A vitaminok és az ásványi sók (II)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A napsugárzás jótékony hatásai:
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Helyes táplálkozás.
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A kutya táplálóanyag szükséglete
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Ca forgalom szabályozása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Lucerna (Medicago sativa)
Táplálkozási ismeretek II.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
PAPRIKA.
Testi - lelki egyensúly
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
rendellenességei, betegségei
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

A vitaminok és az ásványi sók (II)

C-vitamin (aszkorbinsav, skorbutellenes vitamin) Első előállítója Szent-Györgyi Albert(1893-1986),magyar orvos,biokémikus. Szent-Györgyi kezdetben a szarvasmarha mellékveséjéből,később nagyobb mennyiségben zöldpaprikából állította elő. Ő az egyetlen olyan magyar Nobel-díjas,aki itthoni unkásságáért érdemelte ki a legnagyobb tudományos kitüntetést(1937). Megállapította,hogy a C-vitamin a sejt anyaglebontó, energiafelszabadító műveleteiben fontos.

Élettani szerepe tehát a lebontó anyagcsere redoxi folyamatainak meggyorsítása Nagyobb mennyiségben növényekben,kisebb mennyiségben állati eredetű táplálékokban fordul elő Fő C-vitamin források a gyümölcsök,főzelékfélék és zöldségek (C-vitamin tartalom) Csipkebogyó: 1300 mg% Zöldpaprika: 150-300 mg% Káposzta: 50-75 mg% Burgonya: 15-30 mg% Oxigén jelenlétében,főzéskor könnyen bomlik,ilyenkor a C-vitamin tartalom 40%-a a főzővízbe megy át (a töltött káposztában,savanyú káposztában viszonylag jól megmarad,mert savanyú közegben kevésbé bomlékony ) Ember napi C-vitamin szükséglete 50-70 mg

Kisebb-nagyobb C-vitamin hiány télen,kora tavasszal jelentkezhet Tünetei: bágyadtság,fáradékonyság,étvágytalanság,szédülés,fogínyvérzés,fertőző betegségekkel szembeni csökkent ellenállás Ha egyáltalán nem jut C-vitamin a szervezetbe,skorbut alakul ki

D-vitamin(kalciferol, antirachitiszes vitamin) Csontfejlődésre hat Egy része a bőrben képződik 7-dehidro-koleszterinből a napfény UV-sugarainak hatására Másik részét táplálékkal,ergokalciferol és kolekalciferol formájában vesszük fel (ezek főleg halmájolajban, sertésmájban,tehéntejben, tejszínben és tojássárgájában vannak)

Az aktív D-vitamin kialakulásához mindkét esetben a májban és vesében végbemenő hidroxiláció szükséges Az előanyag a bőrben alakul át vitaminná UV-sugarak hatására Hiánya csontosodási zavarok kialakulását,az angolkórt okozza Elnevezése onnan származik,hogy a ködös Angliában vált gyakorivá a XIX. Században A beteg csontjaiba kevés mész- és foszforsó rakódik be,így a csontok puhák,hajlékonyak lesznek A lábak elgörbülnek, O-alakúvá válnak A hiánytünetek kialakulásában nagy szerepe van a napfény hiányának,de fontos az is, hogy elegendő kalcium és foszfor jusson a szervezetbe

E-vitamin(tokoferol) A természetben igen elterjedt,hiánya ritka Gabonamagvak csírájában,marhamájban,húsban, tojássárgában,salátában sok található Hím patkányokban hiánya sterilitáshoz vezet, a nőstény patkányok nem válnak sterillé, de a terhesség kihordására képtelenek Teljes hiányakor izomsorvadás,izomgyengeség,bénulás fejlődik ki

H-vitamin(biotin,antiszeborreás vitamin) Zsíros, fehérjedús táplálék hasznosításához szükséges Hiányában fokozódik a faggyútermelés,bőrgyulladás keletkezik,a növekedés megáll Élesztőben,tejben,burgonyában,tojásban,májban lipoproteidként fordul elő

K-vitamin(fillokinon,antihemorrágiás vitamin,véralvadás-vitamin) Véralvadás egyik faktora Májban a protrombin és más alvadási faktorok termelődéséhez szükséges Hiányában véralvadási zavarok jönnek létre Legnagyobb mennyiségben a növények levelében,spenótban,lucernában fordul elő Az ember bélbaktériuma elegendőt termel belőle,azonban felszívódásához feltétlenül szüksége van epére

P-vitamin(citrin, permeablilitás vitamin) Hatására növekszik a hajszálerek terhelésének tűrőképessége Hiányában a kapillárisok elszakadnak,vérzések jönnek létre Paprikából és citromból Szent-Györgyi Albert állította elő,munkatársaival elsőként bizonyította az erekre gyakorolt hatását Zöldpaprikában,citromban,narancsban fordul elő

Ásványi sók Kis mennyiségben szükségesek,fontos tápanyagok Nátrium, kálium, magnézium, kalcium, klór és foszfor szervetlen vegyületek és szabad ionok formájában vannak jelen szervezetünkben Hemoglobin vastartalma miatt magas a vasszükséglet is Réz, cink, mangán enzimek alkotóiként a szervezetben nyomokban fordulnak elő A nátrium és kálium valójában esszenciális alkotó,ezt a tényt a fokozott sóveszteség (verejtékezéskor) kedvezőtlen hatásai igazolják

A víz mint tápanyag Táplálkozás során pótolni kell az eltávozott vízmennyiséget A víz is tápanyag, az ásványi anyagokhoz és a vitaminokhoz hasonlóad nem szolgáltat energiát a szervezet számára A szervezet víztartalma szigorúan meghatározott Szomjúságérzet alakul ki akkor,ha csökkenet a szervezetben a mennyisége Vizet különféle tápanyagok is tartalmaznak: (víztartalom) Zöldségek,gyümölcsök:85-90% Burgonya:75-80% Húsok,főleg hal- és csirkehús: 70-80% Sertés és marhahúsok:45-70% Vaj: 30% Szalonna:13% Sertészsír:0,2% Amint látható,a zsírtartalom és víztartalom között fordított arányosság van

Ember víztartalma

Vége