A szomatikus marker feltevés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Társismeret.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
IDEGRENDSZER.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az idegrendszer vegetatív működése
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
A pszichopátia.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A „közbülső változók” bevezetése
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Szociális tanulás formái
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A lehetséges énképek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Nyolcadik előadás.
A szervezeti problémák kezelése
Egyéni döntések a szervezetben
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Képesség, készség, adottság, tehetség
Helytelen testtartás.
Az emberi tanulás.
A kommunikáció Az emlékezet
Emlékezés, tanulás, felejtés, butulás
Kölcsönhatások.
Egy 92 éves kicsi, idős ember, ahogy felkelt, szépen megfésülködött, megborotválkozott, felöltözött, és reggel 8 órakor elindult az idősek otthonába.
Az idegrendszer mozgató működése
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
Az idegrendszer vegetatív működése
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Struktúrált gyakorlatok I. Yalom Alkalmazásuk célja: a csoport céljától és a csoportfolyamatoktól függ Funkcióik:  kezdeti társas rituálék időszakának.
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pszichológiai Ismeretek
ŐSZ ŐSZ.
A deviancia értelmezési kerete
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A figyelem általános értelmezése Készítette: Karakó Miklós.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
A fények és színek hatása ....
Szembesít a drámatréning. A csapat 2-nél több fő A csapat nem fogja a jótékony hatásait magától, automatikusan kifejteni. Kellenek struktúrák, normák,
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Entrópia Egy szobában kinyitunk egy üveg parfümöt. Mi a valószínűbb?
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Emlékeztető Fizika.
A reklám centruma.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Káros szenvedélyek.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
A kvalitatív módszerek homunkulusza
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
A fények és színek hatása ....
Visuddhi csakra.
Előadás másolata:

A szomatikus marker feltevés Berecz Tímea

A következtetés és a döntés - a következtetés célja a döntés - gyakran felcserélve használhatók - általában azt sugallják: arról a helyzetről, mely döntést igényel különböző cselekvési lehetőségekről mindezen lehetőségek következményeiről

Racionalitás a munkában Magasan intellektuális felfogás hétköznapi felfogásnak is megfelel ki kell zárnunk az érzelmeket nem szabad megrontania a szenvedélynek kikövetkeztethetjük, hogy mi a jó és a rossz

A szomatikus marker feltevés Mielőtt a probléma megoldásával foglalkoznánk valami fontos dolog történik: amikor eszünkbe jut az adott válasszal összefüggő rossz kimenetel, akkor bármilyen rövid ideig is, kellemetlen érzés támad a gyomrunkban. Ez a szomatikus marker.

Mit érnek el a szomatikus markerek? Figyelmet negatív kimenetelre irányítják, valamint egy automatikus vészjel funkciójára Röviden: a szomatikus markerek a másodlagos érzelmek által generált érzések sajátos esetei. Tanulás révén összekapcsoltuk bizonyos scenáriók előre jelezhető jövőbeni kimenetelével.

Honnan származnak a szomatikus markerek? Egy olyan idegrendszeri gépezettel születünk, mely ahhoz szükséges, hogy bizonyos ingerosztályokra szomatikus állapotokat hozzon létre válaszként. Arra irányul, hogy a személyes és a társas viselkedésekre vonatkozó jelzéseket dolgozza fel, és beletartozik az a diszpozíció, hogy nagyszámú társas helyzetet kapcsoljon össze adaptív szomatikus válaszokkal. Valószínűleg a nevelés és a szocializáció során alakult ki agyunkban. Vagyis másodlagos érzelmeken alapulnak.

A szomatikus markerek idegrendszeri hálózata Prefrontális lebeny: jelzéseket kap Prefrontális kéreg: kategorizálja azokat a helyzeteket amelyekben a szervezet részt vesz Az egész prefrontális terület a személyes relevancia szempontjából együttjárások kategorizációjára rendeltetett.

A „mintha” mechanizmus A „mintha” mechanizmusok a fejlődés eredményei. Valószínű, hogy ahogy csecsemőkorunkban és gyermekkorunkban társadalmilag „hangoltak”, legtöbb döntési folyamatunkat a büntetéssel és a jutalommal kapcsolatos szomatikus állapotok formálták. Ahogy azonban élünk csökken a szükséglet arra, hogy minden döntési mozzanatnál testi állapotokra támaszkodjunk és a gazdaságos automatizmusok egy tovább szintje alakul ki. A döntési stratégiák részben a testi állapotok „szimbólumaira” kezdenek támaszkodni.

Nyílt és rejtett szomatikus markerek Több cselekvési útja van: az egyik a tudaton keresztül, a másik a tudaton kívül. Függetlenül attól, hogy a testi állapotok valóságosak vagy „mintha jellegűek-e”, a megfelelő idegrendszeri mintázat tudatosítható és érzést eredményezhet. Ugyanakkor, bár számos fontos döntésünkben részt vesznek az érzések, nagyszámú hétköznapi döntésünk úgy látszik érzések nélkül is végbemehet. Egész egyszerűen előfordulhat, hogy egy jelző értékű testi állapot vagy annak kivonata aktiválódott, de nem került a figyelem középpontjába.

Az intuíció A tudatos szinten a szomatikus állapotok a válaszok kimenetelét pozitívként vagy negatívként jelölik meg, s egy adott válaszlehetőség szándékos kerülésére vagy követésére vezetnek. Ugyanakkor rejtetten kell, hogy működjenek, vagyis a tudaton kívül. A negatív kimenettel kapcsolatos nyílt képzelet létrejön, legátolja az agy közepén elhelyezkedő szabályozó idegrendszeri hálózatokat, csökken a negatív döntés esélye. Növeli a megfelelő döntés valószínűségét. Ez a rejtett mechanizmus az alapja az intuíciónak, amelynek segítségével megoldunk egy problémát anélkül, hogy gondolkodnánk.

Kísérletek Bőrvezetési válasz Kockázatvállalás: hazardírozási kísérlet