1 A fenntarthatóság támogatása a fogyatékos fiatalok foglalkozási rehabilitációjában Németországban Heinz Lechner, Berufsförderungswerk Nürnberg VI. Nemzetközi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Rehabilitáció és dementia
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A vidéki tér sikertényezői
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Új rehab-modell RehaAssessment®-re és a profilingra gyakorolt hatásai prezentáció Heinz Lechner Berufsförderungswerk Nürnberg Oktober 2008.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Szociálpolitikai keretek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Szakképzési dokumentumok
Pedagógiai szakmai szolgáltatás
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
A beiskolázás előkészítése
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Szövetségi Munkaközösség Fogyatékkal Élő Embereket Foglalkoztató Műhelyek bejegyzett egyesület.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

1 A fenntarthatóság támogatása a fogyatékos fiatalok foglalkozási rehabilitációjában Németországban Heinz Lechner, Berufsförderungswerk Nürnberg VI. Nemzetközi Rehabilitációs Konferencia Pécs november

2 Befolyásoló tényezők a németországi foglalkozási rehabilitáció jelentőségére: Demográfiai fejlődés Korfelépítés: 1950 Németország Quelle: Statistisches Bundesamt Ezer Társadalmi feszültségmező Fogl. rehab. Képzés Pénzügy Munka / Gazdaság Egészség

3 Befolyásoló tényezők a németországi foglalkozási rehabilitáció jelentőségére: Társadalmi feszültségmező Fogl. rehab. Képzés Pénzügyek Munka / Gazdaság Egészség Quelle: Statistisches Bundesamt Ezer Demográfiai fejlődés Korfelépítés: 2010 Németország Fogl. rehab. Képzés Pénzügy Munka / Gazdaság Egészség

4 Befolyásoló tényezők a németországi foglalkozási rehabilitáció jelentőségére: Társadalmi feszültségmező Fogl. rehab. Képzés Pénzügyek Munka / Gazdaság Egészség Demográfiai fejlődés Quelle: Statistisches Bundesamt Ezer Korfelépítés: 2030 Németország Fogl. rehab. Képzés Pénzügy Munka / Gazdaság Egészség

5 Befolyásoló tényezők a németországi foglalkozási rehabilitáció jelentőségére: Társadalmi feszültségmező Fogl. rehab. Képzés Pénzügyek Munka / Gazdaság Egészség Quelle: Statistisches Bundesamt Ezer Demográfiai fejlődés Korfelépítés: 2030 Németország Fogl. rehab. Képzés Pénzügy Munka / Gazdaság Egészség

6 Átmenet a tudásbázisú gazdasághoz és társadalomhoz Célmeghatározás Fenntarthatóság a foglalkozási rehabilitációban Súlypontok a fiatalok foglalkozási rehabilitációjának továbbfejlesztésében szakmaválasztás individualizálás integráció

7 Fiatalok foglalkozási rehabilitációja Hol szabályozzák? Alapvetően a Szociális Törvénykönyben (SGB) IX, „Fogyatékosok rehabilitációja és részesülése“ + SGB III a munkaügyi igazgatás mint teljesítő részére Kinek van rá igénye? Fogyatékkal élők (§ 2 SGB IX), akik több mint 6 hónapja betegek vagy tartósan veszélyeztetettek, hogy megbetegednek, ezáltal korlátozott az életük a társadalomban Milyen teljesítés? Súlypont a szakképesítés, ha a fogyatékosságtól függően szükséges külön segédeszközökkel és segítségnyújtással (szakmapedagógia, szociálpedagógia, pszichológia, orvosi, nevelési) Cél A keresőképesség megőrzése, javítása vagy helyreállítása a munkába és szakmába történő tartós beilleszkedéshez. (jelen lenni a munka világában)

8 Fenntarthatóság Fenntarthatóság = Az emberiség eszményképe egy jövőképes fejlődésről (sustainable development) A Német Parlament Ember- és Környezetvédelmi Bizottságának 3 pilléres modellje: Ökológiai dimenzió A természetes élőhely megtartása Szociális / társadalmi dimenzió I nter- és intrageneratív igazságosság Szükségletkielégítés és tőkemegőrzés Ökonómiai dimenzió Fenntarthatóság

9 Fenntarthatóság a foglalkozási rehabilitációban Mind a 3 dimenziót bevonja Minőség és minőségbiztosítás a rehab. intézkedések során Legfontosabb indikátor: tartós integráció Fogl. Rehab. A fogl. rehabilitáció továbbfejlesztése egy önmagában zárt rendszerré, ami tartalmaz: Tanácsadást Diagnosztikát / Szakmai felkészítést Rehabilitációs célmegállapodást Személyre szabott szakképesítést + Személyiségfejlesztést Integrációt Utógondozást

10 Fogyatékos fiatalok foglalkozási rehabilitációjának jelenlegi fejlődése Az intézményi hálózat az ország 52 szakképző intézetével (BBW) és a kb szakképzőhelyével a fogyatékos fiatalok részére elkészült. Jelenlegi fókusz: A szakképzési intézkedések személyre szabása és megerősített integrációs orientációja a szakképző intézetekben A képzésre még nem alkalmasak fogyatékos fiatalok részére „szakmai előkészítő képzési intézkedéseket“ (BvB) vezettek be Példa „Egymásba illesztett képzés a szakképző intézetekkel“ (VAMB) projektnek kell a foglalkozási rehabilitáció fenntarthatóságának támogatását képviselnie

11 Mit jelöl a VAMB „Egymásba illesztett képzés“ a szakképző intézetekkel (BBW)? A VAMB fogyatékkal élő fiatalok részére rehabilitációs intézkedés keretében megvalósított képzéseket jelöl, melyben a szakképző intézetek (BBW) üzemekkel illesztik össze a képzés menetét. Az „Egymásba illesztett képzés“ több mint „kooperatív képzés“: több rendszer intenzív összehangolás megalapozott kooperáció közös kötelezettségvállalás közös felelősség

12 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 1. VAMB – Tervezési fázis Tanácsadói / explorációs beszélgetések a rehabilitált, a munkaügy rehab. tanácsadója és a szakképző esetmenedzsere között Diagnosztika individuális rehab. értékelés/bemeneti profiling (FNO-alapú) Megállapodás rehabilitációs célról (támogató- és integrációs terv)

13 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 2. VAMB – Megvalósítási fázis A személyre szabott rehabilitációs és integrációs folyamatok szervezése a következők alapján: - Hely (Szakképző int., szakiskola, üzem) - Tartalmak (modul., individ., cselekvésorientált) - Tartam (individuális 3,5 évig) A keresőképesség helyreállítása és megtartása cselekvési és integrációs kompetencia által - Kulcsképesítések (szoc.-, módszertani-, személyiségkompetencia) - Szakkompetencia - Egészségkompetencia

14 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 2. VAMB – Megvalósítási fázis Új képesítési struktúrák és didaktikai innovációk - moduláris tanterv - tanúsított szakképesítési elemek - szakterületi vonatkozású tanüzemek (tanulás a munkahelyen) - üzemen kívüli és üzemi szakképzés és integráció egymásba illesztése - rehabilitációs és integrációs menedzsment esetmenedzserek és interdiszciplináris szakképzős rehab-team által

15 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 2. VAMB – Megvalósítási fázis - Eredményminőség: Ügyfélelégedettségi adatfelvétel és összehasonlítás, vizsgaeredmények, megszakítási kvóták, integrációs számok + utógondozás Minőségbiztosítás Tanúsítás DIN EN ISO 9001 szerint, AZWV és IDMSC szerint - Struktúra és folyamatminőség: szakképző intézeti keretfeltételek, eljárási rendek, VAMB-struktúrák, képzési koncepció „Cselekvésorientált képzés“, Integrációs Szolgáltatás

16 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények „Egymásba illesztett képzés a szakképző intézetekkel” számokban

17 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények VAMB-Résztvevők adatai (Demográfia / Iskola)

18 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények VAMB-Résztvevők adatai (Fogyatékossági kategória)

19 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények Integráció az elsődleges munkaerőpiacra

20 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények Integrációs kvóták összevetése kontrollcsoporttal

21 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények Minőségi különbségek integráció szakmaközeli szakmaidegen VAMB 11% 89% Kontrollcsoport 59% 41%

22 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Eredmények Egy példa a sikerre Benjamin D., 21 éves Fejlesztőiskolába járt, de nem fejezte be Diagnózis „tanulásban akadályozott“ Felvétel az augsburgi szakképzőbe „Szakmai előkészítő képzés“, internátus Eladói képzés (egymásba illesztett képzés) Üzemi gyakorlat a Real-Marktban Königsbrunnban Saját lakásba költözés Sikeresen letett eladói vizsga Real-Markt-bizonyítvány az alkalmasságról Határozott szerződés a Rewe-Marktnál 1/4 év után teljes idős határozatlan szerződés

23 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által 3. VAMB - Összegzés Pozitív visszajelzések a szakképző intézetektől, rehab-viselőktől, üzemektől és a politikától Kedvezőnek ítélt népgazdasági költség-haszon viszony A VAMB utójavításokkal bíró folyamat VAMB pozitívan hat az integrációs és munkanélküli kvótáraVAMB-végzetteknek jó esélyeik vannak a közvetítésre és a tartós integrációra A résztvevők kivirulnak Azonosulnak a „saját” intézményükkel

24 A fenntarthatóság támogatása a VAMB által A 2010-es Fenntarthatósági Kalendáriumból Köszönöm a figyelmüket!... Nem rendőrség... Semmi trükk Fenntarthatóság