Aminosavak és fehérjék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

A fehérjék.
Kristályrácstípusok MBI®.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Makromolekulák Simon István. Transzmembrán fehérjék Anyagcsere folyamatok Transzporterek Ion csatornák Hordozók Információ csere Receptorok.
Makromolekulák_2010_11_30 Simon István. Transzmembrán fehérjék Anyagcsere folyamatok Transzporterek Ion csatornák Hordozók Információ csere Receptorok.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
A fehérjék világa.
Az anyagok közötti kötések
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
AMINOSAVAK.
AZ ENZIMMŰKÖDÉS GÁTLÁSAI (INHIBÍTOROK)
ANTIGÉNFELISMERÉS AZ ELLENANYAG ÉS A B- SEJT- ANTIGÉNRECEPTOR (BCR) ÁLTAL VALÓ ANTIGÉNFELISMERÉS SZERKEZETI ALAPJAI.
Nukleotidok, nukleinsavak
Aminosavak, peptidek, fehérjék
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Fehérjék biológiai jelentősége
A nukleinsavak.
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Géntechnikák Laboratórium
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA tavaszi szemeszter
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
A lipidek.
A víz.
A fémrács.
NUKLEINSAVAK MBI®.
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Nukleotid típusú vegyületek: nukleinsavak és szabad nukleotidok
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Fehérjék.
Egyed alatti szerveződési szintek
A kvantum rendszer.
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
NITROGÉNTARTALMÚ SZÉNVEGYÜLETEK.  drogok (kokain, LSD és társaik)  ürülékszag  kávé, tea  metilnarancs indikátor  penicillin A NITROGÉN.
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
Makromolekulák Simon István.
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
HCl Kötő e- párok száma: 1 :1 :0 Nemkötő e- párok száma: 3
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Az élő szervezet építőkövei: biogén molekulák
Biológiai makromolekulák
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Citokróm oxidáz.
H.-Minkó Krisztina P.-Fejszák Nóra Semmelweis Egyetem
A fehérjék.
Fehérjék funkciói.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Fehérjék.
nitrogéntartalmú szénvegyületek
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Aminosavak és fehérjék

Aminosavak….. Amino-és karboxil-csoportot tartalmazó molekulák A fehérjék felépítő egységei az a-aminosavak közé tartoznak

Aminosavak….. Savas és bázikus tulajdonságuk is van A két funkciós csoport egymásnak is képes protont átadni ikerion

Az élő szervezetek fehérjéit 20 féle a-aminosav alkotja, köztük csak az oldallánc szerkezetében van különbség Az oldallánc lehet apoláris vagy poláris sajátságú. A poláris oldallánc semleges, savas vagy bázikus jellegű.

Apoláris aminosav oldalláncok…..

Poláris aminosav oldalláncok…..

Aminosavak….. Vízkilépéssel kapcsolódhatnak egymással (kondenzáció) peptidkötés (amidkötés) Dipeptid Polipeptid Fehérje (jellegzetes térszerkezetű makromolekula)

A fehérjék Jellegzetes térszerkezetű, sajátságos működésű makromolekulák Feladataik az élő szervezetekben: Enzimek (biokatalizátorok) Szállítófehérjék (pl. hemoglobin) Struktúrfehérjék (pl. haj, köröm) Izomfehérjék Immunfehérjék (ld.védekezés) Tartalék tápanyagok (pl. szójamagban) stb.

A fehérjék Működésükhöz megfelelő térszerkezettel kell rendelkezniük Négyféle szerkezetszinttel jellemezhetőek: Elsődleges, másodlagos, harmadlagos és negyedleges szerkezet

A fehérjék elsődleges szerkezete = az aminosavak sorrendjével (polipeptidlánc) Az R-csoportok sorrendje a lényeg, mert ez befolyásolja a többi szerkezeti szintet, vagyis megszabja a fehérje összes tulajdonságát így a funkciót is!

A fehérjék elsődleges szerkezete Akár egy aminosav cseréje is megszüntetheti a működőképességet (pl. sarlóssejtes anémia) Sarló alakú vörösvérsejt Egészséges vörösvérsejt

A fehérjék elsődleges szerkezete Mi rögzíti ezt a szerkezetet? N-vég (amino-vég) C-vég (karboxil-vég)

A másodlagos szerkezet = a polipeptidlánc rövidebb-hosszabb részeinek térbeli elrendeződése Kétféle lehet: a-hélix b-redő Rögzítése: hidrogénkötések az NH- és a CO- csoportok között

Harmadlagos szerkezet = a teljes polipeptidlánc térbeli elrendeződése Rögzítése: az R-csoportok közötti másodlagos kötések: Hidrogénhíd Diszperziós kölcsönhatás (van der Waals) Elsődleges kötések: Diszulfid-híd ( daueroláskor ) Ionos kötés

Harmadlagos szerkezet Jellegzetes ~ : Globuláris alak (gömbszerű) pl. hemoglobin Fibrilláris alak (szálas alak) pl. haj, izomfehérjék

pepszin kollagén

Harmadlagos szerkezet Megszabja a fehérje oldhatóságát Poláros oldalláncok a felszínen vízoldható fehérje Apoláros oldalláncok a felszínen zsírban oldható fehérje (pl. sejthártyában)

Negyedleges szerkezet Csak akkor van, ha a fehérje több polipeptidláncból (alegységből) áll = az alegységek a térbeli kapcsolódása Rögzítés: R-csoportok közötti kötések

Fehérjék denaturációja = a térszerkezet elvesztése Következmény: a funkció elvesztése Lehet: Reverzibilis (megfordítható) Irreverzibilis

Fehérjék denaturációja Okai: fizikai vagy kémiai behatások Fizikai: Hő UV-sugárzás Radioaktív-sugárzás Kémiai: pH Nehézfémek sói (réz, cink, ólom stb) Fertőtlenítőszerek Formaldehid stb.

Fehérjék denaturációja Minden fehérje más-más hatásra érzékeny Legérzékenyebbek az enzimfehérjék (ezeknek a denaturálódása halálhoz vezethet!) Érzéketlenek a struktúrfehérjék (pl haj) Prion (szivacsos agyvelőgyulladás, kerge marhakór kórokozója)

A fehérjék csoportosítása Összetétel alapján: Egyszerű fehérje (protein) Összetett fehérje (proteid)

Hemoglobin… ….és a hem

inzulin prion

Keratin, azaz a haj Citokróm