Ismétlő struktúrák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az algoritmus.
Advertisements

Algebrai struktúrák.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Programozási feladatok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Ismétlés: Döntések a feltétel egy logikai kifejezés if feltétel then
A problémamegoldás folyamata
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
C A C nyelv utasításai.
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Törtek szorzása.
Ismétlés 5. Törtek.
Hasáb Ismétlés.
Programozás I. Ciklusok
Algoritmus. Folyamatábrák
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok Páll Boglárka.
Ismétlés.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus
Ciklusok: 1. Számlálós ciklus
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Átalakítás előltesztelő ciklusból hátultesztelő ciklusba és fordítva.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
ALGORITMUSOK.
Ciklusok (iterációk).
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Gráf Szélességi bejárás/keresés algoritmusa
Algoritmus szerkezetek
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Algoritmusok.
Az algoritmuskészítés alapjai
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
Számtani és mértani közép
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 7. előadás.
Programozás, programtervezés
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Ciklusok 1 Számlálós (léptető) ciklus Szintaxis: for ( i=1; i
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Algoritmizálás, adatmodellezés
A racionális számokra jellemző tételek
Iteráció, rekurzió, indukció. Iteráció iterációs módszer –egy adott műveletsort egymás után, többször végrehajtani megvalósítás –ciklusokkal pl. –hatványozás.
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Programozási alapok.
Megoldóképlet algoritmusa
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Algoritmizálás.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
ITERÁCIÓ.
Algoritmusok szerkezete
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

Ismétlő struktúrák

Ismétlő struktúrák ábrázolása Ha egy adott folyamatot többször is meg kell ismételni, ismétlő struktúrákat vagy más néven ciklusokat használunk. Bármely algoritmusnak véges számú lépés után véget kell érnie, ezért az ismétlő stuktúrának (ciklusnak) tartalmaznia kell egy úgynevezett kilépési feltételt. Kétféle ciklust ismerünk: Előltesztelő ciklus Hátultesztelő ciklus

Előltesztelő ciklus Műveletsor IGEN Feltétel Műveletsor NEM Ameddig a feltétel teljesül ismételjük a műveletsort. Ha a feltétel már a ciklusba lépés előtt nem teljesül, a műveletsort egyszer sem végezzük el.

Feladat: Számítsuk ki valahány téglalap kerülrtét és területét.

Ismétlés: egy téglalap kerületének és területének kiszámítása! START Eredmeny K, T K:= (h+sz)*2 T:= h*sz Adottak h, sz STOP Ismétlés: egy téglalap kerületének és területének kiszámítása!

IGEN NEM Műveletek START Adott válasz válasz=‘igen’ Adottak h, sz Kiszámolod a téglalap kerületét és területét? válasz: igen vagy nem Adott válasz IGEN válasz=‘igen’ Adottak h, sz NEM Műveletek Eredmény K, T Adott válasz STOP Kiszámolod a köv. téglalap kerületét és területét? válasz: igen vagy nem

Fontos! A műveletsorban kötelező módon kell lennie egy olyan műveletnek, amely megváltoztatja a feltételben levő paraméterek értékét !

Így a válasz mindig igen marad, sose fejezzük be a számolást. START Kiszámolod a téglalap kerületét és területét? válasz: igen Adott válasz IGEN válasz=‘igen’ Adottak h, sz NEM Műveletek Eredmény K, T Így a válasz mindig igen marad, sose fejezzük be a számolást. STOP

Feladatok Írjunk folyamatábrát valahány elsőfokú egyismeretlenes egyenlet megoldására. Számoljuk ki valahány kör kerületét és területét. Használjunk folyamatábrát. Számítsuk ki számok összegét. Az összegszámítás akkor álljon le, ha az összeghez hozzáadandó szám értéke 0.

Hátultesztelő ciklus Műveletsor NEM Feltétel IGEN A műveletsort addig ismételjük ameddig a feltétel igazzá nem válik A műveletsort legalább egyszer elvégezzük

Feladat: Számítsuk ki legalább egy vagy több téglalap kerülrtét és területét.

Műveletek NEM IGEN START Adottak h, sz Eredmény K, T Adott válasz Befejezted a kerület és terület számolást? válasz: igen vagy nem Adott válasz NEM válasz=‘nem’ IGEN STOP

Fontos! A műveletsorban kötelező módon kell lennie egy olyan műveletnek, amely megváltoztatja a feltételben levő paraméterek értékét !

Megjegyzés A két bemutatott ismétlő struktúra közös jellemzője, hogy nem tudhatjuk pontosan hányszor fog ismétlődni az adott műveletsor Ha tudjuk, hogy az adott műveletet hányszor kell elvégezni akkor egy módosított elöltesztelő ciklust használunk, ezt számlálós ciklusnak nevezzük

A számlálós ciklus i – ciklusszámláló ké – ciklusszámláló kezdeti értéke vé – ciklusszámláló végső értéke r – a ciklusszámlálót módosító érték (lépés) IGEN i <=vé Műveletek NEM i:= i+r

Feladat: Számítsuk ki pontosan 10 téglalap kerülrtét és területét.

IGEN NEM Műveletek START i=1 i <=10 Adottak h, sz Eredmény K, T STOP

Feladatok Számítsuk ki az első 25 szám összegét. Olvassunk be számokat, addig amíg a beolvasott szám különbözik 0-tól. Írjuk ki közülük hány volt páros és hány páratlan.