Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
„MINDEN EGY HELYEN” Az imami csoport bemutatása A szombathelyimami által nyújtott segítség a munkába visszatérő anyukák részére.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
A magyar egészségbiztosítási rendszer
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
4) „Ötmuskétás” – Dél-pesti Térség Foglalkoztatási Paktum Cél: Olyan foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása, amelyben a dél-pesti térség kerületei.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Nők a globalizált világban
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Családi vállalkozás.
A kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzete Készítette: Ferenczi András Fülöp István Garda Anetta.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 4. A munkahelyi esélyegyenlőség megvalósulása a dolgozók és érdekképviseleteik véleményének tükrében.
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
Szociális regiszter publikus felület használata
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.
A Kormány családpolitikai elképzelései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Társadalmi tudatformálás
PÉLDÁK.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban

2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg a cikkek  Kevés a nagyközönséghez eljutó érthető, de mégis kutatási eredményeket és statisztikákat feldolgozó anyag  Sokszor úgy vetődik fel a kérdés, mint választási lehetőség a nők számára: gyermek vagy karrier

3 Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban  Néhány reflektorfényben lévő sztár luxusának tűnik a rugalmas munkavállalás, ám ezek a megjelenések is segítik a szemléletformálást  Ugyanakkor negatív, stigmatizáló megjelenések a túl korán visszatérő sztárok esetében (Liptai Klaudia, Erdélyi Mónika)  A részmunkaidős foglalkoztatásra megjelenő cikkek döntő többsége úgy tekint, mint lehetőségre a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

4 Leggyakrabban felbukkanó témák  GYES, GYED időtartama, a juttatás melletti munkavállalás kérdése – inkább politikai, mint szakmai vita  Bölcsődei férőhelyek száma – mindenki egyetért, hogy nem kielégítő  Hol a nők helye? – ideológiai vita (Boross Péter kijelentései)  A nők véleménye is megoszlik a kisgyermek nevelése helyett a karriert választó nőkről – Ki a jó anya? (magazin cikkek)

5 Nagy megjelenés számot produkáló időszakok az elmúlt években a részmunkaidős foglalkoztatás témakörében  A Munkaerőpiaci Alapból a válságkezelésre elkülönített 10 milliárd forintos keret forrásait részmunkaidős foglalkoztatás támogatására is fel lehessen használni. (2009. március )  A közszférában foglalkoztatottak a gyermekgondozási ellátás igénybevétele után részmunkaidőben visszatérjenek korábbi munkahelyükre a gyermek három éves koráig (2009. október)  Megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében: ha valaki nyolc óra helyett kétszer négy órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb- járulékot fizet csak (2010. október)

6 Nagy megjelenés számot produkáló időszakok az elmúlt években október 18 utáni vita  Wimmer István, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára ugyanakkor úgy véli, a hétfőn bejelentett járulékkedvezmény nagyságrendileg is jelentős könnyebbséget jelent a munkáltatóknak, így ösztönözheti is őket rugalmas munkaerő- foglalkoztatásra, amelyre nagy szükség lenne.

7 Nagy megjelenés számot produkáló időszakok az elmúlt években október 18 utáni vita  Hárs Ágnes (Kopint-Tárki) nem csupán a nők esetében kellene ilyen kedvezményeket adni a munkáltatóknak. Az egykulcsos adórendszer bevezetése a kutatónő szerint egyáltalán nem arra fogja ösztönözni a nőket, hogy vállaljanak részmunkaidős, ebből kifolyólag szerényebb keresetet biztosító munkát.

8 Nagy megjelenés számot produkáló időszakok az elmúlt években október 18 utáni vita  Az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint, jó lenne, ha a szülők el tudnák dönteni, hogy a férfi vagy a nő marad-e otthon, mert ma már nagyon gyakori az, hogy ha jobb kereseti lehetőségben vagy kedvezőbb pozícióban van a feleség, és a család számára kedvezőbb az, ha a férfi marad otthon.

9 Előremutató kommunikációs irányok  A női célközönség által olvasott lapokban, érthető, de a reális lehetőségeket számokkal is alátámasztott tartalmak megjelenése  Pozitív példák, jó gyakorlatok bemutatása a nyilvánosságban mind az üzleti, mind az állami szektorból

10 Előremutató kommunikációs irányok  A kérdés állandó napirenden tartása mind a komoly közéleti elektronikus tartalmakban (pl. Este, InfoRádió), mind a magazinos, bulvár jellegű műsorokban (pl. Mokka, kereskedelmi rádiók)  A téma sikeréhez össze kell fognia kutatóknak, civileknek, szakszervezeteknek, a téma iránt elkötelezett vállalatoknak, médiamunkásoknak és lehetőségek szerint egységes, kutatási eredményekkel alátámasztott irányt kell képviselniük