A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos 2009. 11. 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Legyen jobb a gyermekeknek!
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Az ÚMVP intézményrendszere
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Szektorok közötti együttműködések
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Területi foglalkoztatási paktumok az EU-ban
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos

Territoriális foglalkoztatási paktum, mint „best practice” Követelmények: Helyi kezdeményezések legyenek Széles körű és hatékony partnerségen alapuljanak Integrált és innovatív stratégiával rendelkezzenek Eredmények: a térségi szereplők együttműködésének új kultúrája képesek a gazdaság szükségleteit kifejezni a humánerőforrás vonatkozásában legitimitást biztosítanak a munkaerő-piaci beavatkozásokhoz a foglalkoztatást a helyi társadalom ügyévé teszik hatékonyabbá válik az információáramlás

A lényeg A foglalkoztatási paktum nem verseny, hanem együttműködés! Legfontosabb működési elve a partnerség. A partnerségről EU-s összefüggésben: 1083/2006 EK rendelet szabályozza a partnerséget - regionális, helyi hatóságok, egyéb illetékes közhivatalok - gazdasági, szociális partnerek - civil szervezetek - bármely egyéb illetékes szerv (pl. képző intézmények) Stratégiai és operatív kapcsolatok rendszere, programok kialakítását, előkészítését, menedzselését jelenti.

Magyarországi helyzetkép Jelenleg több, mint 45 TEP Finanszírozás: ROP,Interreg,Phare Területi hatály: –Települési (2) –Kistérségi (33) –Megyei (6) –Regionális (2) –Határon átnyúló (2) Partnerek: önkormányzatok, munkaügyi központok,vállalkozások, szociális partnerek, civil szervezetek, képző intézmények, területfejlesztési szervezetek, gazdasági kamarák. ( szervezet) OFA-ROP Hálózat ( ) OFA HÁLÓZAT (2008 – 2009) Nyugat-Dunántúli Paktum Platform

Tapasztalatok, következtetések a ROP egyik leginnovatívabb intézkedése volt vitatható regionális allokáció újszerű pályázati kiírás, tapasztalatlanság, soft feltételek Pályázati boom, az igényelhető összeget nem differenciálták – néhány település és egy régió is elnyerhetett 7-50 milliós pályázati összeget Egyértelmű és szigorú minőségbiztosítás kell Területi hatály: kistérség, határon átnyúló, regionális hálózat, országos koordináció

Eddigi eredmények Térségi foglalkoztatási helyzetfeltárás történt Térségi foglalkoztatási stratégiák (integrált és innovatív), akciótervek készültek Ember-,eszköz-, forráskoordináció történik Forrásszerző képesség nőtt Projektgenerálás és megvalósítás a szubszidiaritás elvén valósul meg Partnerségi kultúra fejlesztése, terjesztése zajlik

Gyengeségek A partnerségekben való jelenlét nagyon eltérő, hiányos Együttműködési hajlandóság eltérő szinten és erősséggel tapasztalható Területi jelenlét hézagos, a partnerek szervezeti struktúrája nem teszi lehetővé a folyamatos részvételt A szándékok és döntések terén gyenge a befolyásolási erő

Fejlődési lehetőségek Pályázati lehetőségek: TÁMOP, ROP, ETE, IPA, ENPI, ( INTERREG ) OFA között TÁMOP már valóság- 16 nyertes projekt Regionális hálózati fejlesztések: informatikai támogatás,képzések módszertani fejlesztések, minőségvizsgálat, tudásátadás Országos ernyőszervezet létrehozása Európai hálózatokhoz történő csatlakozás

Együttműködési lehetőségek Módszertani együttműködés a paktumok elsődleges helyi foglalkoztatási eszközzé fejlesztésében Térségi szintű programfinanszírozás megvalósításában Területi foglalkoztatási stratégiák illeszthetőségének megteremtésében A foglalkoztatási partnerségek egyik legfontosabb megvalósítási eszközei lehetnek a szociális gazdaságban tervezett fejlesztéseknek projektgenerálás

Együttműködési lehetőségek A munkaerőpiaci korlátozások feloldása után a határon átnyúló egységes munkaerőpiacok fejlesztésében A foglalkoztatási érdekegyeztetés kultúrájának, hatékonyságának növelésében és szervezeti struktúrájának kiterjesztésében

A foglalkoztatás, foglalkoztatáspolitika – szociális partnerek, érdekképviseletek viszonya Működésük hagyományos terepe. Programjaik része. A foglalkozatással összefüggő érdekeik, véleményük artikulációja. Intézményesült szerepük, tevékenységük: –Makroszinten ÉT, MAT-ban –Ágazati szinten az ÁPB-ban –Regionális területi szinten RMT-ben –Munkahelyi szinten SzB-ben, ÜT-ben Döntések befolyásolása

Követelmények, a partnerség szempontjából Azonosíthatóság Tudás Aktivitás Konstruktivitás Képesség a folyamatos részvételre, kapacitás Területi jelenlét Munkaadók szervezetei, kamarák, Területileg illetékes szakszervezetek

Lehetőségek A szakszervezetek számára: –Szerveződési terület. –Gyarapodó tagság esélye. –Társadalmi legitimáció, elfogadottság növelése. A munkaadók számára: –Elégséges, képzett motivált munkaerő a térségben. –Esély a piacbővítésre. –A munkakultúra fejlesztése. A foglalkoztatási érdekegyeztetés hatékonyságának emelése, A területi (kistérségi) foglalkoztatási érdekegyeztetés kialakítása

Köszönöm a figyelmüket !