Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mennydörgés létetzéselmélete felé A mennydörgés vizet áraszt, A víz gyógyír a világnak. A víz a teremtés orvossága. A mennydörgés morajlása Megfélemlíti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mennydörgés létetzéselmélete felé A mennydörgés vizet áraszt, A víz gyógyír a világnak. A víz a teremtés orvossága. A mennydörgés morajlása Megfélemlíti."— Előadás másolata:

1 A mennydörgés létetzéselmélete felé A mennydörgés vizet áraszt, A víz gyógyír a világnak. A víz a teremtés orvossága. A mennydörgés morajlása Megfélemlíti az embert, Ám, mint égzengés esőt kelt. Megtisztít és éltet mindent. Hozd el nekünk mennydörgésed, Engedd az esőt záporozni! Flaming Rainbow Women

2 1. Az ökör keresése •Végtelen vadonban vándorol a pásztor, kusza növényzet között keresi ökrét. Messzi a folyó, távol a hegység és mind mélyebb vadonba vezet az ösvény. Halálosan fáradt a test, a szívet kétség gyötri. A pásztor nem leli a helyes irányt. Leszáll az est, a csöndben tücskök ciripelése hallatszik. • A “pásztor és ökre” zen-történet az ősi Kína fénykorából származik. Onnan vitték buddhista szerzetesek Japánba, ahol a Zen-buddhizmus egyik legnagyszerűbb tanítószövegeként ismerik.

3 2. Az ökörnyom föllelése •A fák alatt, a víz partján itt-ott föllelhetőek az ökör nyomai. Meglelte-e az utat a pásztor az illatozó mezőn? Bármily messzire is futna az ökör, a távoli hegyek mögé: elrejtőzni nem képes.

4 3. Az ökör megtalálása •Egyszerre fölhangzik az ének ott fönn a csúcson. Melegen süt a nap, enyhén simogat a szél, a parton üde-zöld a fű. Szép a fej, az erős szarvak: művész sem festhetne különbet.

5 4. Az ökör elfogása •Igen nagy fáradságába került a pásztornak az ökör elfogása. Vadságát megfékezni még nehéz, mert az ökröt heves ösztönök kormányozzák. Elszakíthatja magát és messzi magaslatokra menekülhet. A ködbevesző távolban, a felhők birodalmában keresheti rejtekét. •Ahol az illatozó füvek az egek felé törnek, ott fogta el az ökröt a pásztor. A karikába fűzött kötőféket erősen tartja kezében. Jól látja az otthon felé vezető világos ösvényt.

6 5. Az ökör szelídítése •Ostort és kötőféket pillanatra sem engedheti el a pásztor. Az ökör különben őrjöngő iramban, port kavarva futna tova. De türelemmel szelídítve, idomítva, bilincs és lánc nélkül követi pásztorát.

7 6. Hazatérés az ökör hátán •Ökre hátán tér haza a pásztor, nyugodt és elégedett. A terjedő alkonyati ködben messzire hallatszik a furulya hangja. Ütem és dallam jól érzékelteti a pásztor hangulatát. Aki figyel a dalra, maga is érzi, miről dalol.

8 7. Feledve az ökör, a pásztor marad •A pásztor hazaérkezett. Az ökör feledve. Magában ül a pásztor, boldog nyugalomban. Álma zavartalan, bár a vörösen izzó nap már magasan jár az égboltozaton. Szalmatető alatt, a sutba hajítva a haszontalan ostor és kötőfék.

9 8. Sem ökör, sem pásztor •Kötőfék és ostor, ökör és pásztor egyaránt eltűntek. A távoli kék egekbe szó nem hatol, hogy határait kimérje. Hó meg nem maradhat a tűzhely lángja fölött. Csak miután az ember e helyre megérkezett, felelhet meg a mesterek követelményének. A világot akartam megváltani: csodálatos. Nincsen megváltandó világ.

10 9. Visszatérés az őseredethez •Visszatérve az őseredethez, a pásztor feladatát megoldotta. Kunyhója magányában időzik, és nem látja a külső dolgokat A folyam folyik, mivel folyó. A virág virágzik, mivel virág.

11 10. Betérés a piacra üres kézzel •Rongyosan, mezítláb tér be a pásztor a piacra. Arcára por tapad, hamu borítja fürtjeit. Ajkán mosoly fakad: titkot, csodát nem kutatva nézi a virágzó lombokat. Ha sikerül önmagaddal találkoznod, és mégis ismeretlennek maradnod: betérhetsz a palotába…


Letölteni ppt "A mennydörgés létetzéselmélete felé A mennydörgés vizet áraszt, A víz gyógyír a világnak. A víz a teremtés orvossága. A mennydörgés morajlása Megfélemlíti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések