Mulian megmenti anyját – Kínai buddhista pokoljárás-história Polyák Eszter ELTE-BTK Kínai BA 2013. március 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
.. Történetünk egy morózus id ő s férfiról szól,- akinek senkije nem volt, nem szeretett senkit, és mogorvasága miatt ő t sem szerette senki..Haragban.
Advertisements

SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Feltehetek egy kérdést?
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
A mennydörgés létetzéselmélete felé A mennydörgés vizet áraszt, A víz gyógyír a világnak. A víz a teremtés orvossága. A mennydörgés morajlása Megfélemlíti.
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
JÓ REGGELT ! .
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Mezopotámiai régészeti leletek
Kínai terméstörténet.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
(A tudomány szemszögéből)
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
A NYUGAT
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Világjárványok az emberiség életében
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
Nemzetközi Pi-nap π.
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
Észak-Amerikai indiánok. Eredet Nincs egységes vélemény Nincs egységes vélemény Utolsó jégkorszak után Utolsó jégkorszak után Bering-szoros Bering-szoros.
A sámánizmus és a buddhizmus szinkretizmusa
 Több szövegváltozat  Jóslat: a házasság napja, megszegése  Álom: oszlop körül sárkányok, színes felh ő k és zene  A 7. gyerek is lány  tengerre.
Koreai sámánizmus A gwishinek
Sámánizmus és népvallás 3.
Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam
Naciketas Készítette: Száler Péter Keleti nyelvek és kultúrák – indológia BA 2013.III.16.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Japán teremtéstörténet
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
Hálaének Pecznyík Pál verse. Zengjen hálaének, e földön mindenütt,
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Imádság Szentlélekért Bódás János: Zúgó szél, mennyei vihar, jöjj a Lélek lángjaival!
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
Challenge játékok Harmath Zsolt & Menczel Dániel.
DORMÁND.
ISTEN hozott köztünk!.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
304/1 Nagy öröm van ma az égben, örvendezzünk, keresztények!
József Nádor élete és munkássága
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Mindig kapcsolatban Vele
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Jöjj tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb Király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég, De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet, Jöjj,
A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) Készítette: Nagy Ábel.
Új hálaének áldja Istent
Mt 19,16-30.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Szent Bernadette.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
JÓ REGGELT !.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Fedorcsenko Andrea Koreanisztika MA, 1. évf
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
I-098.
Koreai sámánizmus A gwishinek
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Árpádházi Boldog Jolán
A sámánizmus és a buddhizmus szinkretizmusa
Előadás másolata:

Mulian megmenti anyját – Kínai buddhista pokoljárás-história Polyák Eszter ELTE-BTK Kínai BA március 19.

Forrásjegyzék Cole, Alan : Mothers and Sons in Chinese Buddhism. Stanford University Press, Stanford, California, 1998 Mulian megmenti anyját – Kínai buddhista pokoljárás história. ford.: Kalmár Éva. Syllabux Könyvkiadó, Budapest, 2010 Mulian saves his mother 0/A10c.html Utolsó megtekintés: március /A10c.html The Ullambana Sutra Utolsó megtekintés: március 17.

A történet eredete A történet eredetileg az Ullambana-tál szútrájában található meg, amelyr ő l a buddhista Ullambana ünnep kapta a nevét Mulian eredeti neve Maudgaly ā yana, Buddha egyik közeli tanítványa volt Az ünnep során „a három alantas karma oszlik, a tíz jó karma növekszik” A történet többféle változatát tartalmazó iratok a Kínában, Gansu tartományban található Dunhuangi barlangtemplomból származnak

A pokoljárás históriája Mulian, világi nevén Luobu, külföldre utazott, ezalatt anyja saját céljaira használta vagyonát, s tetteir ő l hazudott fiának Anyját és apját három éven keresztül gyászolta haláluk után „Buddha, légy kegyes, tanítványodat átvezessed,/ hogy az Utat tanulván szívét/ a két szül ő je iránti hálának szentelhesse” Ezután buddhista szerzetes lett, a Szellemerd ő ben Buddha taníjványai között az els ő

Alászállás a pokolba Az erd ő mélyén meditációjából kikerülve szellemerejét használja, hogy Brahma egében kereshesse szüleit. Apját, Fu Xiangot megtalálja a Mennyei Palotában, ám anyja a pokolba került. Jambudv ī pa alvilági útjain indul a pokolba, s útjának során megismeri a pokol bürokráciáját, szembesül anyja, Qingti b ű neivel Megtudja az Öt Létalak Generálisától, hogy anyja az Av ī ci-pokolban senyved Egyre mélyebbre kerülve más és más büntetéseket lát más és más b ű nök következményeként (Kések Hegye, Bronzoszlopok és Vaskerevetek pokla)

Azonban nem tud lejutni az Örök pokolba, csak Buddha nevének szüntelen ismétlésével A pokol ura a Buddha által küldött tizenkét karikás ónbotot látva engedi ki Mulianhez az anyját, aki a hetedik rekeszben van, éhes szellemként Mulian Buddha erejéb ő l találkozhat anyjával, s ételt is koldul neki Rajagrha városában, azonban miel ő tt szájába vehetné azt, hamuvá ég A hetedik hónap tizenötödik napjáig vár, amikor b ő séges ullambana-tálat készít, s eddigi érdemei következtében anyja fekete kutya képében újjászületik Rajagrhában Hét napon és hét éjjelen keresztül mondja a nagy kocsi könyveit, míg anyja emberként újjá nem születik Karmájában nem talál Buddha sem b ű nt, s végül Qingti is elnyeri a Három Ékk ő ajándékát

Hatása A taoista tisztító szertartások részét képezi az ún. Mulian-játék vagy – dráma Az eredeti 10. századi szöveg a bianwen (átváltozás) m ű forma egyik els ő példája Kyoto egyik templomában a 20. században találták meg egy 1251-es kínai példány 1346-ban Japánban újranyomott példányát (Mulian=Mokuren) Az Ullambana-ünnepet a mai napig tartják valamilyen formában a Távol-Kelet több országában