AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Előadó: Dr. Talyigás Katalin Szociális Innováció Alapítvány
Egészségpolitika.
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Erdős Csaba – Gellérné Lukács Éva – Lukács Laura A magyar munkavállalók integrációja Svédországban, Finnországban, Dániában és Norvégiában Budapest, 2009.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Készítette:Makra Betti Dátum:
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Pályázatok megjelenése:
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Lorem ipsum.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás gyt@mail.datanet.hu

A SZOCIÁLPOLITIKA MEGKETTŐZŐDÖTT NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKA KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLPOLITIKA

NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKA Elsősorban: a SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT: pl. munkanélküli segély, rokkantsági nyugdíj stb. az azokat nyújtó SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERT (pl. társadalombiztosítás) jelenti. Másodsorban: határterületek

KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLPOLITIKA NEM terjed ki: szociális ellátásokra szociális ellátórendszerre NEMZETI HATÁSKÖRBEN maradnak. KITERJED: a munkaerőpiaccal összefüggő kérdésekre, a munkavállalók élet- és munkakörülményeinek a javítására

KETTŐS JOGALKOTÁSI HATÁSKÖR KIZÁRÓLAGOS NEMZETI HATÁSKÖR: nyugdíjak, szociális ellátások MEGOSZTOTT HATÁSKÖR: foglalkoztatáspolitika EU HATÁSKÖR: Ezek a közösségi szociálpolitika területei

A KÜLÖNBSÉG OKAI Más szereplők Más célok Más eszközök

SZEREPLŐK Közösségi szociálpolitika: Közösségi intézmények Tagállamok Uniós polgárok Nemzeti szociálpolitika: Állam Egyén: állampolgárok, külföldiek 3. Mellékszereplők: egyházak, civil szervezetek,

Célok Nemzeti szint Az állampolgárok elemi szükségleteinek biztosítása (Esping Andersen) Közösségi szint Munkavállalók élet- és munkakörülménye-inek javítása

Eszközök Nemzeti szint Szociális jog Államháztartás Nem állami szereplők Közösségi szint Közösségi jog Strukturális Alapok Informális eszközök

AZ EU SZOCIÁLPOLITIKA TERÜLETEI Három csoportja: 1. KEMÉNY: jogharmonizáció megvalósult 2. PUHA: főként konvergencia és spontán harmonizáció 3. KÖZTES: foglalkoztatáspolitika

1. „Kemény”: jogharmonizáció megvalósult Irányelvekkel: a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód a munkavállalók jogainak védelme a munkahelyi egészség- és biztonságvédelem.

Rendeletekkel koordináció: személyek szabad mozgása szociális biztonsági rendszerek koordinációja

2. „Puha”: spontán harmonizáció Közösségi puha jog eszközeivel: európai szociális párbeszéd rasszizmus szociális védelem

3. „Köztes”: a foglalkoztatáspolitika EU hatásköre: 1. Európai Foglalkoztatási Stratégia: a célok meghatározása és kikényszerítése 2. ESZA: finanszírozása Nemzeti hatáskör: foglalkoztatáspoliti-ka gyakorlati megvalósítása

SZOCÁLPOLITIKA ÉS AZ EFS a szociálpolitika ÚJ területe a szociálpolitika SPECIÁLIS területe POLITIKAI DOKUMENTUMOKKAL szabályozzák összekapcsolódik az ESZA-val KOORDINÁCIÓra épül