VII.NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS 2008. AUGUSZTUS 25–28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A tanári munka értékelése
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Álmok… Caso não utilize a parte “voltando a sonhar” do modulo, favor deletar.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A munka világával kapcsolatos tudás
Szociális kompetencia
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Az érzelmi intelligencia
A kognitív önszabályozás perspektívája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Személyiség- pszichológia II
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Magatartástudományi Intézet
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszere
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Korai tehetségnevelés
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Mi a kontroll? Projektkontroll alapelvei –A jelentéskészítés – nem egy bürokratikus és hosszan tartó tevékenység –Kontrollkritériumok –Jelentés a tervről.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszere Dr Baloghné Nagy Katalin pályaorientációs tanácsadó 2013 / 2014.
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
KOCKÁZATVÁLLALÁS A SPORTÁGAK ÉS A VERSENYZÉS TÜKRÉBEN
A pszichológiai mérés alapjai
Az érzelmi intelligencia
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Szociális kompetencia
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Ötletek mára és holnapra
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

VII.NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS 2008. AUGUSZTUS 25–28. Mit tegyünk a halogató egyetemi hallgatókkal? Személyiségvizsgálat és tanácsadás Dr. Takács Ildikó egyetemi docens BME GTK Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Ergonómia és Pszichológia Tanszék takacsi@erg.bme.hu 2008. augusztus 26.

Az előzmények és a célok 1995. Brighton FEDORA – Psyche A kredit rendszer hatásai A célok: A kredit rendszer hatásainak megismerése a hallgatói magatartásra A halogató magatartás és személyiségjellemzők vizsgálata (BarOn, MBTI, TCI) A halogatás viselkedésbeli megnyilvánulásainak feltárása A beavatkozás lehetőségei

Mit jelent a halogatás? A halogatás az a magatartás, amelyben elkerüljük a ránk váró feladatokat, elhalasztjuk holnapra a teendőket, amelyeket ma is elvégezhetnénk. Tendencia a fontos feladatok elkezdésének vagy befejezésének halasztására (Lay, 1986) , A kényelmetlen, kellemetlen időpontig halasztani a feladatokat (Solomon, Rothblum, 1984)

Miért halogatjuk a teendőinket? Melyek az okai ennek a magatartásnak? A fontosság érzésének hiánya Az érdeklődés hiánya A perfekcionizmus: elérhetetlenül magas mércét állítunk magunk elé. Szorongás az értékelés miatt: aggodalom mások reakciói miatt, amit a munkánkra adnak. Kétértelműség: nehezen értjük vagy félreértjük a feladatokban megfogalmazódott elvárásokat

Félelem a hibáktól és a kétségtől magunkban. A feladatok kezelésére való képtelenség: úgy érezzük, nem rendelkezünk elég, szükséges képzettséggel és készséggel a feladat megoldásához. A szükséges információk hiánya a feladat megoldásához. Szorongás mások irántunk megnyilvánuló elvárásai miatt (pl.: erős nyomás a siker elérésére; a hibázás lehetőségének előrevetítése) A feladat, úgy tűnik elborít bennünket vagy kezelhetetlen. Úgy érezzük jelenleg két végén égetjük a gyertyát, túl sokat vállaltunk.

Mindenki érez hasonlókat különböző időkben, mindenki halogat néhány feladatot időnként, de nem mindenki krónikus halogató. Dryden (2000) szerint néhány ember speciális krónikus halogató, ez azt jelenti, hogy a halogatás csak néhány (és mindig ugyanazon) feladatot érint az életében. Az általános krónikus halogatók azonban életük fontos feladatainak elvégzését halogatják.

A vizsgálat A minta A vizsgálatban 220 egyetemi hallgató vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem különböző Karairól. A minta megoszlása: férfi: 155 fő nő: 65 fő.

A módszerek BarOn-féle Emocionális Intelligencia kérdőív Lay – féle skála a halogatásról (az általános krónikus halogató – a halogatás, mint vonás mérésére) Típusok a halogatásban kérdőív (a halogatás módjáról) Interjú a halogatókkal

A BarOn Érzelmi Intelligencia Kérdőív skálái Intraperszonális skálák magabiztosság éntudatosság önbecsülés függetlenség önmegvalósítás Interperszonális skálák empátia társas felelősségtudat interperszonális viszony Adaptációt felmérő skálák valóságérzékelés rugalmasság problémamegoldás Stresszkezelést felmérő skálák stressztűrés impulzivitás - impulzus kontroll Általános hangulat skálák optimizmus boldogság

BarOn Érzelmi Intelligencia Kérdőív eredményei

A BarOn Érzelmi Intelligencia Kérdőív eredményei nemenként

Az érzelmi intelligencia és a halogató magatartás összefüggései

A halogató magatartás nemenként

A halogatás módja

Mi segíti elő a halogatást a felsőoktatásban? A feladat vagy a vizsga időbeli távolsága Két párhuzamos képzés vállalása Szociális csábítás Munkavállalás A kontroll érzése az egyetemi sikeresség felett A kényelmes halogató és a tökéletességre törekvő típus

Összegzés A halogató magatartás rombolja a produktivitást, az emberi kapcsolatokat, a munkavégző képességet és a munkavégzés eredményességét. Hogyan tudjuk legyőzni a halogatást egy oktatási környezetben, melyben ennek a magatartásnak hatása gyakran az elhúzódó és kevésbé sikeres (a hallgató képességeit nem mindig mutató) tanulmányokban jelenik meg? Melyek a feladatai a diáktanácsadónak? azonosítani a kredit rendszer hatásait a hallgatói feladatok kezelésében és az időgazdálkodásban, azonosítani a halogató magatartás jeleit, és keresni e magatartás okait.

A tanácsadó a halogatás felismeréshez és a magatartás romboló hatásainak legyőzéséhez stratégiát javasolhat a hallgatók számára: A hallgatói magatartásban a halogatás jeleinek tudatosítása. Célmeghatározás: az elérendő célok meghatározása, és reális döntések a feladatok prioritásáról Elköteleződés: vállalva a rövid távú áldozatot a hosszú távú nyereségért. Kitartás: készség arra, hogy bizonyos folyamatokat megismételjünk. A tanácsadó segítséget adhat a magatartási és kognitív stratégiák kialakításához és gyakorlásához.