Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
1 XVIII. Országos Postás Konferencia A január 1-jén hatályba lépő postatörvény a nemzetközi összehasonlításban Dr. Sümegi Péter Hatósági Kapcsolatok.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
WORKCARE SYNERGIES – TÁRKI műhelykonferencia
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Minimálbér és minimáljövedelem az Európai Unióban
Az integráció hatása a nemzetközi szakterületre
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Emberi erőforrás menedzsment
Egy nem-konvencionális forma
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés szeptember 19.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Gyermekszegénység Magyarországon
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
A szociálpolitika aktuális kérdései
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Fiatalok és családteremtés Dr. Szabó-Tóth Kinga
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban Gyermekszegénység és gyermekjólét Magyarországon és az Eu-ban EU-képviselet, Budapest 2010. június 16. Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban – a gyermekszegénység meghatározói és a társadalompolitikai gyakorlat – Gábos András TÁRKI

A projekt feladatai 1. feladat. A gyermekszegénység empirikus elemzése 2. feladat. A gyermekszegénység csökkentését szolgáló társadalompolitikák hatásosságának értékelése 3. feladat. Javaslattétel a gyermekek perspektívájából releváns indikátor-együttesre 2

Milyen alkalmazási lehetőségei vannak a gyermekjól-létet monitorozó indikátor-portfóliónak? Egy példa: nemzetközi összehasonlítási alap biztosítása és fő kihívások azonosítása a tagállamok esetében - a nemzeti társadalompolitika gyakorlat támogatás céljából Cél: a tagállamok teljesítményének értékelése a gyermekszegénység területén (EU Munkacsoport 2008) a nemzeti átlaghoz és az EU-átlaghoz viszonyítva. Eszközök: az anyagi jól-lét fő indikátorai: jövedelmi szegénységi és munkaerő-piaci kapcsolódás Négy dimenzió A gyermekszegénység kockázata (child poverty risk outcomes) Munkanélküliség (joblessness) A szoros munkaerő-piaci kapcsolódású háztartásban élők szegénysége (in-work poverty) A jóléti transzferek hatásossága (impact of social transfers)

A gyermekszegénység kockázata Bevont indikátorok: szegénységi ráta szegénységi rés-arány mindkettő az EU-SILC-ből becsülve Sztenderdizált távolságok (z-scores) a gyermekek és a népesség átlaga között országonként az országos és EU-átlag között a gyermekek körében A sztenderdizált távolságok súlyozatlanul összeadódnak Hat klaszter, úgy hogy a csoportok közötti távolság maximális, a csoporton belüli szóródás minimális legyen A tagországok teljesítménye +++ legjobb - - - legrosszabb Jól teljesítők: északi államok, CY, SI, DE, FR Rossz kimenetek: déli államok, PL, LT Magyarország: valamelyest az átlag alatt

Munkanélküliség +++ legjobb - - - legrosszabb Bevont indikátorok: a munkanélküli háztartásokban élő gyermekek aránya az EU-LFS alapján becsülve Sztenderdizált távolságok (z-scores) a gyermekek és a népesség átlaga között országonként az országos és EU-átlag között a gyermekek körében A sztenderdizált távolságok súlyozatlanul összeadódnak Hat klaszter, úgy hogy a csoportok közötti távolság maximális, a csoporton belüli szóródás minimális legyen A tagországok teljesítménye +++ legjobb - - - legrosszabb Jól teljesítők: északi államok, SI, EL, LU, IT, CY, AT Rossz kimenetek: UK, HU, IE

A szoros munkaerő-piaci kapcsolódású háztartásban élők szegénysége Bevont indikátorok: A szoros munkaerő-piaci kapcsolódású háztartásokban (MI>=0.50) élők szegénységi rátája az EU-SILC alapján becsülve Sztenderdizált távolságok (z-scores) a gyermekek és a népesség átlaga között országonként az országos és EU-átlag között a gyermekek körében A sztenderdizált távolságok súlyozatlanul összeadódnak Hat klaszter, úgy hogy a csoportok közötti távolság maximális, a csoporton belüli szóródás minimális legyen A tagországok teljesítménye +++ legjobb - - - legrosszabb Jól teljesítők: IE, SE, BE, DK Rossz kimenetek: déli államok, PL, LU, LT Magyarország: valamelyest az átlag fölött

A jóléti transzferek hatásossága Bevont indikátorok: szegénységi ráta a jóléti transzferek (nyugdíj kivételével) előtt és után, a transzferek szegénységcsökkentő hatása az EU-SILC alapján becsülve Sztenderdizált távolságok (z-scores) az országos és EU-átlag között a gyermekek körében A sztenderdizált távolságok súlyozatlanul összeadódnak Hat klaszter, úgy hogy a csoportok közötti távolság maximális, a csoporton belüli szóródás minimális legyen A tagországok teljesítménye +++ legjobb - - - legrosszabb Jól teljesítők: északi államok, AT, HU, SI, FR, DE Rossz kimenetek: déli államok, LT

A gyermekszegénység kockázata és a fő kihívások a tagállamokban A-csoport: jól teljesítők minden dimenzióban   A gyermek-szegénység kockázata Munka-nélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága A- csoport FI + + + + + CY – DK SI SE FR + NL AT

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat az A-csoportban Megfelelő színvonalú készpénztranszferek DK, SE, FI: jelentős összegű alanyi jogú juttatások és kiterjedt szolgáltatások a szülők munkaerő-piaci vissza-integrálódásához SI: jelentős összegű célzott transzferek az alacsony jövedelmű háztartásoknak FR: nincs számottevő célzottság, az anyasági támogatások jelentős szerepe Magas foglalkoztatottsági szint – a legtöbb tagállamban a kétkeresős modell domináns NL: a második kereső jellemzően félállású AT: az egykeresős családmodell a domináns, magas keresetek és jelentős készpénztranszferek ellensúlyozzák a második kereső hiányát, de viszonylag elterjedt a félállású második kereső modellje is Kiterjedt és megfizethető gyermekgondozási (közösségi) szolgáltatások CY: informális gyermekgondozás áll a magas női aktivitás mögött

A gyermekszegénység kockázata és a fő kihívások a tagállamokban B-csoport: a munkanélküliség a fő kihívás   A gyermek-szegénység kockázata Munka-nélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága B-csoport DE + + – + + + BE + SK EE CZ IE – – HU UK – – –

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat a B-csoportban Magas az egyszülős háztartásban élő gyermekek száma (BE, DE, EE, IE, UK) A migráns hátterű gyermekek szegénységi kockázata magas és arányuk számottevő a szegény gyermekek körében a legtöbb B-csoportbeli országban Viszonylag hatásos készpénzes támogatások Elégtelen gyermekgondozási szolgáltatások – korlátozott számú férőhely, rövid, rugalmatlan nyitva tartás és magas költségek A gyermekes nők munkaerő-piaci visszatérését segítő transzferek alacsony szintje Rugalmatlan munkaidő

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat Magyarországon Fő kihívás: a munkanélküli és az alacsony munka-intenzitású háztartásokban élő gyermekek nagy száma A szegénységi profil fő jellemzői és meghatározói: főként a kétszülős, sokgyermekes családok érintettek az iskolázottság hatása nagyon erős jól kivehető települési lejtő jelentős regionális egyenlőtlenségek erős etnikai dimenzió A készpénzes transzferek uniós összehasonlításban hatásosak A szülők munkaerő-piacra jutásának azonban számos akadálya van: magas munkakeresési költségek, regionálisan egyenlőtlen kereslet, a humán tőke hiánya, a bölcsődei férőhelyek hiánya, a transzferek munka-ellenösztönző hatása

A gyermekszegénység kockázata és a fő kihívások a tagállamokban C-csoport: viszonylag rossz teljesítmény minden dimenzióban D-csoport: a magas MI háztartásokban élők szegénysége a fő kihívás   A gyermek-szegénység kockázata Munka-nélküliség A magas MI háztartásban élők szegénysége A jóléti transzferek hatásossága C-csoport LV – LT – – D-csoport PT + LU + + + EL – – – PL ES IT + +

A gyermekszegénység meghatározói és társadalompolitikai gyakorlat a D-csoportban A készpénztranszferek jelentősége kicsi, főként az idősebb gyermekek számára A támogatások csak kismértékben célzottak A (közösségi) gyermekgondozó szolgáltatások hiánya, a kiterjedt család szerepe még mindig jelentős (IT, EL, ES) A foglalkoztatottság alacsony és nincs ezt ösztönző politikai gyakorlat; a határozott idejű szerződések gyakoriak, kivéve IT EL, IT: nincs minimálbér; PL: nagyon alacsony A változás jelei néhány országban, különösen ES: a határozott idejű szerződések arányának csökkenése, a minimálbér emelése, adókedvezmény a gyermekek után