A vitaminok és az ásványi sók (II)
C-vitamin (aszkorbinsav, skorbutellenes vitamin) Első előállítója Szent-Györgyi Albert(1893-1986),magyar orvos,biokémikus. Szent-Györgyi kezdetben a szarvasmarha mellékveséjéből,később nagyobb mennyiségben zöldpaprikából állította elő. Ő az egyetlen olyan magyar Nobel-díjas,aki itthoni unkásságáért érdemelte ki a legnagyobb tudományos kitüntetést(1937). Megállapította,hogy a C-vitamin a sejt anyaglebontó, energiafelszabadító műveleteiben fontos.
Élettani szerepe tehát a lebontó anyagcsere redoxi folyamatainak meggyorsítása Nagyobb mennyiségben növényekben,kisebb mennyiségben állati eredetű táplálékokban fordul elő Fő C-vitamin források a gyümölcsök,főzelékfélék és zöldségek (C-vitamin tartalom) Csipkebogyó: 1300 mg% Zöldpaprika: 150-300 mg% Káposzta: 50-75 mg% Burgonya: 15-30 mg% Oxigén jelenlétében,főzéskor könnyen bomlik,ilyenkor a C-vitamin tartalom 40%-a a főzővízbe megy át (a töltött káposztában,savanyú káposztában viszonylag jól megmarad,mert savanyú közegben kevésbé bomlékony ) Ember napi C-vitamin szükséglete 50-70 mg
Kisebb-nagyobb C-vitamin hiány télen,kora tavasszal jelentkezhet Tünetei: bágyadtság,fáradékonyság,étvágytalanság,szédülés,fogínyvérzés,fertőző betegségekkel szembeni csökkent ellenállás Ha egyáltalán nem jut C-vitamin a szervezetbe,skorbut alakul ki
D-vitamin(kalciferol, antirachitiszes vitamin) Csontfejlődésre hat Egy része a bőrben képződik 7-dehidro-koleszterinből a napfény UV-sugarainak hatására Másik részét táplálékkal,ergokalciferol és kolekalciferol formájában vesszük fel (ezek főleg halmájolajban, sertésmájban,tehéntejben, tejszínben és tojássárgájában vannak)
Az aktív D-vitamin kialakulásához mindkét esetben a májban és vesében végbemenő hidroxiláció szükséges Az előanyag a bőrben alakul át vitaminná UV-sugarak hatására Hiánya csontosodási zavarok kialakulását,az angolkórt okozza Elnevezése onnan származik,hogy a ködös Angliában vált gyakorivá a XIX. Században A beteg csontjaiba kevés mész- és foszforsó rakódik be,így a csontok puhák,hajlékonyak lesznek A lábak elgörbülnek, O-alakúvá válnak A hiánytünetek kialakulásában nagy szerepe van a napfény hiányának,de fontos az is, hogy elegendő kalcium és foszfor jusson a szervezetbe
E-vitamin(tokoferol) A természetben igen elterjedt,hiánya ritka Gabonamagvak csírájában,marhamájban,húsban, tojássárgában,salátában sok található Hím patkányokban hiánya sterilitáshoz vezet, a nőstény patkányok nem válnak sterillé, de a terhesség kihordására képtelenek Teljes hiányakor izomsorvadás,izomgyengeség,bénulás fejlődik ki
H-vitamin(biotin,antiszeborreás vitamin) Zsíros, fehérjedús táplálék hasznosításához szükséges Hiányában fokozódik a faggyútermelés,bőrgyulladás keletkezik,a növekedés megáll Élesztőben,tejben,burgonyában,tojásban,májban lipoproteidként fordul elő
K-vitamin(fillokinon,antihemorrágiás vitamin,véralvadás-vitamin) Véralvadás egyik faktora Májban a protrombin és más alvadási faktorok termelődéséhez szükséges Hiányában véralvadási zavarok jönnek létre Legnagyobb mennyiségben a növények levelében,spenótban,lucernában fordul elő Az ember bélbaktériuma elegendőt termel belőle,azonban felszívódásához feltétlenül szüksége van epére
P-vitamin(citrin, permeablilitás vitamin) Hatására növekszik a hajszálerek terhelésének tűrőképessége Hiányában a kapillárisok elszakadnak,vérzések jönnek létre Paprikából és citromból Szent-Györgyi Albert állította elő,munkatársaival elsőként bizonyította az erekre gyakorolt hatását Zöldpaprikában,citromban,narancsban fordul elő
Ásványi sók Kis mennyiségben szükségesek,fontos tápanyagok Nátrium, kálium, magnézium, kalcium, klór és foszfor szervetlen vegyületek és szabad ionok formájában vannak jelen szervezetünkben Hemoglobin vastartalma miatt magas a vasszükséglet is Réz, cink, mangán enzimek alkotóiként a szervezetben nyomokban fordulnak elő A nátrium és kálium valójában esszenciális alkotó,ezt a tényt a fokozott sóveszteség (verejtékezéskor) kedvezőtlen hatásai igazolják
A víz mint tápanyag Táplálkozás során pótolni kell az eltávozott vízmennyiséget A víz is tápanyag, az ásványi anyagokhoz és a vitaminokhoz hasonlóad nem szolgáltat energiát a szervezet számára A szervezet víztartalma szigorúan meghatározott Szomjúságérzet alakul ki akkor,ha csökkenet a szervezetben a mennyisége Vizet különféle tápanyagok is tartalmaznak: (víztartalom) Zöldségek,gyümölcsök:85-90% Burgonya:75-80% Húsok,főleg hal- és csirkehús: 70-80% Sertés és marhahúsok:45-70% Vaj: 30% Szalonna:13% Sertészsír:0,2% Amint látható,a zsírtartalom és víztartalom között fordított arányosság van
Ember víztartalma
Vége