„ Polgár az európai demokráciában”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elek, október 1.Keresztes György1 A természetközeli erdőgazdálkodás szükségessége és alkalmazásának lehetőségei Magyarországon a bujáki FAO-projekt.
Advertisements

© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Készítette: Cives Prudentes csapata 2012.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
CIVITAS Polgár az Európai Demokráciában OTV Wass - csoport.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
Mit jelent és miért fontos a felelős erdőgazdálkodás?
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
A szálalás iránti igény fő forrásai
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
TÖOSZ – Balástya márcuis 21, Csorvás március 22. ERDEI ISKOLÁS ÜZENET GYULA-VÁROSERDŐRŐL Puskás Lajos okl. erdőmérnök c. egy. docens.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Baranya megyei polgármesteri fórum február 1. Közjóléti tevékenységünk egy szelete.
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Enpaszmációs jelenségek Csapat: 0. Generáció Előadók:Börcsök Gyula Frank Rudolf Keszthelyi Balázs Sulyok Zoltán.
„ … Hazajött, azt mondta: bocs, de a lejtőn le …” (30Y)
ELŐZETES FELADAT KOCKA POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV.
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
Polgár az Európai Unióban A „Révaisok Uniója” által készített prezentáció
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
Erdő- és fagazdálkodás
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Nemzeti Parkok.
„ Az agrárium, a civil szektor és az önkormányzatok szakmai együttműködésének elősegítése a Sárréti kistérségben” LEADER+ Vidékfejlesztési Konferencia.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
Élőhelyvédelem 2006/2007. tanév. Vizes élőhelyek veszélyeztettsége és védelme Hazai elterjedésük: gyakorlatilag mindenhol, de főleg az Alföldön (ott egykor.
Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
Projektvezetői megbeszélés Önfejlesztő terület február 11.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
A természetvédelem.
Atomenergiáról – mindenkinek
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
Talajok konkrét természetvédelme
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Atomenergiáról – mindenkinek
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

„ Polgár az európai demokráciában” OTV

Erdész - természetvédő KAPCSOLATOK, ELLENTÉTEK

I. A probléma bemutatása

Erdőgazdálkodás: Az erdő folyamatos és állandó megújítása, faanyagtermelés Természetvédelem A természeti értékek megőrzése, azok helyreállítása

Kapcsolódási pont Az erdész gazdasági alapon műveli az erdőt A természetvédő érzelmi alapon kezeli az erdőt

Az erdő Fogalma:„olyan szárazföldi környezeti rendszer, amelyben a növényzet /a faállomány/ és a termőhely,rendkívül szoros,viszonylag stabil kölcsönhatása érvényesül”. Az erdő hármas szerepe: •gazdasági •védelmi •közjóléti

Probléma: a természetvédelem nem különíti el ezt a két fogalmat Erdő és faültetvény Biológiai diverzitás A fák életkora különböző Több fafaj alkotja A fák szabálytalanul „állnak” Hármas szereppel bír A fás területek 40%-a Fajokban szegény A fák azonos életkorúak Általában egy fafaj alkotja A fák sorokban állnak Elsősorban gazdasági szerepe van A fás területek 60 %-a Probléma: a természetvédelem nem különíti el ezt a két fogalmat

Probléma: eltérőek az erdő iránti igényeik Az optimális erdő Természetvédelem Erdészet Őshonos fafajok Természetes társulások Kiemelt jóléti szerep A gazdasági szerep háttérbe szorul Sok esetben nem őshonos fák Könnyen kezelhető (ültetvényszerű) Lehetőleg egy fafaj A rövid- és középtávú gazdasági szerepe az elsődleges Probléma: eltérőek az erdő iránti igényeik

Egyéb problémák A természetvédelem által kitűzött célok sokszor teljesíthetetlenek Nincs kommunikáció az erdész és a természetvédő között Az erdésznek nincs megfelelő megbecsültsége, a természetvédelemé talán túlzott

Információk közzététele II. Információk közzététele

Az állami erdők kezelői Forrás: www.aesz.hu

Magyarország erdőterületei Forrás :www.aesz.hu

Fa fajmegoszlás 2007-ben

Védett területek Magyarországon

Erdő és természetvédelem A védett területek 47%-a erdő Forrás: www.aesz.hu

Természetvédelmi területek alakulása Hazánk nemzetiparkjai c. könyv

Magyarország vízrajza a XVII. században www.termeszetvedelem.lap.hu

Nem különíti el az erdőt és a faültetvényt A Természetvédelemről szóló 1996. évi LIII. törvény Nem különíti el az erdőt és a faültetvényt

Forrás: Személyek: Irodalom: Juszku István Medvecz Gábor Szabó József Kristóf Nagy László Macsek Lajos Irodalom: Erdészeti Lapok Vadászlap Erdőhasználattan Internet Erdőgazda

III. Megoldási javaslat

1. A természetvédelemi előírások ne vagy csak részben vonatkozzanak a faültetvényekre

2. Az erdő gazdasági szerepét össze kell hangolni a jóléti szerepével!

3. A társadalmi szemlélet realizálása az erdészet szerepéről Tájékoztatók Előadások Erdei programok Erdei iskolák – oktatás

4. Az állami erdőket kezelő szerveket össze kell vonni!

5.A természetvédelemnek reális és teljesíthető célokat kell kitűznie!

IV. Akcióterv

Az erdő és a faültetvény elkülönítése A Természetvédelemről szóló törvény módosítása (A faültetvények viszonylag magas aránya miatt csökkenne az erdész-természetvédő konfliktus)

A gazdasági szerep „közjólétiesítése” Turistautak kiépítése Esőbeállók létesítése Tűzrakóhelyek kiépítése Táborhelyek kijelölése

Az erdész és a természetvédő álláspont közelítése Konferenciák szervezése Továbbképzések Oktatás

Természetvédelemi szemlélet realizálása Erdész-természetvédő konferenciák szervezése A természetvédelmi és az erdészeti program alapos átgondolása

V. A Megvalósítás útján

XVII. Országos Erdőfórum Időpont: 2007.03.15-16. Helyszín: Kecskemét Résztvevők: Nemzeti Parkok, Erdészetek a KVVM és a civil szervezetek képviselői Célkitűzés: Az erdész és a természetvédelmi álláspont közelítése

A részletes program Március 15. Terepi program a Nyíri-erdőben Esettanulmányok, előadások, beszélgetések civil kezdeményezésekről 2. Március 16. Az erdőgazdálkodás és a természetvédelem aktuális kérdései

XVII. Országos Erdőfórum Eredmény: Egy elfelejtett nyugati gondolat felélesztése (Pro Silva) Törvénymódosítás megfontolása

Készítették: Benkó Valentin Böszörményi Bence Csősz Géza Kozma Botond Felkészítő tanár: Máhig József

Köszönjük a figyelmüket!