Békefenntartó eljárásmódok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

A Kerékpáros Műszaki Szabályozás elemei - vitaindító Bodor Ádám a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter kerékpáros ügyekért felelős megbízottja.
Nemzeti Közlekedési Hatóság
A Rendőrség szolgálati tagozódása
Partnerek vagyunk az úton László János Magyar Kerékpárosklub.
Az ORFK RSZKK valamint a Rendészeti Szakközépiskolák szerepe és feladata a fegyveres biztonsági őrségek intézkedéstaktikai képzésében. A gyakorlati képzések.
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
A gyaloglás Az élhető város és a fenntartható közlekedés legfontosabb eszköze.
A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet Nemzeti Minősítő Gyakorlata, tapasztalatok FKI PVFŐFE.
Bári I. A tervezés és a folyamatok újraszabályozása.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
A hazánkat fenyegető biztonságpolitikai tényezők és kockázatok Készítette: Faludi Miklós.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Rendészeti feladatok a kerékpárosok közlekedésbiztonsága érdekében
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
Szakmai találkozó KBSZ Siófok 2008 április 9.. Irányítási jogkörök  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ↓  Országos Rendőr- főkapitányság ↓  Budapesti.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
1 BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG március Dr. Takács Árpád pv. ezredes Kolontár település kitelepítése.
Kérdések a második zh-hoz
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
2006. június 13.Környezetvédelmi Világnap - aktuális kutatási kérdések a környezetvédelemben 1 Zajtérképezés Magyarországon A stratégiai zajtérkép mint.
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
A háború és a modern fegyveres erő
17. tétel.
A béketámogató műveletek alapjai
A nem háborús műveletek felosztása és jellemzésük
Mihalek Miklós Felügyelet vezető május 26., Galyatető
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
1 Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája, valamint.
A közúti ellenőrzés gyakorlata az Európai Unióban „Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” konferencia Budapest, Október 20. Gégény István ORFK.
Óberling József r. ezredes
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” Dr. Bencze József r. altábornagy Országos rendőrfőkapitány Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, 2009.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Kerékpárutak építésének engedélyezése
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A rendészet szervei.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 3. sz. oktatási kérdés A „őrnagy” részére Nem Háborús Műveletek 1. A békefenntartó eljárásmódok felsorolásában híba van. Melyik a helyes?
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 3. sz. oktatási kérdés A „főhadnagyok” részére Nem Háborús Műveletek 1. A békefenntartó eljárásmódok felsorolásában híba van. Melyik.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 3. sz. oktatási kérdés A „százados” részére Nem Háborús Műveletek 1. A békefenntartó eljárásmódok felsorolásában híba van. Melyik a.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Szélessávú adatkommunikációt igénylő rendőrségi alkalmazások
Közigazgatás-Műszaki közigazgatás
A közterület használat Építési jog 2015.március 20. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
Autó-jármű klíma szerelés az autószerelő szakma szemszögéből! Előadó: Spindler Tibor AOE elnök.
Budapest, március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály.
Vasúti forgalomban bevezetendő áruforgalom ellenőrzés
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Utcaparancsnoki tapasztalatok Dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes
Hatósági Ellenőrzések.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

Békefenntartó eljárásmódok

Ismétlés Milyen helyzetben van szükség békefenntartó erőkre? Milyen szervezeti keret, jogi háttér biztosí­tja ezeknek a tevékenységeknek, műveleteknek a végrehajtását? Melyek a legfontosabb békefenntartó műveletek? Hogyan szabályozzák a békefenntartó erők működését?

Ismétlés A nem háborús műveletek felosztása és jellemzésük Mi a lényege? Milyen fajtái vannak? - Kitelepí­tő műveletek - Humanitárius műveletek - Fegyverzetellenőrzés - Kábí­tószer-ellenes műveletek - Terrorizmus elleni műveletek - Erődemonstráció - Békekikényszerí­tő műveletek - Béketámogató műveletek - Gazdasági segí­tségnyújtás - Hazai polgári hatóságok támogatása

A békefenntartó eljárásmódok Ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) Igazoltatás Gépjármű ellenőrzés Járőrözés Kísérés Keresés, kutatás

Ellenőrző-áteresztő pont Röviden: EÁP Létszáma: feladatfüggő Céljai: érzékeltetni a jelenlétet, ellenőrizni és nyilvántartani a személyi és gépjármű-forgalmat, kiszűrni a terrorcselekményeket tervező személyeket, megelőzni a csempészetet, szükség esetén megakadályozni a területre történő be- és kijutást.

Személy és jármű ellenőrzés Személyi és gépjármű okmányok ellenőrzése (eredetiség, érvényesség) Ruházat átvizsgálása (nőnek csak nő) Gépjármű átvizsgálása (alváz is) Szabályok betartása fontos!

Járőrözés Gyalog vagy valamilyen közlekedési eszközzel Minimum 2, maximum 10 fő Felszerelés: fegyverzet, kommunikációs eszköz Tevékenységei: felderí­tés, a mozgás megakadályozása vagy biztosí­tása, személyek, csoportok ellenőrzése, a korlátozó intézkedések betartatása, menekülő személy üldözése, elfogása, közúti létesí­tmények biztosí­tása.

Kí­sérés Személyek vagy járművek kísérése Személy: előállított vagy fontos (VIP) Személykísérés: gyalog, járművön Jármű kísérés: járművel, zárással (néha gyalog) A rendőrséggel együttműködve

Keresés, kutatás Területek, létesítmények vagy épületek átvizsgálása Katonák és/vagy rendőrök, gyakran kutyákkal Nyílt területen kutatóláncban Épületben biztosítással Rendszerint technikai eszközök segítségével (kamera, éjjellátó, kommunikációs eszközök)

Órai feladat Alkossatok csoportot, és gondoljátok át, írjátok vagy rajzoljátok le, ti hogyan oldanátok meg egy járműoszlop kí­sérést, amelyben egy fontos személy utazik!

Nos… 1. Milyen eljárásmódokkal és fogásokkal zajlik a békefenntartás? 2. Hogyan hajtják végre a feladatokat az egyes eljárásmódokban tevékenykedők? 3. Milyen tevékenységsort végeznek a végrehajtók az igazoltatás során? 4. Hogyan kí­sérünk egy konvojt (jármű oszlopot)? 5. Mi a keresés, kutatás lényege?