Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Civil Európa – civilek Európában
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük

Igaza van-e Wolfgang Seibelnek? Valóban a Potemkin-falvakhoz hasonlatosak-e a kelet-közép-európai nonprofit szektorok? A szervezeti izomorfizmus jelenségének színe és visszája: alkalmazkodóképesség és szervetlen fejlődés

Saját hagyomány és külföldi hatások A civil társadalom kelet-európai reneszánsza A demokratizálódási folyamat amerikai támogatása és a nonprofit koncepció térhódítása Területi munkamegosztás a nyugat- európai segítségnyújtásban – differenciált hatások a nemzeti nonprofit szektorokra

Az Európai Unió mint igazodási pont és mint kihívás Társadalmi párbeszéd és civil részvétel a társadalompolitika formálásában: normák és intézményes megoldások A nonprofit szervezetek aktív szerepvállalása a társadalmi-gazdasági problémák kezelésében: a szociális gazdaság (économie sociale, économie solidaire)

A civil részvétel és a civil felelősség A párbeszédképtelenségtől a társadalmi párbeszédig A következő Nemzeti Fejlesztési Terv rendkívüli tétje; a résztvevők felelőssége a fejlesztési koncepció és a prioritások kialakításában A partikuláris érdekek képviseletétől a szolidaritásig és a közös érdekek megfogalmazásáig

Civil feladatok a társadalmi tőke fejlesztésében A társadalmi tőke (social capital – Robert Putnam) mint a fejlődés alapfeltétele Az együttműködési készségek javításának feladata A normarendszer megszilárdításának fontossága A bizalom növelésének jelentősége

A civil szervezetek és a szociális gazdaság szereplőinek viszonya Az „igazi civil” meghatározásának zsákutcája A szolgáltató típusú és a foglalkoztatási problémák kezelésére vállalkozó nonprofit szervezetek helye és szerepe a szociális gazdaságban Érdekazonosságok és együttműködési lehetőségek a civil társadalom és a szociális gazdaság szereplői között

A Potemkin-falvakon túl… A versengő koncepciók közötti eligazodás és a hívószavak ismerete elég lehet a sikeres pályázatokhoz és az EU-források megszerzéséhez. A tényleges felzárkózásra és az európai országok közösségébe való beilleszkedésre azonban csak akkor van esély, ha ezek a megközelítések a gondolkodásunkba és gyakorlatunkban is szervesen beépülnek.