nyersanyagokból Cefrézéssel komlózással Alkoholos erjesztéssel Szénsavtartalmú 2017.04.04.
A sörök minősége Kémiai összetétel: Etilalkohol Vonadékanyagtartalom (extrakt) Balling fok Széndioxid Savtartalom (savfok) Érzékszervi tulajdonságok: Szín Illat Íz Tisztaság Habtartósság Sörhibák (kalcium-oxalát kiválása, fehérjekiválás, ízhibák) 2017.04.04.
Sörgyártás Malátakészítés Áztatás, csíráztatás, aszalás Sörlé készítése Őrlés, cefrézés, szűrés Komló adagolása Erjesztés Utóerjesztés (ászokolás) Fejtés Pasztőrözés 2017.04.04.
A sörök osztályozása Színe szerint Világos (pilseni típusú) Barna (müncheni, bajor típusú) Eredeti extrakt-tartalom szerint Kommersz (12 Balling fok alatt) Minőségi (12 Balling foktól) Töltés szerint Hordós Palackozott (dobozos) Pasztőrözött Pasztőrözetlen 2017.04.04.
Pálinkák és likőrök Pálinkák (min 35% v\v alkohol) Likőrök Csoportosítás: Valódi pálinkák (egyszerűen: pálinkák) Különleges pálinkák most csak szeszesitalnak hívják (a pálinka nevet védték az EU-s normák szerint) Előállítás Cefrekészítés Erjesztés (spontán, irányított) Lepárlás Érlelés Palackozás, forgalomba hozatal Likőrök Más szeszesitalok (Brandy, whisky) 2017.04.04.
Alkoholmentes italok Szörpök Üdítőitalok Ásványvizek Gyümölcslé alapú szörpök (málnaszörp, szederszörp, stb.) Ízesített szörpök (banán ízű, málna ízű, stb.) Citrusalapú szörpök (citromszörp, narancsszörp) Üdítőitalok Gyümölcs és zöldséglevek Szűrt levek Nektárok Rostos levek Széndioxid tartalmú üdítőitalok(kólafélék, tónikfélék, egyéb) Ásványvizek 2017.04.04.
Szörpök és üdítőlevek előállítása 2017.04.04.
Gazdasági vonatkozások Az élvezeti cikkek adóztatása Élvezeti cikkek árának alakulása Szociális vonatkozások Ajánlott irodalom: Szilágyi, J., Mészáros, S., Mezőgazdasági termékek áruismerete, jegyzet,Scientia Kiadó, 2002 http://spike.fa.gau.hu/dep/kerteszet/gbk/oktatas.htm http://imperialtokaji.hu/ http://www.brauunioninternational.com/ 2017.04.04.
Köszönöm szíves figyelmüket. 2017.04.04.