Készítette: Sümegi Dániel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Siófok és környéki hungarikumok
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
Római építészet Augustus korában
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE.
Indonézia, 2004 CUNAMI.
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Római művészet Pompeji i.e. VI.sz-i.e. IVsz.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A görög színház mint épület
Róma.
Róma nevezetességei Te már jártál erre felé?.
Ki volt? Jézus • Mária • József • Heródes • Péter • Pilatus • Kőszikla
Készítette: Bojtár Veronika
POMPEI Zene: Gheorghe Zamfír
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Mátyás király, az igazságos
Szendrő nevezetességei
AZ ÓKORI RÓMA KULTÚRÁJA
Készítette: Fröhlich Noémi
Készítette: Greges Dániel
Készítette:Szőke Gréta
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
Világ legrégebbi még lakott városa
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Más görög istenek 1.B.
Az ókori Róma építészete
Róma Vigh Zsuzsanna.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
Készítette: Kern Franciska
Róma alapítása Készítette: Lizsicsár Dániel 10.a.
Az ókori Róma.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
FARSANG 8.c.
Ókori Róma.
Róma Róma.
A rómaiak nyomában.
Készítette: Bujdosó Villő
Muhammad Ali mecset 1. rész
MARINA HOTEL AZ ÖBÖLBEN
A KORAI RÓMA.
RÓMAI KULTÚRA.
Tettye.
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti Szent Péter tér.
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Naptárunk kialakulása
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Az ókori Róma Forum Romanum Colosseum Capitolium Forum ma.
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
Feladatsor: középkor Lépj tovább!
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
Készítette: Doránt Zsanett
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Róma – Összefoglalás.
Neuhold Lilla fotóival
Az ókori görög építészet
TOSCANA olasz építészet.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
A KÖZÉPKORI VÁROS POLITIKAI
ÓKORI RÓMA - ÖSSZEFOGLALÁS
Előadás másolata:

Készítette: Sümegi Dániel Róma Készítette: Sümegi Dániel

Forum Romanum

A Fórum A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés céljára. Rómában vagy 18 ilyen nyilvános tér volt, melyek a következő nevet viselték: törvénykezés tere (forum civile) kereskedelmi tér (forum venale) marhavásár (forum boarium) zöldség- (holitorium), hal-, hús-, sertéspiac (piscarium, macellum, suarium) stb.

Elhelyezkedése A fő köztér (gyakran ezt értjük Forum Romanum alatt) a Forum Romanum vagy, ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum (a mai Campo di Vaccino) a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, mely a kereskedelmi és politikai világ érintkező helyének számított. A terület eredetileg ingoványos hely volt, melyet Tarquinius Priscus király száríttatott ki és vétetett körül oszlopos csarnokokkal, melyek üdülésre és sétahelyül is szolgáltak. Hossza körülbelül 220, szélessége 35-50 méter, és kis mérete ellenére rengeteg épület és emlékmű állt itt. A terület a középkorban hosszú ideig a város elhanyagolt része volt. Korabeli viszonyait Piranesi: Vedute di Roma c. gyűjteményéből ismerjük (Tav.15, 16, 26, 28, 30, 32, 52, 98, 99, 100, 109, 110).

Épületei I. A Forum Romanumon több istennek is állt temploma, itt volt Saturnus, Janus és Concordia temploma a Capitolium tövében, Vesta temploma a Palatinus tövében (emellette állt a Regia nevű épület, a pontifex azaz főpap lakása) és később a Dioskurosoké. A Forum két részre oszlott: a tulajdonképeni Forum Romanumra keleten, ahol régebben a plebejusok gyülekeztek, és a másik, magasabb, nyugati részre (Comitium), amelyen eredetileg a patríciusok gyülekeztek. A Comitiumon állt többek között: a Curia Hostilia (a szenátus helye), a Carcer Mamertinus (részei: Robur, azaz börtön és Tallianum, azaz kivégző hely) és a Rostra nevű szószék.

Épületei II. Ahogy a város nőtt, a Forum Romanumot is bővítették, és gyönyörű oszlopos csarnokokat, úgynevezett bazilikákat építettek (ezek voltak állítólag a keresztény templomok alapjai, ilyenek voltak például a Basilica Porcia, Sempronia, Opimia, később Augustus alatt az Aemilia és főképp a Julia.) Újabb templomokat is építettek (Templum Divi Caesaris, Minervae stb.) Később térszűke miatt a Forum Romanumot észak felé is bővítették, és a hozzá fűződő újabb tereknek és építményeknek egész sorozata keletkezett (ezt nevezik összefoglalóan császár-fórumok-nak.

Romulus és Remus Romulus és Remus (Romulus: I. e. 771 körül – I. e. 717. július 5. körül; Remus: I. e. 771 körül – I. e. 753. április 21. körül) Róma városának alapítói, a római mitológiában Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének ikerfiaiként jelennek meg. A legenda, valamint Plutarkhosz és Livius szerint is Romulus volt Róma első királya.

Colosseum A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma. Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.-írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író. Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságosan szemlélhették a látványosságokat. Az amphitheatrum szó utal az épülettípus eredetére, hiszen két, félkör alaprajzú görög színház "összeillesztése" eredményezi az ellipszis formát.