MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A zsidófolklór és zsidókultúra esete…a felsőoktatásban
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Történeti episztemológia
Művészet By: Turi Krisztina.
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Negyedik előadás Március 11
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Népszerű kultúra és magaskultúra
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Szerint a természet értelmetlen rendezetlenségével szemben az emberi kultúrát a szervezettség és fegyelmezett rend jellemzi. A mûvészet célja, hogy új.
A kultúra-fogalom meghatározásai, értelmezési lehetőségei; a kultúra jellegzetességei Kultúraterjesztés 2. előadás 1.
Arab, iszlám kultúra,művészet
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A modern világirodalom
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
,,Jászkunsági gyerek vagyok…”
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Matyó kultúra.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
SZERVEZETI KULTÚRA Mi a kultúra?
Arab, iszlám kultúra,művészet
Ókori Kelet.
NEVELÉSELMÉLET.
Politikai és szociálgeográfia I. DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési.
© Veress, A MŰSZAKI ÉRTELMISÉG HELYE ÉS FELELŐSSÉGE Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár a MTESZ elnöke Magyar Műszaki Értelmiség Napja Magyar Műszaki.
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Középkori szerzetesrendek
A kultúra fogalma.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A deviancia értelmezési kerete
VII. Szervezeti kultúra
„Reflektorfényben Te állsz”
Hagyományok, népművészet Magyarországon
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Az orosz kultúra története 2.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kárpát-medencei Magyar Könyvtárosok Konferenciája Csongrád, május 30. A magyar kultúra szerepe a Kárpát-medencében 1 Dr. Nagy Mihály Emberi Erőforrások.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Az ókori kultúrák.
Kultúra és kommunikáció
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A teremtő és gondviselő Atya
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Németh Antal 10 Credójából
SZÍNHÁZI CREDO Készítette: Annarébe.
Előadás másolata:

MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET

KULTÚRA A kultúra szó eredete: a latin „agricultura” = földművelés szóból származik. A kultúra fogalma állandóan változott az emberi gondolkodás történetében. Az adott gazdaság és társadalom fejlettsége, berendezkedése befolyásolta az emberiség mindenkori kultúráját.

ANYAGI KULTÚRA-SZELLEMI KULTÚRA Anyagi kultúra: a termeléshez, a létfenntartáshoz és a mindennapi élethez szükséges ismeretek összessége. Szellemi kultúra: tudomány, művészetek, vallás, stb. Napjainkban a kultúrát egységesen értelmezzük.

A KULTÚRA FOGALMA A kultúra komplex fogalom, mindazon ismeretek, értékek, viselkedési modellek, szokások és hiedelmek összessége, melyeket az egyén az őt felnevelő közegben, a szocializáció során elsajátít.

A KULTÚRA TERÜLETEI A tradicionális kultúra: közösség által, a közösség számára létrehozott alkotások, melyek a közösség hagyományozó ereje által maradtak fenn. (népi hagyományok) Az autonóm kultúra:a tradicionális kultúra alapjain jöhet létre. A kultúra különböző alkotásai az autonóm egyénhez kapcsolódnak, de a a közösség használja fel a létrehozott értékeket. A heteronóm kultúra: a városi tömegek mindennapi életét, szórakozását jelentő kultúra. (szórakoztató ipar.) Az autonóm és a heteronóm kultúrát más megközelítésben szokás az elit és tömegkultúra megnevezéssel is illetni.

A művelődéstörténet fogalma A művelődéstörténet a történettudomány részterülete Tárgya: az emberiség története folyamán létrehozott szellemi javak, története (oktatás, tudomány, művészet, az ismeretek elterjedése, fejlettségi színvonala)

Mit vizsgálunk? Az adott korszak gazdaság-társadalom-és politikatörténeti jellemzői A művelődés szektorai - vallás és egyház - oktatás, iskolák - könyvek, könyvkiadás - tudományok - irodalom - zene - képzőművészetek

Mit vizsgálunk? a művelődési javak egy adott korszak kezdetén tapasztalható állapotát a korszak folyamán végbement változásaikat átadásuk, terjesztésük (terjedésük), megőrzésük folyamatát, intézményeit