2009.04.04. Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Logikus érvelés alapjai Előadja: Dr. Kormos József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Matematikai logika.
Képességszintek.
Görög filozófia.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bizonyítási stratégiák
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Logika 6. Logikai következtetések
Az érvelés.
Bevezetés a matematikába I
Halmazelmélet és matematikai logika
1 1 1.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Volt (Phaidón 100 skk.): „… amit a legszilárdabbnak ítélek … feltételezem, hogy van valami, ami maga a szép önmagában véve, meg ami a jó, meg ami a nagy,
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Arisztotelész szillogisztikája
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A kvantifikáció igazságfeltételei
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Máté András
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Nem formális logika.
Előadás másolata:

Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Logikus érvelés alapjai Előadja: Dr. Kormos József

„Ami a gondolkodásban az állítás és tagadás, az a kívánságban a valaminek elérésére vagy elkerülésére való törekvés” A logikai négyzetről

Bevezető példák Milyen jellegű hibák fordulhatnak elő?

A logikusság Mindennapi élethelyzetek: feladatmegoldás, döntés, választás, meggyőzés, érvelés, … Ezekhez véleményeket (ítéleteket) és következtetéseket kell létrehoznunk Következtetéseknél fontos a racionalitás, ésszerűség, a logikusság, vagyis a logikai hibák elkerülése.

A logikai hibák okai: 1. A logikailag gyenge pontok (testi-pszichés adottságok; a nevelés, a szocializáció eredményei, … ): Érzelmi kapcsolatok Személyes szféra Rokoni kapcsolatok Érdek kapcsolatok Vallási kérdések Politikai kérdések …

2. Logikailag hibás stratégiák: „Győzni kell mindenáron” „Úgyis örök vesztes vagyok” „Én úgy gondolom” (tárgyilagosság, nyitottság hiánya) „Mellékvágányok használata” (félreértés, csúsztatás, álláspont változtatás, …)

3. Logikailag hibás érvelések: Személy támadása (nem az érv) A nem tudásra való apellálás Körbeforgás Nem elégséges ok Hamis dilemma Kontrafaktuális hipotézis Rossz hivatkozás Definiálatlan kifejezés Kétértelműség …

Arisztotelész (Kr.e ) felismerései és tevékenysége Az érveléseknél (főként a filozófiai érveléseknél) gyakran ugyanazok az érvelési hibák fordulnak elő, tehát célszerű lenne felállítani a következtetések levonásának elméletét. Egy olyan rendszert, amely megfogalmazza a helyes és a helytelen következtetés eseteit, lépéseit, módszereit. Az ezzel foglalkozó tudomány a logika. Arisztotelész analitikának nevezte el (a sztoikusok dialektikának, a középkorban dialektikának, ’philosophia rationalis’-nak, és logikának).

Logikai jellegű írásait ie. I. században a rhodoszi Andronikosz állította össze, ez a késő antikvitásban az „Organon” (eszköz) nevet kapta. Ez hat műből áll. „Kategoriák” az egyetemes állításokról „Herméneutika” a mondatokról, az ítéletekről „Első analitika” (2 könyv) szillogizmusokról „Második analitika” (2 könyv) bizonyításokról, meghatározásokról, felosztásokról, … „Topika” (8 könyv) a vitákban szereplő valószínűségi következtetésekről „Szofistikus cáfolások” a szofista álokoskodásokról

A logika A görög logosz (szó, értelem, elv,…) szóból A gondolkodás tana, művészete A következetes (szillogizmus) és rendezett gondolkodás elmélete. Az érvényes következtetés feltételeinek elmélete (a következtetés formai, szerkezeti tulajdonságait, nem pedig a mentális, pszichikai folyamatot vizsgálja) A logika kapcsolódik a matematikához (matematikai jeleket használ, a matematikában használt eljárások következtetéseket használja pl.halmazelmélet, valószínűségszámítás, ….) és a nyelvészethez (a következtetési eljárások a nyelv mondatképzéséhez is kapcsolódnak)

A logika alapjai A logika alapelvei:ellentmondás elve, azonosság elve, harmadik kizárásának elve, … A logika módszerei: dedukció, indukció, redukció A logika alapelemei: fogalom, ítélet, következtetés

A fogalom: A fogalom a dolog tudati, értelmi képe; a megértett, meglátott lényeg; a dolog tartalmi jegyeinek a megfogalmazása. A fogalom comprehensioja és extensioja A fogalom significatioja és suppositioja Az egyetemes fogalmakról (univerzálékról)

Az ítélet Az ítélet olyan logikai forma, amelyben két fogalmat a subjektum-ot S (alanyt) és a predicatum-ot P (állítmányt) kapcsoljuk össze Az ítéletek felosztása: állító, tagadó, szinguláris, univerzális, partikuláris, kategorikus, analitikus, szintetikus, …

A következtetés Ítéletek alapján újabb ítélet alkotása. A szillogizmus elemei a praemissák. A felső tétel a maior, az alsó a minor, a zárótétel a conclusio. A szillogizmusban szerepelnie kell a ’terminus medius’-nak (M) ez mindkét előzetben szerepel, de a zárótételben nem. Pl.: Minden ember halandó. Szókratész ember. Szókratész halandó. A következtetéseknek egy sokrétű szabályrendszere van.

A logikai négyzet (az oppozíciók négyzete) Arisztotelész jól látja, hogy a téves következtetések sokszor a rossz ítéletekből jönnek létre (nemcsak a következtetési hibákból) Célszerű az ítéletek valamiféle rendszerezése, viszonyuk tisztázása Megfogalmazza az ítéletek négyes osztályozását, amit később egy négyzetben ábrázolnak

Logikai négyzet Univerzális pozitív (A) Minden ember fehér. Univerzális negatív (E) Egy ember sem fehér. Partikuláris negatív (D) Némely ember nem fehér. Partikuláris pozitív (I) Némely ember fehér. kontra- diktórius kontrárius szubkontrárius szubaltern

A jelek és kifejezések magyarázata: Univerzális, partikuláris Negatív, pozitív Kontradiktórius Kontrárius Szubkontrárius Szubaltern

Az ítéletek igazságértéke: Kontradiktórius Kontrárius Szubkontrárius Szubaltern

Epilógus A logikai négyzet érvényessége mitől függ? Vagyis van-e férfi és női logika? Ha kiakarjuk mutatni akkor van, ha nem akarjuk kimutatni akkor nincs.

Felhasznált irodalom: Arisztotelész: Organon. Budapest, 1979, Akadémiai Kiadó. Kneale, W.-Kneale M.: A logika fejlődése. Budapest, 1987, Gondolat. Madarász Tiborné-Pólos László-Ruzsa Imre: A logika elemei. Budapest, 1999, Osiris. Mérő László: Új észjárások. Budapest, 2001, Tericum kiadó. Ruzsa Imre (szerk.) Logikai zsebenciklopédia. Budapest, 1998, Áron Kiadó. Copi, Irving M.: Introduction to Logic. New York, London, 1972, MacMillan Publ. Co. Bochenski, J. M.: Formale Logik. Freiburg, München, 1970, Verlag Karl Alber, 646 p.