Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam"— Előadás másolata:

1 Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam
Pokol az iszlámban Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam

2 Bibliográfia: Simon Róbert (ford.): Korán. Helikon, Budapest 1985.
Germanus Gyula: Allah akbar. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest 1979. Proceedings of the Colloquium on Paradise and Hell in Islam, in The Arabist. Eötvös Loránd University Chair for Arabic Studies, Budapest 2008.

3 Ígéret: Paradicsom (al-janna) Fenyegetés: Pokol (an- Nár = a tűz)
a Pokol leírása: Korán Mohamed égi utazása (Gabriel arkangyal vezetésével a Próféta látogatást tesz a Mennyországban és a Pokolban)

4 A Pokol jellemzése a Koránban:
„Aki [majdan] bűnösként járul Ura elé, annak a gyehenna lesz az osztályrésze, amelyben sem meghalni, sem élni nem fog.” (Korán 20:74) A Pokol jellemzése a Koránban: 7 kapuja van, mindegyiknél őrök állnak Forrásban lévő víz és genny Lobogó tűz, amely letépi a fejbőrt és mindent feléget Bilincsek Olyan eledel, ami a torkon akad Fájdalmas büntetések

5 Örök tűzben égés Nincs könnyítés Kétségbeesés uralkodik Magasranyúlt tűzoszlopok

6 A hagyomány szerint: A Pokol hátán egy híd feszül ki, amely élesebb a kardnál és keskenyebb a hajszálnál. A hitetlenek lábai elcsúsznak rajta, és menthetetlenül a tűzbe zuhannak, amely hamuvá égeti bűnös testüket. A hívők lábai azonban szilárdan állnak, és könnyedén áthaladnak rajta az öröklét honába. A hívők nem maradnak örökké a Pokol tüzében. Miután rossz tetteikért elnyerték a büntetést, elhagyják a kínok színhelyét, ugyanis egy igazhívő, aki az egy Istenben hisz, nem maradhat végleg a Pokolban. A próféták és a vértanúk, akik a hit útján estek el, könyörögnek a bűnösökért. Akinek nincs szószólója, és mint árva, elhagyott lélek tölti ki szenvedését a túlvilágon, azt Allah saját kegyelméből szabadítja ki onnan. Akinek csak egy szemernyi hite van, megmenekül a Pokol kínjától.

7

8

9

10

11


Letölteni ppt "Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések