Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Mire lehet/ne jó az iskola?
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A tanári munka értékelése
Pedagógusok az OECD nemzetközi tanárvizsgálat (TALIS) tükrében
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
A gyakorlatvezető mentor
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZER
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Sajtótájékoztató Nyilvánosak a diplomás pályakövetési eredmények a portálon Educatio Nonprofit Kft. Budapest, október 14.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Bilics Edit Projekt koordinátor május 12. Óvodai Szenzomotoros Integráció
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
TIOP február 2.. TIOP 1.1.1/09 Tanulói laptop Támogatás összege: Ft Pályázat időtartama: május 1. – március 1.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Az IKT-metria mérőeszköz
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Az EEM helye a menedzsmentben
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Kompetencia alapú képzés  Képességek, kézségek fejlesztése  9.C Közlekedési osztály  9.D Informatikai osztály.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A pedagógusok szakmai továbbfejlődésének nemzetközi tapasztalatai Sági Matild OFI XI. Országos Neveléstudományi Konferencia ELTE, Budapest november.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
A tanárképzés szerkezete
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Az országos mérések megújult rendszere
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Pedagógus értékelési rendszer
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Új minőségfogalom a közoktatásban Környei László Budapest, augusztus 22..
A szakiskola jelene és jövője
Felekezetek - identitás
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Előadás másolata:

Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „Kongresszus után – a változások folyamatában” - a VII. nevelésügyi kongresszus követő konferenciája Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2011. május 27-28.

Mitől függ az oktatás minősége? Pisa adatok elemzési eredményei, kompetencia-kutatások eredményei, stb.: Mi befolyásolja a gyerekek iskolai teljesítményét? A család szerepe a legfontosabb Az iskolán belüli drága megoldások (csoportbontás, felszerelés, stb.) nemigen hatnak Az iskolán belül a TANÁR A LEGFONTOSABB! McKinsey elemzések: „Mi áll a világ legsikeresebb iskolai rendszerei teljesítményének hátterében?" A megfelelő emberekből legyenek a tanárok A tanárképzés valóban eredményes oktatókká képezzen A rendszer a lehető legjobb színvonalú oktatást nyújtsa minden gyermek számára. OECD „A tanárok számítanak!” A tanítás mint életpálya vonzereje A tanárok toborzása, kiválasztása és alkalmazása Az eredményes tanárok iskolában tartásával A tanárok ismereteinek és készségeinek fejlesztése

Mitől függ a tanári munka minősége? (2. McKinsey jelentés, 2010) A rekrutációtól A tanárképzés minőségétől A pályakezdők „betanításától” A tanári munka minőségének értékelésétől, ezek visszacsatolásának módjától, a megfelelő jutalmazási és támogatási rendszer kiépítésétől Iskolavezetéstől Képzés, továbbképzés, hivatásbeli-szakmai fejlődési lehetőségek rendszerétől Attól, hogy hosszú távon (is) mennyire vonzó a tanári pálya: A fizetés számít A későbbiekben a tanári pályaív (oktatáson belüli karrier lehetőségek, önmegvalósítási lehetőségek) legalább ilyen fontosak Munkafeltételek, iskolai légkör, tanítási környezet Iskolai környezet (Iskola és település, gazdaság, szülők partnersége)

Az értékelés kimenetei % OECD nemzetközi tanár kutatás (TALIS), 2008

A kívánt továbbképzésben való részvétel elmaradásának okai % OECD nemzetközi tanár kutatás (TALIS), 2008 Három területen érzik úgy a tanárok, hogy szakmai fejlődésükhöz nagyobb mértékben lenne szükség továbbképzésre: a speciális tanulási igényű tanulók oktatása a tanulók viselkedési és fegyelmezési problémái megoldásának technikái, valamint a tanításhoz szükséges számítógépes ismeretek

Az egyetemi végzettségű és főiskolai végzettségű pedagógusok bruttó keresete az azonos végzettségű diplomások keresetének arányában, gyakorlati idő szerint 2009 % Forrás: Varga Júlia számításai az ÁFSZ Bértarifa felvételek adatainak felhasználásával Három területen érzik úgy a tanárok, hogy szakmai fejlődésükhöz nagyobb mértékben lenne szükség továbbképzésre: a speciális tanulási igényű tanulók oktatása a tanulók viselkedési és fegyelmezési problémái megoldásának technikái, valamint a tanításhoz szükséges számítógépes ismeretek

Pedagógusok munkaterhelése Forrás: „Pedagógus 2010” kutatás, TÁRKI-TUDOK A magyart pedagógusok teljes heti munkaideje a nemzetközi átlag körül van (heti 51 óra) A pedagógusok mégis a második legnagyobb problémának a munkaterhelést érzik. Miért? A pedagógushiány megjelent a magyar iskolákban is: minden negyedik iskolában van betöltetlen álláshely A pedagógus-hiánnyal küzdő iskolákban a túlmunkák néhány (a szaktudása, vagy a terhelhetősége alapján kiválasztódott) pedagógus hátán tornyosulnak Így a pedagógusok munkaterhelése egyenetlen: 5 % héti 35 óránál kevesebbet dolgozik, 17% pedig 60 órát vagy többet Különösen megterhelőnek tartják az adminisztratív és kisegítő feladatokat. Minden harmadik pedagógus számára jelentős problémát jelent a pedagógus munkát segítő alkalmazottak hiánya. Három területen érzik úgy a tanárok, hogy szakmai fejlődésükhöz nagyobb mértékben lenne szükség továbbképzésre: a speciális tanulási igényű tanulók oktatása a tanulók viselkedési és fegyelmezési problémái megoldásának technikái, valamint a tanításhoz szükséges számítógépes ismeretek

Az oktatás fizikai környezete Forrás: „Pedagógus 2010” kutatás, TÁRKI-TUDOK Egy pedagógusra átlagosan 0,61 m2 íróasztal jut a tanári szobában. A pedagógusok felének nincs az iskolában megfelelő számítógépes hozzáférése. A pedagógusok ötöde számára biztosított csak az iskolában kikapcsolódásra, feltöltődésre, szakmai továbbfejlődésre, szakmai-kollegiális megbeszélésekre alkalmas helyiség. Három területen érzik úgy a tanárok, hogy szakmai fejlődésükhöz nagyobb mértékben lenne szükség továbbképzésre: a speciális tanulási igényű tanulók oktatása a tanulók viselkedési és fegyelmezési problémái megoldásának technikái, valamint a tanításhoz szükséges számítógépes ismeretek

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Számít, hogy 0,61 m2 ? Számít. De: a pedagógusok élet-, és munkakörülményeit a pedagógus pálya teljességének tükrében érdemes vizsgálni. Köszönjük a figyelmet! Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet