Fő kérdések Mekkora a Fidesz közvélemény-kutatásokban megmutatkozó fölénye valójában? Igaz-e, hogy 2010 óta nem változtak az erőviszonyok? Mi okozza a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy szélsőérték feladat és következményei
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A történet helyből csalással indul, hiszen a politikusok arra kérnek felhatalmazást az emberektől, hogy az ő érdekeiket képviselhessék a parlamentben –
„Gyere közelebb, menekülj el” A politikai szereplőkhöz kötődők és a tőlük távolságot tartók választási motivációi Előadó: Závecz Tibor, Ipsos Közügyek.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Vándorpóló mozgalom ODA TESSZÜK.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
romaellenesség és antiszemitizmus
Készítette: Geszler Nikolett
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az EP-kampány Magyarországon 2009 PTE-BTK, politológia Németh Attila (V.)
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Sós Ildikó OTDK Megosztott szavazat a magyar országgyűlési választásokon.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Mi várható az EP-választáson? Mandátumbecslés: Európa és Magyarország Krekó Péter, igazgató, Political Capital Institute.
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Pártok között botladozva az utolsó hetek lehetséges választói mozgásai Mérők Klubja, március 28. Előadó: Závecz Tibor.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
A közvélemény mérése, a politika reakciói és a média torzításai Sik Endre TÁRKI.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Pártok és pártrendszerek
Tagja-e a politikus a mosóporszabásúak rendjének? Perlaky - Papp József főiskolai docens, pr szakvezető.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Miért készítenek választási prognózist a kutatók? A választók miatt, akik szeretnék tudni, hogy a)kedvenc pártjuk hol áll a versenyben b)melyik párthoz.
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar tőkeexport bemutatása
MPT 2014/2015. ……………………….. Szervezeti egységek, beszámolók, tervek MPT Vezetői Kollégium Budapest, január Fábry.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
4. Bináris Bónusz! 10% Az Ön Bináris struktúrájának két ága /lába/ van . Kétféleképpen kerülhet új tag a rendszerébe. Vagy Ön csatlakoztat új tagokat.
Tamás Pál: IDEOLÓGIÁK, REMÉNYEK, FÓBIÁK AZ ÚJABB POLITIKAI KULTÚRÁBAN február Adatfeldolgozás: Schmidt Andrea.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
ÜGYFELEK ÉS CSOMAGOK: mindenki elégedett? A fogyasztók és a bizalom kérdése.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Elmélet és neveléstudomány
Koncz Nikolett Andragógia II. évfolyam Konzulens: dr. Szegál Borisz
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
Politika a hipermédiában – web kettes techno-forradalmak
Előadás másolata:

Fő kérdések Mekkora a Fidesz közvélemény-kutatásokban megmutatkozó fölénye valójában? Igaz-e, hogy 2010 óta nem változtak az erőviszonyok? Mi okozza a Fidesz közvélemény-kutatásokban megmutatkozó fölényét? Következik-e ebből a fölényből, hogy a Fidesz biztosan megnyeri a választást, sőt kétharmadot szerez? Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Jobboldali fölény a politikai önbesorolásban Az Eurobarometer adatai alapján a magukat inkább baloldalinak vallók aránya 25%, míg a jobboldal tábora népesebb (31%), a magukat középre sorolók aránya növekszik. Bár a jobboldaliak aránya óta csökkent, elsősorban nem a baloldali beállítottságúak tábora lett népesebb, hanem a középen állóké. Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Választási eredmények: stabil, erős kötődésű jobboldal Az inkább jobbra szavazók száma az utóbbi 15 évben sosem volt kevesebb 2,5 milliónál, és nem is várható további jelentős csökkenés. MDF – 2006: fele-fele arányban a bal- és a jobboldalhoz sorolva; 2010: baloldalhoz sorolva Jobbik – 2006: MIÉP-Jobbik Fidesz Jobbik Civil Mozgalom MIÉP MDF FKgP KDNP MDNP Inkább jobboldali összesen Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Választási eredmények: ingadozó, gyengébb kötődésű baloldal Az inkább balra szavazók száma sokkal kiszámíthatatlanabb a korábbi választási eredmények alapján. MDF – 2006: fele-fele arányban a bal- és a jobboldalhoz sorolva; 2010: baloldalhoz sorolva MSZP LMP MDF Munkáspárt SZDSZ Centrum Inkább baloldali összesen Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Az időközi választások tapasztalatai Az országgyűlési választásokra közvetlenül nem lehet az eredményekből következtetni, de az időközik esetében van trend: – A Fidesz őrzi relatíve nagy törzstáborát jóval kevesebb szavazatot kap, mint korábban, még az alapvetően jobboldali kerületekben is. – A baloldali jelölt ugyanakkor nem túl nagy erősödést mutathat fel. – A Fidesz számára veszélyes lehet a magas részvétel, minél magasabb, annál nagyobb az esélyük vereségre. – A kisebb pártok (most a Jobbik és az LMP) jócskán leszakadnak a fő jobb- és baloldali jelölt mögött: tömbösödés, MI és Ők szembenállás erősödése Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Összeesküvés-elméletek erőssége A jobboldali táborban az összetartozást, a közös politikai identitást, a Mi és Ők szembenállást erősítő összeesküvési-elméleti gondolkodás jóval erősebb, mint a baloldali pártoknál. A skála a következő négy kérdésre adott válaszok átlagait mutatja : (1) Titkos társaságok fenyegetik társadalmunk stabilitását; (2) A legtöbb ember nincs is tudatásban annak, hogy életünk nagy részét titkos összeesküvések befolyásolják; (3) Egyes pénzügyi körök összefogtak, hogy romba döntsék Magyarország gazdaságát, elősegítve az ország gyarmatosítását; (4) Akik mindenütt összeesküvéseket látnak, valójában csak képzelődnek. A válaszopciók: 1:egyáltalán nem értek egyet – 5:teljesen egyetértek, a negyedik kérdés fordított tétel. Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

A kormányoldal fölényének főbb okai A kormányoldal sokat vesztett óta, de továbbra is fel tud mutatni alulról szerveződő, hozzá érzelmileg is kötődő támogatókat. A Fidesz saját táborának aktivitását tartja fenn, mindenki mást távol akar tartani a politikától. „Ellenzéki” pozíció a nemzetközi színtéren: a Fidesz „szabadságharcos” önpozicionálása miatt rendszerellenzékinek, az „áldozat” Magyarország védelmezőjének állítja be magát „Ellenzéki” pozíció a belpolitikai színtéren: az „elmúltnyolcévezés” a baloldal kormányzásának időszakát tartja napirenden A jobboldalnak van vezére: Orbán Viktor vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Az ellenzék hátrányának főbb okai Az ellenzéki oldal nem volt képes újjászervezni magát óta,eltávolodott a választóktól, nincs látható alulról szerveződés, az ellenzéki szimpatizánsokban jellemzően gyenge az érzelmi kötődés. A Fidesz nemzetközi és hazai színtéren elfoglalt „ellenzéki” pozíciójából fakadóan az ellenzék nem képes becsatornázni a társadalmi elégedetlenséget. Bár három éve a Fidesz kormányoz, többnyire az ellenzék van védekező szerepben. Nincs szoros összefogást megalapozó közös politikai identitás, a koordinált indulás végső soron ehhez való alkalmazkodást jelent. Nincs az ellenzéknek vezére, a különböző ellenzéki szereplők egymást gyengítik. Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai

Mindez nem jelenti azt, hogy biztosan nyer és kétharmadot szerez a Fidesz. Az ellenzéki győzelemhez azonban megközelítőleg további ezer jelenleg nem elkötelezett választót kell meggyőzni. Mérők Klubja - A Fidesz fölényének okai