1 Takács Béla 2000.. 2 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Multimédia.
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Jelátalakítás és kódolás
Grafikai alapismeretek
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
A digitális képfeldolgozás
Számítógép grafika.
Multimédia szoftverek
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
A digitális képrögzítés története
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Informatikai alapismeretek Hardver
Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Retusálás beadandók.
Belső memóriák tipusai
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Perifériák.
Szkennerek.
KÉPFELDOLGOZÁS.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Kimeneti és bemeneti eszközök
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Audióállományok.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Készítette: Vámossy Zoltán (Bebis anyagai alapján) 2004 (Stanford, Berkeley, CMU, Birmingham, ELTE, SZTAKI, SzTE anyagok alapján) Képfeldolgozás, alapok.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Beviteli Perifériák A szkennerek.
1 Takács Béla MI A SCANNER? MIRE HASZNÁLJÁK? Szkenner, lapolvasó beviteli periféria Képek, szövegek bevitelére szolgál Szövegbevitelnél valamilyen.
Nem irodai programok fájltípusai
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Grafika.
A fényképezőgép fizikai felépítése
Pixel műveletek, képek Szirmay-Kalos László.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Kép formátumok, tulajdonságaik
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Windows Intéző.
Bemeneti egység Billentyűzet Egér Joy-stick - game pad
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Digitális fotózás Technikai alapok.
A digitális fényképezés folyamata
Informatikai alapismeretek Hardver
Grafika alapfogalmak.
Kép- és képfile-típusok Képrögzítés eszközei
Adattömörítés.
FAT (File Allocation Table)
Fénytan - összefoglalás
Analóg jel, digitális jel
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
A digitális képalkotás alapjai Segédanyag az informatikához
1 A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Beviteli Perifériák A szkennerek.
Multimédia.
Tömörítés.
Informatikai alapismeretek Hardver
Adatfeldolgozási ismeretek 1/15. ML, 2017
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

1 Takács Béla 2000.

2 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled Device, azaz töltéscsatolt eszköz.

3 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (2.) Egy fényforrás megvilágítja a letapogatandó képet, és a visszaverődő fény egy lencse segítségével a CCD-be jut. A CCD egy félvezető eszköz, amely fénytől függően töltéseket szállít az erősítőhöz. Az erősítő jelét egy analóg-digitális átalakító (ADC) digitális jellé alakítja.

4 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (3.) A letapogatás soronként történik. A soronkénti letapogatást léptetőmotor vezérli. Kézi scannereknél a letapogatást a scanner végighúzásával biztosítjuk, s ez természetesen nem lehet olyan pontos, mint a léptetőmotoros.

5 Veszteségmentesen tároló állományformátumok Hátrány: nagyobb állományméret

6 Állományformátumok (1.) BMPBit MaP bittérképes állomány A MS WINDOWS-ban használatos pixeles képek tárolására szolgál Különféle színmélységűek lehetnek (8, 16, 24 bites színmélység)

7 Állományformátumok (2.) PCXA PC Paintbrush rajzprogram, a Paintbrush elődjének állományformátuma. Ez is különféle színmélységet támogat.

8 Állományformátumok (3.) TIFA Tagged Image File Format címkézett állományformátum. Bittérképes tárolási forma. Tetszés szerinti képméretet és színmélységet támogat 24 bitig. (Dokumentumleíró szabvány)

9 Állományformátumok (4.) GIFA Graphics Interchange Format A CompuServe fejlesztette ki. Csak 256 színt kezel. Korlátjaitól eltekintve nagyon elterjedt. Sok képnézegető, böngésző program ismeri.

10 Állományformátumok (6.) TGAA TarGA a Truevision által kifejlesztett képformátum. Sok képnézegető, és más képfeldolgozó program ismeri.

11 Veszteségesen tároló állományformátumok Előny: kisebb állományméret

12 Állományformátumok (7.) Az állomány formátumok sora még folytatható, és scannertípustól, meghajtó programtól függ. A többi állományformátummal egyelőre nem foglalkozom, talán majd később.

13 Állományformátumok (8.) JPG, JPEGJoint Photograhy Experts Goup által kifejlesztett állományformátum szoros tömörítésre képes. Árnyalatos bittérképes képekhez való. 24 bites színmélység.

14