Algoritmusok Páll Boglárka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Az algoritmus.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Programozási feladatok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmusleíró eszközök
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
egy egyszerű példán keresztül
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lineáris függvény NULLAHELYE
Algoritmusok Muhammad Ibn Musa Al'Khwarizmi taskenti bölcs (a XII. században élt) tanítása szerint a célok elérésének legjobb útja az algoritmus. Erről.
A problémamegoldás lépései
Algoritmus. Folyamatábrák
Ismétlő struktúrák.
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Alprogramok a Pascal nyelvben
Ismétlés.
Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus
Ciklusok: 1. Számlálós ciklus
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
GRÁFELMÉLET.
Algoritmus szerkezetek
Adatbázis kezelés.
Algoritmusok.
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
Az algoritmuskészítés alapjai
Programozás, programtervezés
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
A slambuc receptje.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Programozási alapok.
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Beépített függvények használata programozáskor
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
A lineáris függvény NULLAHELYE
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Absztrakt problémák Q  I  S, az absztrakt probléma kétváltozós reláció az esetek (I) és a megoldások (S) halmazán Példa: legrövidebb út Eset: gráf és.
Előadás másolata:

Algoritmusok Páll Boglárka

Bevezetés Az algoritmus legáltalánosabb értelemben nem más, mint tervszerűség. Ha egy elvégzendő cselekvéssorozatot lépésről lépésre előre átgondolunk, megtervezünk, úgy is mondhatjuk, hogy algoritmust adunk az adott cél elérésére

Definíció Azt a lépéssorozatot amely elvezet egy feladat megoldásához algoritmusnak nevezzük.

Példák algoritmusokra: Telefonálás fülkéből: bemegyek a fülkébe; bedugom a kártyát; felveszem a kagylót; tárcsázom a számot; cseng, várok; felveszik; beszélünk; leteszem a kagylót; kiveszem a kártyát; kijövök a fülkéből.

Példák algoritmusokra: Paprikáskrumpli készítése: elkészítem a lábast, a fedőt és a fakanalat; összeszedem és előkészítem a hozzávalókat (hagyma, krumpli, kolbász, olaj, paprika, só, víz); a lábasba beteszem az olajat és a hagymát; felteszem a tűzhelyre és a fakanállal kavargatva megpirítom a hagymát; megszórom paprikával; beleteszem a krumplit és a kolbászt; kevés vízzel felöntöm és lefedem; főzöm, néha megkavarom; amikor kész, leveszem a tűzhelyről.

Példák algoritmusokra: Könyvkeresés: Ki kell keresni a Neumann János által írt könyveket. Ha könyvek szerzők szerint betűrendben vannak felsorolva egy lehetséges algoritmus a következő: Az elejétől kezdve összehasonlítjuk a Neumann János nevet minden szerző nevével. Előbb-utóbb elérkezünk a megfelelő helyre, tehát az algoritmus eredményes lesz.

Az algoritmusok struktúrája Egy algoritmus lehet, néhány elemi tevékenység egymás után végrehajtandó, szekvenciális sorozata. Telefonálás otthonról: felveszem a kagylót tárcsázok cseng várok felveszik beszélgetünk leteszem a kagylót.

Az algoritmusok struktúrája Lehet, hogy a megoldás bizonyos pontokon nem látható előre és feltételektől függően más és más megoldást kell választanunk (szelektálunk). Ezt a műveletet nevezzük döntésnek. Telefonálás otthonról: felveszem a kagylót tárcsázok cseng várok az üzenetrögzítő "veszi fel" hagyjak üzenetet? nem: leteszem a kagylót; igen: elmondom az üzenetet - leteszem a kagylót.

Az algoritmusok struktúrája Előfordulhat, hogy a megoldás érdekében valamely tevékenységet többször is végre kell hajtani, vagy ismételni (iterálni) kell. Lehet, hogy az ismétlések számát előre tudjuk, lehet, hogy az ismételt végrehajtásnak feltétele van. Telefonálás otthonról: :: felveszem a kagylót, tárcsázok, foglalt, leteszem a kagylót:: ismétlem ameddig cseng cseng, várok felveszik, beszélünk leteszem a kagylót.

Az algoritmusok struktúrája Az algoritmus struktúráját tehát szekvenciák, döntések, illetve ismétlések adják, amelyeket tetszőleges mélységben egymásba lehet ágyazni.

Követelmények: Valamely algoritmus akkor helyes, ha eleget tesz, az alábbi követelményeknek: Elvégezhető (el lehet jutni az eredményhez betartva az algoritmus lépéseit) Meghatározott (bármely pillanatban tudjuk mi fog történni) Általános (egy adott feladatkör megoldására képes) Véges (véges számú lépésben eredményre vezet) Világos (az algoritmus leírása pontos, érthető, követhető)