Www.lpqi.org 1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az új épületenergetikai szabályozás
G M P Dr. Hetényi László.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
EMC © Farkas György.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
EMC szabványok osztályozás
György Klinger Light source testing expert
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Az elektromágneses környezet Bevezetés This slideshow is based on the following books and articles: David A. Weston, Electromagnetic Compatibility Principles.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Munkavédelmi előírások rendszere
RÁDIÓFREKVENCIÁS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Elektronikus dokumentumok
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
17. tétel.
Partner Dr. Czira Zsuzsanna, egyetemi adjunktus BME VET VM A megbízhatóság alapjai Villamosenergia-minőség Szaktanfolyam Megbízhatóság.
EMC - Elektromágneses összeférhetőség
EMC szabványok osztályozás
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Túlfeszültség-védelmi eszközök forgalmazója: Glob-Prot Kft.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Megbízhatóság és biztonság tervezése
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
Az adatvédelem szabályozása
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Középpontban a fogyasztó Készítette:Farkasné Bálint Rózsa.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Előadás másolata:

1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere

2 „Valamely berendezésnek vagy rendszernek az a képessége, hogy:  a saját elektromágneses környezetében kielégítően működik  anélkül, hogy a környezetében bármi számára elviselhetetlen elektromágneses zavarást idézne elő Mi a bármi? Mi tartozik EMC téma-témakörébe?

3 “New" EMCD Directive DIRECTIVE 2004/108/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 15 December 2004 on the approximation of the laws of the Member States relating to electromagnetic compatibility and repealing Directive 89/336/EEC (Text with EEA relevance)

4 Új EMC Irányelv AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/108/EK IRÁNYELVE (2004. december 15.) az elektromágneses összeférhetőségre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről és a 89/336/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről

5 Az új EMCD a törvényi bevezetése 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet az elektromágneses összeférhetőségről A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény 56. §-ának a) pontjában, valamint az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény 182. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján elrendelve

6 Az új EMCD szerinti fogalmak ‘equipment’ a) „berendezés”: bármilyen készülék vagy helyhez kötött létesítmény;

7 Az új EMCD szerinti fogalmak ‘apparatus’ b) „készülék”: bármilyen késztermékként forgalmazott berendezés, vagy ennek kereskedelmi forgalomban egyetlen működési egységként hozzáférhető, végfelhasználóknak szánt kombinációja, amely elektromágneses zavart kelthet, vagy amelynek működését ilyen zavar befolyásolhatja;

8 Az új EMCD szerinti fogalmak ‘fixed installation’ c) „helyhez kötött létesítmény”: különböző típusú készülékek, illetve adott esetben egyéb eszközök egyedi kombinációja, amelyeket állandó, előre meghatározott helyen való használat céljával szerelnek össze és telepítenek; A Direktíva alkalmazása szempontjából a hálózatok és a nagy gépek helyhez kötött létesítményel azonos módon kezelhetők.

9 Az új EMCD szerint helyhez kötött létesítményre vonatkozó különleges követelmények A helyhez kötött létesítmények esetében az 1. pontban megállapított védelmi követelmények teljesítése érdekében a létesítményt jó mérnöki gyakorlattal, az alkatrészek rendeltetésszerű használatára vonatkozó tájékoztatások figyelembevételével kell telepíteni. A megfelelő mérnöki gyakorlattal történt telepítést dokumentálni kell; a dokumentációt az üzemeltetésért felelős személy őrzi mindaddig, amíg a helyhez kötött létesítmény üzemben van, és ellenőrzéskor a piac-felügyeleti hatóság rendelkezésére kell bocsátani.

10 Az új EMCD szerint alapvető védelmi követelmények 1. Védelmi követelmények A védelmi követelmények teljesítése érdekében a berendezés kialakítása, tervezése és gyártása során a technika állását is figyelembe véve a következőket kell biztosítani: a) az általa keltett elektromágneses zavar mértéke ne haladja meg azt a szintet, amely a rádió- és elektronikus hírközlő berendezés és egyéb berendezés rendeltetésszerű működését gátolja; b) A berendezés rendeltetésszerű használata során várható elektromágneses zavarral szemben a berendezés zavartűrése olyan mértékű legyen, amely lehetővé teszi az elfogadhatatlan minőségi romlás nélküli rendeltetésszerű használatot.

11 Zavarjelenségek terjedési módjai

12 Zavarjelenségek frekvencia szerinti osztályozása

13 Zavarjelenségek frekvencia szerinti osztályozása

14 Zavarjelenségek frekvencia szerinti osztályozása Fő kategóriák szerinti aláosztás:  Kisfrekvenciás: f < 9 kHz (USA 10 kHZ)  Extra kisfrekvenciás (ELF): 0 < f < 300 Hz  Nagyfrekvenciás: 9 kHz < f < 300 GHz

15 Az EMC fogalma és medvalósítási módja „Valamely berendezésnek vagy rendszernek az a képessége, hogy a saját elektromágneses környezetében kielégítően működik anélkül, hogy a környezetében bármi számára elviselhetetlen elektromágneses zavarást idézne elő”

16 A határok értelmezése valószínűségi alapon

17 A határok értelmezése valószínűségi alapon Az összeférhetőségi, a zavartűrési, a tervezési és a zavarkibocsátási szintek közötti kapcsolat (MSZ EN :2002 szerint)

18 Az időbeli EMC tervezés fontossága

19 ? Köszönöm a figyelmet.