Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diákat készítette: Matthew Will

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diákat készítette: Matthew Will"— Előadás másolata:

1 A diákat készítette: Matthew Will
Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 25. fejezet A hitellel törénő finanszírozás különböző formái A diákat készítette: Matthew Will McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved

2 Tartalom A belföldi és a külföldi kötvények A kötvényszerződés
Fedezet és szenioritás Eszközzel fedezett értékpapírok Törlesztési feltételek Korlátozó záradékok Zártkörű kibocsátás és projektfinanszírozás Kötvénypiaci innovációk

3 Kötvényterminológia Külföldi kötvények – Egy másik ország kötvénypiacán a helyi befektetőknek értékesített kötvények. Yankee-kötvények – Az USA-ban külföldi vállalatok által értékesített kötvények Samurai-kötvények – Egy külföldi cég által Japánban kibocsátott kötvény. Eurókötvény-piac – Az európai és az amerikai multinacionális vállalatok a nemzetközi tőkepiacokon keresztüli forrásbevonásának piaca.

4 Kötvényterminológia Egyoldalú kötelezettségvállalás vagy megbízási szerződés – Kötvénykibocsátási szerződés a kötvényes és a megbízott vállalat között. Névre szóló kötvény – Olyan kötvény, amelyen a Vállalat feltünteti a tulajdonosokat és az egyes tulajdonosoknak fizetett kamatot, illetve tőketörlesztést. Bemutatóra szóló kötvény – A kötvény-tulajdonosnak el kell küldenie a kamatszelvény a kamatok felvételéhez, illetve a kötvényt magát a névérték törlesztéséhez.

5 Kötvényterminológia Felhalmozódott kamat – A legutóbbi kamatfizetés óta felhalmozódott kamat. Adósságlevél (debenture) – Hosszabb lejáratú fedezetlen hitel. Jelzálogkötvény (mortgage bond) – Egy bizonyos épülettel vagy vagyontárggyal fedezett, hosszú lejáratú hitel. Eszközzel fedezett értékpapírok (asset-backed securities) – Bizonyos eszközök csoportba foglalása, majd az eszközökhöz tartozó pénzáramlás értékesítése.

6 Kötvényterminológia Törlesztési alap – A kötvények visszafizetésére létrehozott alap a még le nem járó kötvények törlesztésére. Visszahívható kötvény – Olyan kötvény amelyet a vállalat a kötvény lejárata előtt egy előre meghatározott visszahívási árfolyamon visszavásárolhat. Adósságátruházás – Vállalati adósság visszafizetésének módja, mely egy elkülönített alap létrehozásából és az alapnak juttatott államkötvényekből áll.

7 Vissza nem hívható és a visszahívható kötvény
Vissza nem hívható kötvény A kötvény értéke 100 75 100-as árfolyamon visszahívható kötvény 50 25 A vissza nem hívható kötvény értéke 25 50 75 100 125 150

8 Kötvényterminológia Korlátozó záradékok – A kötvénytulajdonosok korlátozó feltételei a vállalat működésével kapcsolatosan. Nemteljesítési záradék – Jelzáloggal terhelt eszközök esetén a fedezetlen adósságlevelek tulajdonosainak biztosított egyforma védelem. Méregtabletta – Olyan záradék, amely értelmében a vállaltnak vissza kell fizetnie a kötvényeket, ha a részvények egy nagy hányadát egyetlen befektető szerzi meg és ennek következtében a cég kötvényeinek minősítését hátrébb sorolják.

9 Kötvényterminológia Tetszés szerint fizető kötvények (Pay in Kind, PIK) – A kötvény rendszeres kamatfizetést biztosít, de a kibocsátás utáni egy-két évben a kibocsátó eldöntheti, hogy készpénzben vagy azzal megegyező névértékű kötvényben fizeti ki a kamatot.

10 Záradékok Adósságráták
Előresorolt követelés korlátozza a további előresorolt adósság felvételét. A hátrasorolt követelés korlátozza a tovább előresorolt és hátrasorolt adósság felvételét. Fedezet Nemteljesítés Osztalékok Eseménykockázat Pozitív záradékok Forgótőke Nettó vagyon

11 Eseménykockázat: egy példa
1993 októberében a Marriott különválasztotta a szállodalánc-üzletágát, amely a cég értékének 80%-át képviseli A szétválasztás előtt a Marriott hossz távú könyv szerinti adósságrátája 2891/3644 = 79% volt. Majdnem minden adósság az anyavállalatnál (új neve: Host Marriott) maradt, amelynek adósságrátája így 93%-ra emelkedett. A Marriott részvényeinek árfolyama 13.8%-kal emelkedett, míg kötvényeinek árfolyama közel 30%-kal csökkent. A kötvénytulajdonosok nemtetszésüket fejezték ki, így a Marriott módosította az üzletágak szétválásával kapcsolatos tervét.

12 Projektfinanszírozás
A projektet egy különálló vállalat keretében valósítják meg. A részvények jelentős hányadával a projektmenedzser vagy a vállalkozó rendelkezik, így szoros a pénzügyi teljesítmény és a menedzsment közötti kapcsolat. A társaság magas tőkeáttétellel működik.

13 A projektfinanszírozás szereplői
Vállalkozó Szállító(k) Részvénybefektető Kormányzat Projekt- társaság Hitelező(k) Vevő(k)

14 A kockázat megosztása Kockázat Felelős Szerződés Befejezés/folytatás
Kezes Menedzsment szerződés / befejezési garanciák / forgótőke fenntartás Építési költségek Vállalkozó Kulcsátadásos szerződés / fix ár / késedelmi kötbér Nyersanyagok Szállító(k) Hosszú távú szerződések / indexált árak / „szállíts vagy fizess” szerződések Bevételek Vevő(k) Hosszú távú szerződések / indexált árak / „vidd vagy fizess” szerződések / díjszerződések Koncesszió/szabályozás Kormányzat Koncessziós megállapodás / támogató infrastruktúráról szóló megállapodás Deviza konvertibilitása Garanciák és komfortlevelek / konvertibilis deviza elhelyezése offshore (zálog) számlákon


Letölteni ppt "A diákat készítette: Matthew Will"

Hasonló előadás


Google Hirdetések