Az Inklúziós Index hazai adaptációja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Nyílt napok látogatottsága
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A kompetenciatranszfer elve
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Szeretettel köszöntöm
Inklúzív nevelés Magyarországon
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
 Főpályázó:  HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola  Konzorciumi partnerek:  Exner Leó Óvoda  Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
főosztályvezető-helyettes
Pályaválasztási Kiállítások 2008
INKLUZÍV NEVELÉS INTEGRÁCIÓ-INKLÚZIÓ készítette: Pusztayné Nemes Beáta.
Előadás másolata:

Az Inklúziós Index hazai adaptációja Schiffer Csilla főiskolai adjunktus ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar VII. Nevelésügyi Kongresszus, 2008. augusztus 27.

Booth, T. – Ainscow, M. (2008): Inklúziós Index: Kézikönyv a befogadó iskolák fejlesztéséhez. magyar változat: Schiffer Csilla – Csányi Yvonne, ELTE BGGYFK, Budapest 2002 Mark Vaughan előadása a Bárczin 2003 óta a fordítás és magyar változat a BGGYFK munkatársainak együttműködésében: Perlusz Andrea, Földiné Angyalossy Zsuzsanna, Szekeres Ágota 2006 óta akciókutatás: Heltai Gáspár Általános Iskola, Földesné Fábián Csilla (ig.), Czető Mónika (igh.), Marton Eszter, Postás Beáta

Inklúzió Minden gyermek Befogadó iskola A tanulás és a közösségi életben való részvétel Pedagógiai többlettámogatások A tanulás és az iskolai szociális folyamatokban való részvétel akadályai / támogatási lehetőségei és erőforrásai

Inklúziós Index 2000, 2002 a befogadó SZEMLÉLET kialakítása

Az Index dimenziói és szakaszai A DIMENZIÓ: A befogadó iskolai SZEMLÉLET kialakítása A1. szakasz: Közösségfejlesztés A2. szakasz: A befogadás, mint érték hangsúlyozása B DIMENZIÓ: A befogadó pedagógiai PROGRAM megalkotása B1. szakasz: Mindenki számára megfelelő iskola fejlesztése B2. szakasz: A pedagógiai többlettámogatások megszervezése C DIMENZIÓ: A befogadó iskola mindennapi GYAKORLATÁNAK megszervezése C1. szakasz: A tanulás szervezése C2. szakasz: Az iskolában és környezetében rejlő lehetőségek és erőforrások felhasználása

indikátorok A.1 l Közösségfejlesztés A.1.1 l Iskolánkban mindenkit szívesen fogadunk A.1.2 l A tanulóink segítik egymást A.1.3 l Pedagógusaink együttműködnek egymással A.1.4 l Iskolánk pedagógusai és a tanulói kölcsönösen tisztelik egymást A.1.5 l A pedagógusok és a szülők/gondviselők partnerként viszonyulnak egymáshoz A.1.6 l Iskolánk munkatársai és fenntartója hatékonyan együttműködnek A.1.7 l A helyi közösségeket és szervezeteket bevonjuk az iskolánk életébe

Kérdéssorok: A DIMENZIÓ A befogadó iskolai szemlélet kialakítása A Kérdéssorok: A DIMENZIÓ A befogadó iskolai szemlélet kialakítása A.1 Közösségfejlesztés A.1.1 Iskolánkban mindenkit szívesen fogadunk Barátságosan és szívesen fogadjuk-e az iskolába érkezőket az első alkalommal? Az iskolában szívesen fogadunk-e minden gyermeket, beleértve a fogyatékos, a roma gyermekeket, a bevándorló és az ideiglenesen hazánkban tartózkodó szülők gyermekeit is? Az iskolában szívesen fogadjuk-e a szülőket/gondviselőket és a helyi önkormányzat, hivatalok és szervezetek más tagjait is? Az iskoláról szóló tájékoztató anyagokat elérhetővé tesszük-e minden érdeklődő számára, függetlenül az anyanyelvétől vagy információszerzési módjától (amikor szükséges akár fordításban, Braille írásban, hangfelvételen, nagyított formában)? Az iskolát érintő szóbeli információkat elérhetővé tesszük-e minden érdeklődő számára (amikor szükséges akár saját tolmács, mediátor segítségével)? Egyértelműen megjelenik-e az iskolánk álláshirdetéseiben és a jelentkezőknek nyújtott szóbeli tájékoztatón, hogy az iskola mindennapjainak fontos része, hogy figyelembe veszi a tanulók közötti különbségeket? Az iskolánk előcsarnoka tükrözi-e az iskolaközösség tagjainak sokféleségét? Az iskolánk felvállalja-e a helyi kulturális hagyományokat, közösségeket, és ennek jelét is adja? Az iskolánk hagyományos ünnepi szertartással köszönti-e új tanulóit és munkatársait, illetve ünnepélyesen búcsúzik-e el tőlük? A tanulóink sajátjuknak érzik-e a tantermüket? A tanulók, a szülők/gondviselők, a munkatársak, a fenntartó és a helyi lakosok is sajátjuknak érzik-e ezt az iskolát? Egyéb kérdések:

iskolafejlesztési nap Az Index folyamat Ismerem az iskola törekvéseit 1. Az Index bevezetése iskolafejlesztési nap koordináló csoport 2. Az iskola megismerése kérdőívek 5. Visszajelzés az Index folyamatról 3. Az inkluzív iskolafejlesztési terv elkészítése Pl. Módszertani Klub Iskolai rendezvények Szülői Klub és családi játszóház Nyílt napok A segítő szakemberek nagyobb arányú bevonása - Egyéni konzultációk Szülői fórumok Pl. A.1.5. A pedagógusok és a szülők partneri viszonya megerősödjék 4. A célok megvalósítása

Az Inklúziós Index ajánlott Tanuló szervezetek, Önfejlesztő iskolák Szakmai együttműködések, Hálózatépítés Innovatív légkör Befogadó iskola kialakításának célkitűzése Egyedi iskolák rendszerében a különböző szükségletek koordinálása

Köszönöm a figyelmet!