LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor 2008. április 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A vidéki tér sikertényezői
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Helyi közösségi kezdeményezések és támogatásuk – LEADER
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Közösen Hatvan kulturális fejlődéséért A TOP CLLD Program
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A határtérség.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.

A LEADER program helyi szintű megvalósítása  Kapacitás-építés  Helyi szereplők összehívása  Területi elemzések  Jelenlegi vidékfejlesztési tevékenységek felülvizsgálata  Akciócsoport kialakítása  Helyi szintű fejlesztési stratégia előkészítése

Helyi szintű fejlesztési stratégia Célja a következő területek érintése: A természeti és kulturális adottságok gazdagítása; A gazdasági környezet megerősítése; A közösségek önszervező képességének javítása és Az együttműködés ösztönzése. Kidolgozásában részt kell vennie: Helyi akciócsoport Helyi önkormányzat/ok Civil szféra Vállalkozói szféra

Helyi vidékfejlesztési terv  Élénkítse az együttműködést  Innovatív legyen  Tartalmazza:  A térség jellemzőit  Célokat, amelyek biztosítják a fenntarthatóságot és a nők, fiatalok számára a munkahelyteremtést

Felső – Szabolcsi Leader Közösség Jövőkép: „A térség olyan társadalmi és gazdasági környezet, amely kihasználva a logisztikai és természeti adottságait, épít a mezőgazdasági és kulturális hagyományira, versenyképes szolgáltatást biztost az itt élő és ide betelepülő lakosságnak, munkát és megélhetést biztosítva a szakképzett munkaerő számára, elősegítve ezáltal a lakosság életminőségének javulását és a fiatalok elvándorlásának megállítását.”

Összefoglaló a térségről  A Felső-Szabolcsi LEADER területe 24 települést foglal magába, melyek közül 3 város. A térség lakossága 49,770 fő, a városokban élő lakosok száma 13,654 fő  A térség infrastrukturális szempontból heterogén képet mutat.  A térség lakosságszáma összességében kiegyensúlyozottnak látszik. Élveszületések száma országos átlag feletti, ez elsősorban azokra a településekre jellemző, ahol magasabb a cigány kisebbség aránya. A természetes szaporulat pozitív mérlegű. A migrációs számok azonban negatívképet festenek. A gazdasági szerkezetátalakítás miatt nőtt az elvándorlás, amelyben különösen súlyos, hogy a szakképzett, illetve diplomás munkaerő elvándorlása jelentősebb.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitüzött céljai: Az agrár és élelmiszeripari szektorban előállított termékek minőségének és marketingjének javítása, feldolgozottságának növelése. A térség logisztikai szolgáltatásainak korszerűsítése és fejlesztése. A termelői integrációk létrejöttének elősegítése.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitüzött céljai: A minőségi élet feltételeinek megteremtése, a szükséges infrastruktúrák kiépítése. A vállalkozásfejlesztés és befektetés-ösztönzés elősegítése. Integrált területhasznosítási program.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitüzött céljai: Humánerőforrás fejlesztése innovatív eljárásokkal és módszerekkel. A vidéki turizmus alapjainak megteremtése, különös tekintettel a Tisza folyóra. Településrehabilitáció és – fejlesztés.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitüzött céljai: Környezetvédelmi projektek kidolgozása és megvalósítása, Környezettudatos gondolkodás kialakítása, megújuló energiaforrások ösztönzése. Közösségépítő és fejlesztő tevékenységek támogatása

Tematikus munkacsoportok: Gazdaság és versenyképességi munkacsoport Mezőgazdasági munkacsoport Turisztikai munkacsoport Településfejlesztési munkacsoport

Tematikus munkacsoportok: Humánerőforrás fejlesztés Esélyegyenlőségi munkacsoport Környezetvédelemi és fenntarthatósági munkacsoport Kultúra és közösségfejlesztés

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!