ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tőke és piaca, annak formái:
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Gazdasági informatika
A diákat készítette: Matthew Will
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Önkormányzati finanszírozás: kötvény és hitel KRÁLIK LÓRÁND BIZTOS ORSZÁGOS TŐKEPIACI FELÜGYELET MÁRCIUS 24. SZATMÁRNÉMETI.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
A diákat készítette: Matthew Will
PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK, PIACOK
Értékpapír piaci műveletk
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Biztosításgazdaságtan 6. téma
A jelzáloghitelezés története
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
* Eszköz * Kapcsolódás típusa a termelési folyamathoz * Használati idő * Transzformáció típusa.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Vállalati pénzügyi ismeretek
A kötvény árfolyama és hozama
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Egyes társasági formák
Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
A bankok.
Államadósság és állampapírpiac
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 8. előadás
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Bankmérleg, forrás oldal
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
 A bankoknál folyószámlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszeg, melyért a bank garanciát és meghatározott értékű kamatfizetést vállal. Betét.
Bankmérleg, eszköz oldal
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Vállalati pénzügyek alapjai
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
Gazdasági informatika
SZÁMVITEL.
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 4. előadás
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Gazdasági informatika
SZÁMVITEL.
A tőke és piaca, annak formái:
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
A tőke és piaca, annak formái:
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK 4. EA KÖTVÉNY

A kötvény (bond) Pénzkövetelést megtestesítő értékpapír A kötvény olyan értékpapír, amelynek kibocsátója arra vállal kötelezettséget, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget, annak előre meghatározott kamatát, valamint az általa vállalt esetleges más szolgáltatásokat a kötvény mindenkori jogosultjának a kötvényben megjelölt időben és módon megfizeti

A kötvény (bond) A kibocsátója az adós. A megvásárlója, a jogosultja a hitelező. A kötvény összege a névértéke. A kötvényen feltüntetett kamatláb, a névleges kamatláb. A kibocsátás napjától a névérték visszafizetésének napjáig terjedő időt a kötvény futamidejének nevezzük

Kötvény kibocsátás célja Célja a pénztőke megszerzése, ellenében csak készpénzzel lehet fizetni, apporttal (nem pénzbeni hozzájárulás: pl. gép, berendezés stb) nem. Egyik oldalról hitel, a másik oldalról megtakarítás A kibocsátó intézmény üzletvitelébe sem beleszólási joggal, sem formális társtulajdonosi jogokkal nem rendelkezik A kibocsátó számára: közép vagy hosszúlejáratú hitelforma. Lejárata általában: 3-25 év között ingadozik

A kötvény forgalmazása: elsődleges értékpapírpiacon másodlagos értékpapírpiacon

Legfontosabb jellemzői: A kötvény fajtái A kötvény jogi formáját tekintve kölcsön Törlesztés módjai: ·  Lejáratakor: egy összegben · Részletkötelezettségekre bontott ·  Bizonyos türelmi, idő után megkezdett · Sajátos forma: törlesztési tervnek megfelelően sorsolással döntik el, Hazánkban: lejáratkor egy összegben visszafizetés illetve 1-5 éves türelmi idő után egyenlő, vagy évente változó nagyságrendű részösszegben (30-30-40 vagy 40-40-20)

A kötvény a kamatozó értékpapírok csoportjába tartozik: Fix kamatozású kötvény Változó kamatozású kötvények: előre megállapított mértékű rögzített kamatból és egy kisebb mértékű- mozgó kamatból A kötvény kamatlába előre meghatározott és valamely gazdasági változókhoz kapcsolódó Pl. fogyasztói árindex mértékéhez Pl. Egy bank rövid lejáratú hitelre meghirdetett kamatláb + Y%

Újabb konstrukciók: Kamatszelvényes futamidején belül több periódusban fizetnek kamatot Örökjáradék kötvény Kamatszelvényes nélküli kötvények (zero coupon bonds) Elemi kötvény , diszkont kibocsátás Törlesztő-szelvény nélküli kötvény egyetlen időpontban, a futamidő végén törlesztik vissza Törlesztő- szelvényes kötvény futamidőn belül több részletben fizetik vissza

Újabb konstrukciók: Átváltható kötvények (konvertálható, illetve csere vagy alternatív kötvény) Opciós kötvény (elővásárlási jogot biztosító kötvény)

Csoportosítás- Fólia Kockázatuk szerint A kötvények osztályozása. A befektetésül szolgáló kötvényeket azok kibocsátójának pénzügyi mutatói alapján minősítési osztályokba sorolják. Tőkeáttételi mutató Kamatfedezeti mutatók Jövedelmezőségi mutatók Likviditási mutatók

A kötvény átruházása A névre szóló kötvény kötvény kötvénynyilvántartó könyv A dematerializált kötvény esetében számlán történő átvezetéssel történik a kötvény adás-vétele.

Tőrvényes előírásoknak A kibocsátáshoz szükséges felhatalmazást Kötvény elnevezését Kibocsátás célját Kötvény névértékét és sorszámát Kibocsátó és képviselőjének megnevezése Kötvény tulajdonos neve Átruházhatóságra vonatkozó esetleges korlátozásokat A kamat- és beváltási (törlesztési feltételeket) A kötvény összegének visszafizetését és kamat megfizetését biztosító esetleges kikötés, illetve garancia (garanciát vagy kezességet vállaló pénzintézet megnevezése) A kötvény kiállításának helye és napja A kibocsátó aláírása Gyakran feltüntetik a kötvényen a teljes összegét: jelzi az értékpapír gyakoriságát, piaci előfordulását

Kibocsátó Kibocsátó lehet az állam, központi költségvetési szerv, helyi önkormányzat, jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet, jogi személyiséggel rendelkező külföldi gazdálkodó szervezet fióktelepe.  

Nyilvános és zártkörű kibocsátás  Nyilvánosan akkor bocsáthat ki valaki kötvényt ha maga vagy jogelődje legalább egy teljes naptári évben már működött, ha a kibocsátásra kerülő kötvények névértéke eléri legalább az ötmillió forintot, és ha rendelkezik a PSZÁF által jóváhagyott tájékoztatóval, nyilvános ajánlattétellel, és azt közzé is tette. A nyilvános kibocsátású kötvény kibocsátásánál egy kibocsátási tervet készít a kibocsátó.

Kötvénykibocsátás rendje A kibocsátás alapja a kibocsátási terv, melyet a kibocsátó készít el Tartalma: Kötvény már említett törvényes kellékei Kibocsátás teljes összegét, címletbeosztás és a kötvények darabszámát Kötvényen alapuló kötelezettségeket teljesítésének tervezett pénzügyi fedezetét Kötvényvásárlók tervezett körét Meghirdetett módját (zártkörű jegyzés esetében: érdekeltek tájékoztatási módját)

Kötvénykibocsátás módjai Névértéken (kibocsátási ár= névérték) Névérték alatt (kibocsátási ár <névérték) többlet kibocsátói kiadást jelent Állampapírok Névérték feletti kibocsátás (kibocsátási ár> névérték) A kibocsátó terheit csökkenti, a kölcsöntőkének csak névértékének megfelelő hányadát kell visszafizetni, kamat is csak névértékre vonatkozik. A névérték feletti rész a kibocsátó tiszta bevétele.

VÉGE