A többszintű kormányzás – többpólusú kormányzás értelmezése Az Európai Unió irányításának sajátosságai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Az Európai Unió és Magyarország
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. Vándorgyűlése
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Távmunka a területfejlesztésben
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
A többszintű kormányzás új formái az Európai Unióban
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Mítoszok és ellenmítoszok az Európai Unióban
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A magyar kormányzati rendszer
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

A többszintű kormányzás – többpólusú kormányzás értelmezése Az Európai Unió irányításának sajátosságai

EU működése? Viták kereszttüzében: - Cél-orientáltak - még ma is megtaláljuk a föderatív és kormányközi álláspont képviselőit – elég csak Joschka Fischer humboldti beszéde nyomán kialakult vitára gondolnunk. - Intézmény-orientáltak – institucionalisták, akik szerint az integráció intézményesített kooperáció, amely alapja a kölcsönös függőség. (Kaiser, ) - Funkció-orientáltak – neofunkcionalizmus és a rezsim- elmélet hirdetői. - Kormányzás-orientáltak – amely szerint az EU-ban már megvalósult vagy a megvalósulás küszöbén van a kormányzat nélküli kormányzás a különböző szintek sajátos együttműködése miatt (multilevel governance MLG).

Kormányzás Értelmezése: kormányzat és kormányzás kategóriái különbsége - a végrehajtó hatalom megtestesítője + hatalmi központ ↔módszer, tevékenység, ahogyan az alternatívák közötti választás, a cselekvés történik:„nyitott koordináció módszere”Jean Monnet:’73: előretervező kormányzás: Tanács+Bizottság!

Governance Értelmezés: állami – nem-állami szereplők kollektív cselekvése; „Public-private partnerség” – intézményes döntésben részvétel, hatáskör átengedés - csak output-legitimáció erősítése! Input-legitimáció hiányos: bevont szereplők: közvetett felhatalmazás Neoliberális paradigma: állam visszaszorul posztfordista gazdaságmodell

2001 bizottsági fehér könyv Többszektorúság – többszintűség vizsgálata hatáskör-átadás: 1, racionális okok – költséghaszon-számítás! 2, parl-i többség az eu-i belpolitikát saját érdekei alapján; 3, hat. decentralizálása: kormány helyi támogatottsága  ; 4, nem képes akadályozni jogosítványai csökkenését; Bizottság: közvetlen kapcsolattartás a szereplőkkel, bár „korlátozott hatalom-átruházás”. - Szakpolitikák: kizárólagos, megosztott (versengő), kiegészítő és tagállami. Gond: nincsenek szétválasztva a jogalkotói és végrehajtó kompetenciák.

2008-as válság hatása ápr. Herman Van Rompuy:„az összes kormányzati szintnek együtt kell működnie közös stratégiánk megvalósítása érdekében..” dec. Spinelli csoport: Európa csak akkor lesz erős, ha újra egyesítik érdekeiket és közösen gyakorolják szuverenitásukat – „szemeszter” – európai szintű gazdasági kormányzás!

Régiók Bizottsága 2009: többszintű kormányzásról szóló fehér könyv: „az Unió, a tagállamok, valamint a regionális és helyi önkormányzatok partnerségen alapuló összehangolt cselekvéseként fogja fel, amelynek célja az Európai Unió politikáinak kidolgozása és végrehajtása. Ez a különböző érintett hatalmi szintek megosztott felelősségét vonja maga után, valamint a demokratikus legitimitás valamennyi forrására és a különböző bevont szereplők reprezentativitására támaszkodik”

Célok elérése Szubszidiaritás + MLG – feladatok: RB - egyeztetés a többszintű kormányzás chartájának kidolgozásáért; - kezdeményezi a szorosabb együttműködést az EP-tel és az Európai Bizottsággal; - kéri a nemzeti kormányokat, hogy a szubnacionális szintek ugyanakkor megkaphassák a közösségi előterjesztéseket, mint a nemzeti parlamentek; - magas szinten épít ki kapcsolatot a helyi és regionális hálózatokkal mind Európában, mind Európán kívüliszervezetekkel; - Erasmus típusú kapcsolatépítési lehetőséget szorgalmaz a szubnacionális képviselők részére; - a helyi média figyelmét az EU napi gyakorlatának megvalósítására irányítja; - megvizsgálja a nyitott koordinációs módszer jobb alkalmazásának lehetőségeit.

Valóság 1. Régiók helyzete? EP: vita a kohéziós és strukturális alapok megőrzéséről: Új tagállamok: centralizáció! Válság nyomán: nemzeti érdekek dominánssá válnak – kormányok szerepe Európában ma sok vezetőnk van, de nincs vezetésünk. (Harms: EP ’ ) (Paul Krugman: The New York Times )

Valóság 2. Többpólusú folyamatok: lobbizás 3435 szervezet regisztrált 2011-ig: döntéselőkészítés befolyásolása! Hálózatos Európa Többintézményes, többpilléres, sokszereplős rendszer (Tabajdi, o.), amely magában rejti a formális és informális befolyásolhatóságot, sőt a manipuláció eszközrendszerét is.

Hogyan tovább? Köszönöm a figyelmet: Tuka Ágnes