Gyermekszegénység Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Magyar Tudományos Akadémia
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
WORKCARE SYNERGIES – TÁRKI műhelykonferencia
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Minimálbér és minimáljövedelem az Európai Unióban
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés szeptember 19.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
A szociálpolitika aktuális kérdései
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Európai Uniós ismeretek
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Gyermekszegénység Magyarországon MTA Demográfiai Bizottság Budapest, 2010. október 12. Gyermekszegénység Magyarországon – európai kitekintéssel Blaskó Zsuzsa (KSH NKI) - Gábos András (TÁRKI)

Az előadás szerkezete A projekt Gyermekszegénység az Európai Unióban Gyermekszegénység Magyarországon

Az előadás szerkezete A projekt Gyermekszegénység az Európai Unióban Gyermekszegénység Magyarországon

A projekt http://www.tarki.hu/en/research/childpoverty/index.html Megrendelő: az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatósága Konzorcium: TÁRKI (Budapest) és Applica (Brüsszel) Időtáv: 2008. december – 2009. december A projekt feladatai 1. feladat. A gyermekszegénység empirikus elemzése 2. feladat. A gyermekszegénység csökkentését szolgáló társadalompolitikák hatásosságának értékelése 3. feladat. Javaslattétel a gyermekek perspektívájából releváns indikátor-együttesre http://www.tarki.hu/en/research/childpoverty/index.html http://www.tarki.hu/en/research/childpoverty/downloadables.html 4

Az előadás szerkezete A projekt Gyermekszegénység az Európai Unióban Gyermekszegénység Magyarországon

A gyermekszegénység kockázata A gyermekszegénység fő kimeneti mutatói az Európai Unióban, 2008 (%) Az EU-ban minden ötödik gyermek szegény A teljes népességhez képest jelentősen magasabb: HU CZ, LU, RO, SK A teljes népességhez képest alacsonyabb: DK, EE, CY, FI -------------------------------------- A szegénység mélysége a gyermekek körében a teljes népességhez hasonló mértékű Viszonylag magas: BG, RO Viszonylag alacsony: FR, CY, NL Forrás: EUROSTAT

A gyermekszegénység kockázata - országklaszterek Bevont indikátorok: szegénységi ráta szegénységi rés-arány mindkettő az EU-SILC-ből becsülve Sztenderdizált távolságok (z-scores) a gyermekek és a népesség átlaga között országonként az országos és EU-átlag között a gyermekek körében A sztenderdizált távolságok súlyozatlanul összeadódnak Hat klaszter, úgy hogy a csoportok közötti távolság maximális, a csoporton belüli szóródás minimális legyen A tagországok teljesítménye +++ legjobb - - - legrosszabb Jól teljesítők: északi államok, CY, SI, DE, FR Rossz kimenetek: déli államok, PL, LT Magyarország: valamelyest az átlag alatt

Munkanélküliség A munkanélküli háztartásban élő gyermekek aránya az Európai Unióban, 2008 (%) A munkanélküli háztartásban élő gyermekek nagy valószínűséggel csak az egyik szülővel élnek: BE, EE, IE és UK Ezzel szemben Magyarországon a készülős, sokgyermekes családok érintettek leginkább Forrás: EUROSTAT (EU-LFS) *Svédországra vonatkozóan EU-SILC adatok (WI=0)

Szoros munkaerő-piaci kapcsolódású háztartásokban élők szegénysége A szoros munkaerő-piaci kapcsolódású háztartásokban élő gyermekek szegénysége, EU, 2008 (%) A gyermeke szegénységi kockázata mindenhol magasabb a felnőttekénél Jelentős szóródás a szegénységi ráta értékeiben Magas kockázat: RO, déli és balti államok, LU, PL Lehetséges okok Alacsony bérek Háztartás-összetétel: sok gyermek, sok eltartott Nem teljes munkaintenzitás: Egykeresős háztartások Részmunka Társadalmi normák Forrás: saját számítások az EU-SILC 2008 alapján *Málta esetében hiányzó adat. A francia adat 2007-re vonatkozik.

A szociális transzferek szegénységcsökkentő hatása A készpénzes transzferek gyermekszegénység-csökkentő hatása az Európai Unióban, 2008 (%) A transzferek hatásossága egyaránt függ a kiadási szinttől és a célzottságtól Legerősebb hatás: DK, FI, SE, valamint DE, FR, HU, AT, SI Leggyengébb: EL, ES, IT A módszertan elterjedt, de erősen korlátozott Forrás: EUROSTAT, saját számítások az EU-SILC 2008 alapján

A gyermekszegénység kockázata és fő kihívások a tagállamokban A-csoport: jól teljesítők minden dimenzióban   A gyermekszegénység kockázata Munkanélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága A-csoport DK + + + + ++ EE + + + – FR CY NL AT SI FI SE

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat az A-csoportban Magas foglalkoztatottsági szint – a legtöbb tagállamban a kétkeresős modell domináns NL: a második kereső jellemzően félállású AT: az egykeresős családmodell a domináns, magas keresetek és jelentős készpénztranszferek ellensúlyozzák a második kereső hiányát, de viszonylag elterjedt a félállású második kereső modellje is Kiterjedt és megfizethető gyermekgondozási (közösségi) szolgáltatások CY: informális gyermekgondozás áll a magas női aktivitás mögött Megfelelő színvonalú készpénztranszferek DK, SE, FI: jelentős összegű alanyi jogú juttatások és kiterjedt szolgáltatások a szülők munkaerő-piaci vissza-integrálódásához SI: jelentős összegű célzott transzferek az alacsony jövedelmű háztartásoknak FR: nincs számottevő célzottság, az anyasági támogatások jelentős szerepe

A gyermekszegénység kockázata és a fő kihívások a tagállamokban C-csoport: viszonylag rossz teljesítmény minden dimenzióban   A gyermekszegénység kockázata Munkanélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága C-csoport LV – – – LT SK + UK – – – RO

A gyermekszegénység kockázata és a fő kihívások a tagállamokban D-csoport: a magas MI háztartásokban élők szegénysége a fő kihívás   A gyermekszegénység kockázata Munkanélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága D-csoport EL – – + + + – – – ES + IT + + LU – PL PT

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat a D-csoportban A készpénztranszferek jelentősége kicsi, főként az idősebb gyermekek számára A támogatások csak kismértékben célzottak A (közösségi) gyermekgondozó szolgáltatások hiánya, a kiterjedt család szerepe még mindig jelentős (IT, EL, ES) A foglalkoztatottság alacsony és nincs ezt ösztönző politikai gyakorlat; a határozott idejű szerződések gyakoriak, kivéve IT EL, IT: nincs minimálbér; PL: nagyon alacsony A változás jelei néhány országban, különösen ES: a határozott idejű szerződések arányának csökkenése, a minimálbér emelése, adókedvezmény a gyermekek után

A gyermekszegénység kockázata és a fő kihívások a tagállamokban B-csoport: a munkanélküliség a fő kihívás   A gyermekszegénység kockázata Munkanélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága B-csoport BE + – + + CZ + + + DE IE – – HU BG – – –

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat a B-csoportban Magas az egyszülős háztartásban élő gyermekek száma (BE, DE, IE) A migráns hátterű gyermekek szegénységi kockázata magas és arányuk számottevő a szegény gyermekek körében Viszonylag hatásos készpénzes támogatások, de gyakran ellen-ösztönző hatásuk van a munkavállalásra Elégtelen gyermekgondozási szolgáltatások – korlátozott számú férőhely, rövid, rugalmatlan nyitva tartás és magas költségek Rugalmatlan munkaidő

Az előadás szerkezete A projekt Gyermekszegénység az Európai Unióban Gyermekszegénység Magyarországon

A magyarországi gyermekszegénység európai kontextusban - összefoglaló A gyermekszegénység kockázata a felnőtt népességhez viszonyított relatív kockázata legmagasabb az EU-n belül, emiatt Magyarország teljesítménye valamivel átlag alatti Munkanélküliség a fő kihívás Magyarország számára a munkanélküli és az alacsony munka-intenzitású háztartásokban élő gyermekek nagy száma Szoros munkaerő-piaci kapcsolódású háztartásokban élő gyermekek szegénysége helyzetük jobb az európai átlagnál A készpénzes transzferek hatásossága uniós összehasonlításban hatásosak

Gyermekszegénység Magyarországon, 1992-2009 Forrás: Gábos – Szivós (2006), saját számítások Ekvivalens jövedelem: OECD1 -skála

A gyermekszegénység fő meghatározói Magyarországon Demográfiai meghatározók Gyermek életkora Szülők életkora A háztartás típusa (szülők és gyermekek száma) Szülők humán tőkéje Iskolázottság Munkaerő-piaci helyzet Egyéb Lakóhely (települési lejtő, regionális meghatározottság) Etnikum Gyakori a legfontosabb meghatározók halmozott szerepe

Szegénységi profil A szegénységi profil fő jellemzői: főként a kétszülős, sokgyermekes családokban élők az iskolázatlan szülővel élők munkanélküli vagy alacsony munkaintenzitású háztartásban élők falvakban élők jelentős regionális egyenlőtlenségek: elsősorban az Észak-Magyarországon élők erős etnikai dimenzió: a roma gyermekek kétharmada szegény, de a szegény gyermekek kétharmada nem roma

A háztartás munkaerő-piaci helyzete MI<0,5, Szegény: EU-25 átlag MI<0,5, összes: EU-25 átlag

Munkanélküli háztartásokban élő gyermekek Szegénységi ráta a munkanélküli (munkaintenzitás, MI=0) háztartásban élő gyermekekre, 2007: Magyarország: 73% EU-25 átlag : 68% A szülők munkaerő-piacra jutásának számos akadálya van: regionálisan egyenlőtlen kereslet rugalmatlan munkaerő-piac magas munkakeresési költségek humán tőke hiánya bölcsődei férőhelyek hiánya transzferek munka-ellenösztönző hatása

Egykeresős családban élő gyermekek Munkaintenzitás, MI=0,5: jellemzően egykeresős családokban élő gyermekek Szegénységi kockázatuk EU-átlag alatti, DE… …jelentős különbség a szegénységi kockázatban aszerint, hogy a nem kereső háztartástag munkanélküli, vagy valamilyen gyermekgondozási ellátásban részesül A családtámogatások szegénységcsökkentő hatása a 0-5 évesek körében a legnagyobb

A készpénzes transzferek szegénységcsökkentő hatása A transzferek hatásosságának fő indikátora: a készpénzes jóléti transzferek nélkül számított gyermekszegénységi ráta és az összes jövedelem mellett becsült mutató különbsége EU-27 átlag: 38% A leghatásosabb a magas kiadásokkal és univerzális készpénztranszferekkel jellemezhető északi országok támogatási rendszere: FI, SE Magyarország az ötödik: 58% A családtámogatások szegénységcsökkentő hatása különösen a kisgyermekes háztartásokban és a 2 vagy több gyermeket nevelő háztartásokban jelentős, DE nem kiemelkedő a három- és többgyermekesek körében.

www.tarki.hu