Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az IKT kompetenciaterület specialitásai
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
E-learning Kovácspál Eszter.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Tanulás életen át Tanulás és életút Benedek András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest november 30.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
A kötöttpályás szakma perspektívái konferencia június 12. Az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javítása Országos Foglalkoztatási.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Előadás másolata:

Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest, november 6.

Felsőoktatás és foglalkoztatáspolitika új összefüggései Megváltozott a felsőoktatás szerkezete és a munka világa, nyitottá váltak a nemzeti munkaerőpiacok A tanulás (LLL) folytatódik a munkahelyen Az atipikus tanulás és foglalkoztatási kombinált módszerei tért hódítanak A gyorsan alkalmazkodó, dinamikus, jól képzett és gyakorlattal is rendelkező munkaerő felértékelődik Potenciálisan nemzetközi szolgáltató lehet minden sikeres magyar vállalkozás

Gyorsuló pálya? Dinamikus tudáskínálat?

EU preferencia az atipikus képzési és foglalkoztatási formák együttes fejlesztése Az Európai Foglalkoztatási Stratégia az egész életen át tartó tanulás horizontális célkitűzését, valamint az Egész életen át tartó tanulásnak a foglalkoztatással és a munkaerőpiaccal kapcsolatos szempontokra összpontosító konkrét irányelveket tartalmaz. Az Európai Szociális Program célja az esélyegyenlőtlenség csökkentése és a szociális kohézió elősegítése, többek között az egész életen át tartó tanuláson keresztül Az életen át tartó tanulás fő EU-s célkitűzései: önmegvalósítás, aktív állampolgári részvétel, társadalmi integrálódás, és alkalmazhatóság/alkalmazkodóképesség.

Kritika: A gyakorlatban legtöbbször az IKT oktatási felhasználása a hagyományos tanulási környezetek reprodukálására irányul Az új technológiát az főként az oktatás támogatására használják kevésbé az önálló tanulás támogatására, hatékonyságának fejlesztésére, illetve a kutatói attitűdök fejlesztésére, problémamegoldó készségek fejlesztésére, szociális és kommunikációs készségek javítására – bár ezek a sajátosságok, képességek elismerten kiemelt fontosságúak a munkaerőpiac szempontjából.

Távoktatás/multimédia/e-learning? Távoktatás Számítógépes oktatóprogram Technológiával segített képzés Számítógéppel támogatott tanulás Multimédia Szimuláció Videokonferencia Virtuális tanulási tér Csoportmunka támogatás

IKT módszerek a felsőoktatásban Multimédiás prezentáció CBT (computer based teaching) –számítógéppel segített tanítás e-learning (distance learning + CBT) LMS, LCMS (Learning Management System, Learning Content Management System) A digitalizált tartalmak célirányos hozzáférésének és konzultációs lehetőségeinek biztosítása E-learning keretrendszerek és tananyagszerkesztők hálózati alkalmazása

Az e-tanulás: számítógépes hálózaton elérhető nyitott képzési kurzus amely megvalósítja a képzés szervezését, a tutor-tanuló kommunikációt, valamint interaktív oktatószoftvert biztosít a hallgatóknak

Szerves tanulási környezet (a technológia már adott) virtuális egyetem, m-learning, virtuális enciklo­pédia ("micro- content") , SMS mint kommunikáció és ezzel tanulás … -- internet-böngészés, honlap-készítés és blogszerkesztés, mint kommunikáció és ezzel tanulás képszerkesztés! forráskódalkalmazás! Skype: cset, mint konverzáció…munkaforma! "Wikipédia", specializált portálok, e-könyvtárak

Új módszerek és technikák Autoindex PHP Script Előfeltételek: telepített webszerver és php Egyszerű használat és konfigurálás Ingyenes Adatbiztonság Mobil hozzáférés

Összefoglalás: Felsőoktatási válaszok a távmunka kihívásaira Az atipikus tanulás és munka közötti asszociációk erősítése Az életen át tanulás (munka) kompetenciáinak fejlesztése A távmunkával kapcsolatos specializáció formáinak kialakítása –Új szakirányú továbbképzési szak létrehozása Távmunka szakértő (2008)