A könyvtárosi tevékenység bináris kódjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Advertisements

A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Etikai Kódex.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Közoktatási esélyegyenlőség a Dráva mentén Szentendre, május 27.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
„Férfinak és nőnek teremtette”
Elvárások a szakdolgozókkal szemben….
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Ápolásetika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
"Én, fogadom, hogy egyetemi éveim alatt Magyarország törvényeit ¶ és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabályait mindenkor megtartom. ¶ Elfogadom.
Pedagógusok etikai kódexe
Közösségi internethasználat Magyarországon
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Fogd A Kezem Alapítvány
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Művelődés-gazdaságtan
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A Rendőri Hivatás Etikai Kódexe
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Készítette: Kovács Ferencné
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A méltatlanság fogalmának új szabályai. AlaptörvényKttv.Kódex.
Segédkönyvtáros képzés 2. Vázlat Biczák Péter évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Személyes életvitel.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

A könyvtárosi tevékenység bináris kódjai Dr. Horváth Sándor Domonkos Székesfehérvár, 2005. május 2.

Méltósággal, méltóan, de nem méltóságosan…

I. Könyvtárosi etika A könyvtárosi tevékenységet a szakmai ismeretek, eljárások és szokások, valamint jogszabályok és szabályzatok mellett etikai normák is vezérlik. etikus magatartású / etikátlan magatartású etikus cselekmény / etikátlan cselekmény

II. Alapértékek A könyvtáros elkötelezett az emberi jogok, a demokrácia, a jogállamiság, az esélyegyenlőség és az információ szabadsága mellett. toleráns / intoleráns elfogadó / kirekesztő demokratikus / tekintélyelvű

III. Könyvtárosi hivatás A könyvtárosság a könyvtárostól a használók iránt tiszteletet és odaadást, valamint állandóan fejlődő szakismereteket kíván meg. A könyvtáros szakmai döntéseit autonóm módon, személyében feddhetetlenül, személyes anyagi vagy egyéb jogosulatlan előnyét vagy hasznát kizárva hozza meg.

tisztelettudó / tiszteletlen odaadó / elzárkózó önfejlesztő / maradi autonóm / szolgalelkű önzetlen / haszonleső pedáns / slampos empatikus / elutasító elfogulatlan / elfogult

IV. A gyűjtemény gondozása A könyvtáros felelősséggel tartozik az emberiség, a nemzet, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek, helyi közösségek kulturális örökségének megőrzéséért. Gyűjteményépítő munkáját a használók igényeire és az emberiség értékeire alapozza, de a közvélekedéssel és saját nézeteivel ellentétes műveket is beszerez. Elítéli a cenzúrát, s maga sem cenzúráz. Feltáró munkájával a könyvtár teljes gyűjteményét hozzáférhetővé teszi.

felelősségérzettel bíró / felelőtlen felhasználó-orientált / önfejű ké. információt szétsugárzó / eltitkoló teljességre törekvő / önkényesen szelektáló szorgalmas / rest

V. A könyvtárhasználók szolgálata A könyvtáros megkülönböztetés nélkül nyújt segítséget a könyvtár szolgáltatásainak igénybevételéhez. A használók személyes adatait bizalmasan kezeli. A használóknak joguk van az adott feltételek között a lehető legjobb könyvtári ellátáshoz és az egyenlő elbánáshoz; a könyvtáros ezzel összhangban törekszik az esélyek kiegyenlítésére.

önzetlen / korrupt diszkrét / indiszkrét innovatív / tunya

VI. Az információ közvetítése A könyvtáros tőle telhetően mindent megtesz azért, hogy a használó szabadon és korlátozás nélkül hozzáférhessen az információhoz. Segítséget nyújt az információs eszközök használatához. Legjobb tudása szerint hiteles, megbízható, teljes, megfelelő, személyhez szabott információt nyújt.

segítő / passzív lelkiismeretes / közömbös

VII. Könyvtárosi szakmai közösség A könyvtáros őrzi és növeli a könyvtárosi szakma tekintélyét, részt vesz a szakmai közéletben és együttműködésben. Készségesen adja át tudását és tapasztalatait.

szakmai öntudattal rendelkező / szakmailag meghunyászkodó együttműködő / egoista támogató / autoriter agilis / közönyös

VIII. A könyvtár mint munkahely A könyvtáros elkötelezett könyvtára iránt és munkáltatója céljait és érdekeit tiszteletben tartja. Beosztottként és vezetőként egyaránt a munkahelyi közösség javán munkálkodik.

lojális / renitens építő / romboló tapintatos / bántó alkalmazkodó / összeférhetetlen körültekintően döntő / önkényes

IX. Társadalmi kapcsolatok A könyvtáros elfogultságtól és előítéletektől mentes kapcsolatban áll a társadalom tagjaival, csoportjaival, szervezeteivel. Tisztelettel és kooperációs készséggel fordul más szakmák és tagjaik felé. Védelmezi a szellemi tulajdonhoz való jogot és a szellemi alkotásokhoz való hozzáférés jogát.

elfogulatlan / elfogult jogkövető / jogsértő

X. Legitmáció Miért éppen a szakmai szervezetek? Miért éppen az MKE? Miért szankciók nélkül?

Összegzés / az értékduál jobbik fele toleráns elfogadó demokratikus tisztelettudó odaadó önfejlesztő autonóm önzetlen pedáns empatikus elfogulatlan felelősségérzettel bíró felhasználó-orientált információt szétsugárzó teljességre törekvő szorgalmas diszkrét innovatív segítő lelkiismeretes szakmai öntudattal rendelkező együttműködő támogató agilis lojális építő tapintatos alkalmazkodó körültekintően döntő elfogulatlan jogkövető

…és a másik indiszkrét tunya passzív közömbös intoleráns kirekesztő tekintélyelvű tiszteletlen elzárkózó maradi szolgalelkű haszonleső slampos elutasító elfogult felelőtlen önfejű információt eltitkoló önkényesen szelektáló rest korrupt indiszkrét tunya passzív közömbös szakmailag meghunyászkodó egoista autoriter közönyös renitens romboló bántó összeférhetetlen önkényes elfogult jogsértő

Köszönöm a figyelmüket! Méltó könyvtárosok, méltóságteljes könyvtárak, öntudatos, érdekérvénysítő szakma Köszönöm a figyelmüket!