Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A gazdaság és az oktatás együttműködése
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Képesítési Keretrendszerek Európában
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Beteljesülés – újragondolás – globális társadalmi felelősség Prof. Dr. Hubos Ildikó Előadás a Magyar Szociológiai Társaság.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Bemutatkozik az EKF Természettudományi Kara Pénzesné Dr. Kónya Erika dékán.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs Szolgálat, november 27.

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november A felsőoktatás szintjei  A „régi” kontinentális Európában –4 vagy 5 éves képzések –rövidebb idejű képzések közvetlenül a munkaerőpiacra –továbbképzések –kutatóképzés  Bologna –több be- és kimenet –átjárhatóság –élethosszig tartó tanulás –informális és nem-formális tanulás elismerése  „ Angolszász” modell –erős középiskola, rövidebb általános képzés –sok lehetőség a gyakorlati vagy elméleti kimenetekre  Diszciplináris különbségek

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november  A képesítések munkaerőpiaci és társadalmi jelentése  Finanszírozás  Irányítás  Sokszínűség és/vagy harmonizáció  Globális hatások  Állam és piac Két- illetve háromciklusú képzés: a felsőoktatás újragondolása Európában

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Átállás  Kormányzati hozzáállás –jogi és politikai nyomásgyakorlás –EU-orientáció vs. belső társadalmi igények  Intézményi hozzáállás –implementációs – átalakulási problémák –erős hagyományok  Eredmény –továbbélő változatos rendszerek „Bologna-szósszal” leöntve

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november A Bologna-ciklusok bevezetése 2003

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november A Bologna-ciklusok bevezetése 2007

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Magyarország Bolognában  Alapprobléma: nem lehet úgy második ciklust tervezni, hogy az első nem jól definiált  Az áttérésre való előkészítésben és az indításban csak az első ciklusról volt szó – ám koncepcionális vita az alapképesítés jellegéről nem folyt  4 féléves mesterképzés és 4 féléves szakirányú továbbképzés egymás mellett: Bologna-nonszensz  Teljes ismerethiány a középiskolákban, a családoknál és a munkáltatóknál

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Modellek és azok következményei Ez a régi típusú gondolkodás: benne maradt a fejekben, az intézmények rutinjában és a jelenlegi gyakorlatban – azonos státuszú intézmények Alapképzés – mesterképzés Doktori Ez eredetileg a (kétciklusú!) Bologna és az amerikai modell (undergraduate school, comprehensive university, graduate school) Mesterképzés - doktori Alapképzés

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Hogyan lesz a nemzeti diplomá(s)ból EU- konform munkaerő?  Tanulási eredmények (learning outcomes)  Európai és nemzeti képesítési keretrendszer  Tantervek konvergenciája  Minőségbiztosítás – akkreditációs standardok  Verseny  Közös programok

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Közös programok Európában A megkérdezett intézmények 60%-ának van legalább az egyik ciklusban közös képzése, 36% tervezi a megvalósítását, és csak 4% mondta azt, hogy nem érzi szükségét egy ilyen programnak.

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Optimista(?) prognózis  2010-ben el kell kezdeni az alapképzés áttekintését, amely az első munkaerőpiaci visszajelzések után 2012 tájára alapozhatja meg a komoly változásokat  Elkészül az átfogó felsőoktatási stratégia (Fehér Könyv), amelynek fő céljaihoz erőforrások is járulnak  Rugalmas mesterképzési szisztéma alakul ki 1 és 2 éves programokkal, elmélyítő vagy általános célzattal, s egyben lehetővé téve a specializációt vagy a váltást  A kutatói mesterprogramok és a PhD-programok egymásra épülnek  A kiemelkedő teljesítmény elválik az átlagostól és mind az oktatóknál, mind a hallgatóknál „díjazzák” azt

Mesterképzések Magyarországon, FISZ-konferencia, november Realista(?) prognózis  Saját hibákból tanulás  A politika dominanciája  Követő stratégia  Kampányok  Minőségromlás, hallgatói-kutatói elvándorlás Személyes vélemény  2015 körül Európa a globális hatások következtében áttér a 4 éves alapképzésre és az ezt követő magasabb szintű képzésre (második modell)  Magyarország a maga (lassú) módján alkalmazkodik