VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

Urbán Ferenc Ábel: A KIR megújítási lehetőségei
Önköltség – térítési díj számítás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Humán rendszerek, közszféra
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Az oktatásügy aktuális kérdései, jogszabályi változások
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
A bankok jelenlegi és várható szerepe az önkormányzatok finanszírozásában Soós Attila.
Ésszerűség - sportszerűség
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A felsőoktatás finanszírozásának alapfogalmai, alapkérdései
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Családi napközi.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Controlling a gyakorlatban
Feladat- és felelősség- megosztás a közoktatás-irányítási rendszerben Palotás Zoltán Budapest, augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
főigazgató-helyettes
Oktatás-gazdaságtan Oktatás fő finanszírozói 1. Egyének 2. Munkaadók - általános képzés - speciális képzés 3. Állam - extern hatások - oktatási piac tökéletlensége.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Közoktatási megállapodások. Módosítás OM, Oktatási Hivatal ellenőrzések Szakmai ellenőrzés 2011-től?
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az államháztartásról szóló törvény
Vázlat; nem elégséges tananyag!1 A helyi önkormányzatok 1990-ben kialakult, második legnagyobb alrendszer Az államháztartás helyi szintje, szerepe: közfeladatok.
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Államháztartási alapismeretek
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
A tanszabadság Dr. Szüdi János oktatási szakértő.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az államháztartás.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
BESZÁMOLÓ A BTK Kari Tanácsának részére
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Gazdasági rendszerek.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében Kotán Attila Budapest, augusztus 27.

A közoktatási rendszer működésének/finanszírozásának elvei   A közoktatás rendszerének működtetése az állam feladata.   A működéshez szükséges fedezetet az állami költségvetés* és a fenntartó hozzájárulása biztosítja, amelyet a tanuló által igénybe vett szolgáltatás díja és a közoktatási intézmény más saját bevétele egészíthet ki.   A fenntartó kötelezettsége a közoktatási intézmény fenntartása… * A központi költségvetés az állami szervek és a helyi önkormányzatok, valamint a nem állami, nem helyi önkormányzati intézményfenntartók részére az általuk fenntartott nevelési-oktatási intézmények működéséhez normatív költségvetési hozzájárulást biztosít.

Finanszírozási „jogcímek” különböző fenntartók esetében   állami és önkormányzati iskolák: központi költségvetés által nyújtott normatív-,címzett- és céltámogatások; fenntartói saját hozzájárulás; tanulói térítési díjak; intézményi egyéb bevételek   egyházi iskolák: központi költségvetés által nyújtott normatív-, címzett és céltámogatások; egyházi kiegészítő támogatás; fenntartói hozzájárulás; tanulói térítési díjak; intézményi egyéb bevételek   nonprofit és (for-profit) fenntartók iskolái: központi költségvetés által nyújtott normatív-, címzett- és céltámogatások; fenntartói hozzájárulás;tanulói térítési díjak; intézményi egyéb bevételek

Anomáliák a nem önkormányzati fenntartók finanszírozásában A rendszer fő ismérvei: Centralizált túlszabályozott „üzemviteli” szempontból lassú/ Centralizált túlszabályozott „üzemviteli” szempontból lassú/ Történeti képződmény…esetlegesség, „szabályozási maradékelv” esetenként normativitás hiánya Történeti képződmény…esetlegesség, „szabályozási maradékelv” esetenként normativitás hiánya A finanszírozás és eredményesség között nincs érdemi kapcsolat A finanszírozás és eredményesség között nincs érdemi kapcsolat Nem szektorsemleges, a konstrukciós különbség érdemi eltérést okoz az (állami) finanszírozásnál is. Nem szektorsemleges, a konstrukciós különbség érdemi eltérést okoz az (állami) finanszírozásnál is.  A mai rendszer szabályozási, koordinációs kudarcok eredménye.  Nincs összhangban a jogszabályokban rögzített finanszírozási alapelvekkel. „A jelenlegi közoktatási információs rendszerben csak az önkormányzati fenntartású intézményekre vonatkozóan szerezhetők meg a közoktatási kiadásokról megbízható adatok. Az információs rendszer hiányosságai miatt a közoktatási pénzeszközök teljes körű átláthatósága, nyomon követése nem biztosított. A közoktatási pénzek felhasználása és eredményessége között nincsen egyértelmű, szoros kapcsolat” (Állami Számvevőszék)

A bürokratikus koordinációs kudarc okai…és a hozzá vezető út  A feladat „alulbecslése” ( tól cca 2000-ig)  Finanszírozási automatizmus (egyházi kiegészítő) –fenntartói kockázat eliminálása (Vatikáni megállapodás) Intézményalapítás/kapacitásbővítés adminisztratív korlátozása Intézményalapítás/kapacitásbővítés adminisztratív korlátozása  Felülről nyitott előirányzat (tervezési slamposság) – „elvben korlátlan kereslet” Szigorúbb ellenőrzés bevezetése Szigorúbb ellenőrzés bevezetése  Fenntartói hozzájárulás vs. központi normatíva –intézményi differenciálódás a fenntartók „lehetőségei szerint” Adminisztratív kiegyenlítő mechanizmusok Adminisztratív kiegyenlítő mechanizmusok

Biztonság/Kockázatok Finanszírozási biztonság /szabályozás/ Működtetési biztonság Működtetési biztonság/üzemeltetés/ Fenntartói kockázat Önkormányzati******* Egyházi****** Nonprofit******

A továbbfejlesztés lehetséges/kívánatos irányai és kockázatai  A konstrukciók egységesítése a) kiegyenlítés irányába Az „egyházi modell” alkalmazása a) kiegyenlítés irányába Az „egyházi modell” alkalmazása b) differenciálás (szabályozott verseny) irányába a „nonprofit modell” alkalmazása b) differenciálás (szabályozott verseny) irányába a „nonprofit modell” alkalmazása Kockázat: intézményi/fenntartói ellenállás /status quo/  Azonos szintre telepítés a) központosítás b) önkormányzati szint Kockázat: politikai akarat hiánya /önkormányzati rendszer/