Nyomástartó elemek meghibásodási rátája hőcserélők 30% csővezetékek 20% nyomástartó edények 15% tárolótartályok, kolonnák 14% egyéb berendezések 21%

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Szemrevételezés mérés .repedés –vizsgálat
Általános áruismeret Termékfelelősség
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Minőségköltségek.
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Volumetrikus szivattyúk
Volumetrikus szivattyúk
Szerszámgépek rezgés-diagnosztikai vizsgálata és gyakorlati tapasztalatok dr. Péczely György MIKSz elnök A.A. Stádium Kft ügyvezető igazgató 1.
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Erőművek megbízhatósága
Henger, kémény lengése és a lengés csökentése. A henger körüli áramlás Műegyetem Áramlástan Tanszék 2005 Kritikus alatti: Re < 10 5 lamináris határréteg.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Fenntartás, karbantartás
Térfogatkompenzátor NA300-as csonk átmeneti varratának elemzése
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Jármű meghibásodások elemzése
Ventilátorok Író Béla Hő- és Áramlástan Gépei (AG_011_1)
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Műszaki hiba megjelenési formái.Kopás.Korrózió.Törés ,repedés
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Munkapont - Szabályozás
Microsoft TechNet IT vezetőknek
Minőségbiztosítás a szerelésben
Karbantartási tevékenység felmérése és fejlesztése
Gyártási eredetű folytonossági hiányok szerepe a reaktortartályok biztonságának elemzésében Dr. Trampus Péter 3. AGY Tengelic,
Colors allowed R 0 G 90 B 140 R 0 G 0 B 0 R 221 G 221 B 221 R 255 G 255 B 255 R 187 G 8 B 28 R 96 G 152 B 183 R 6 G 54 B 79 R 191 G 214 B 226 R 95 G 95.
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
Beágyazott internet az alállomási irányítástechnikában Hogyan kerül irodai megoldás az ipari irányítástechnikába? Ez egészen biztosan nagyon veszélyes!
Munkapont - Szabályozás
Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata.
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HELYZETE, A FEJL Ő DÉS LEHETSÉGES IRÁNYA Dr. Eleki Zoltán ő rnagy (HM HKF kiemelt f ő tiszt) (HM HKF kiemelt f ő tiszt)
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
GEOTERMIKUS VÍZKÚTPÁROK TERVEZÉSE ÉS MŰVEZETÉSE HŐSZIVATTYÚS RENDSZERHEZ március 17. Ádám Béla Okl. bányamérnök, ügyvezető igazgató HGD Kft.
Aszinkron gépek.
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
Szabályozási Rendszerek
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Az energiaellátás megbízhatósága Megbízhatósági alapfogalmak Energetikai alkalmazások.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Hogyan, és miért gondolkozzunk vállalkozóként rendszerben az üzleti tervezés során és a gyakorlatban? „Ötletből pénzt”
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Csővezetékek.
Dr. Lelkes Márk Rába Fejlesztési Intézet Vezető
Mi a logisztikai szimuláció? Egy logisztikai rendszer szereplői... Gyártás Raktározás Rendelés.
MOSONSZOLNOKI SZÉLERŐMŰ PARK A szélerőművek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok Előadó: Papp László
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
Áramlástani alapok évfolyam
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
6 szigma.
Kockázat és megbízhatóság
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Vegyészmérnök feladata
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Előadás másolata:

Nyomástartó elemek meghibásodási rátája hőcserélők 30% csővezetékek 20% nyomástartó edények 15% tárolótartályok, kolonnák 14% egyéb berendezések 21%

Káresemények okai gyártási, szerelési hiba 30 % üzemeltetés hiba 28 % tervezési hiba 12 % karbantartási hiba 12 % anyaghiba 4 % egyéb 14 %

A káresemények okait tovább elemezve megállapítható, hogy az esetek több mint 50%-ban a korrózió és a fáradásos repedés jellegű hiba volt a kiváltó ok.

A hiba elhelyezkedését tekintve a hegesztési varratok és környezetük a legveszélyesebb területek. A káresemények közel 60 %-a a varratok környezetében történt meghibásodás következménye.

Egyteng hiba Magas hőmérs Rossz kuplung Fogaskerék hiba Csapágy hiba Egyensuly hiba Forgógép meghibásodások okai

Helytelen kenés Kifáradási határ Egyéb források Helytelen összeszerelés Leggyakrabban előforduló hibák

Shock Pulse RMS VIB FRONT LINE CM Stratégia Inspection TROUBLE SHOOTING Vibration Analysis FFT CONTINUOUS MONITORING Shock Pulse RMS VIB MG-4 Alarm PLC

Hidrogén fúvó meghibásodása n= /min P= 200 kW

Kapacitás növelés 30 %-kal több hidrogén szükséges Változatlan szerkezeti kialakítás Fordulatszám növelés /perc Szabályozás: frekvenciaváltóval

Elemzési feladatok Az átalakítást követően a fúvó üzemtani jellemzőinek változása A konstrukciós változtatások hatáselemzése A kapacitás bővítése után a forgógép rezgésdiagnosztikai elemzése Következtetések, javaslatok

A kivizsgálás megállapításai 1.A beruházást követően a stabil üzemvitel során a gép rezgésképe kielégítő, az effektív rezgés értékek az üzem terhelés változásait követik. A fúvó kondíciója az ún. „0” állapotot is figyelembe véve megfelelő! 2.A fúvó szállítóteljesítménye jelentősen nőtt. A nyomóvezetékben áramló közeg áramlási sebessége közelíti a kritikus értéket. A szívónyomás változása nem számottevő, a nyomóági nyomás a szállított mennyiséggel arányosan megnőtt. A gépkönyv előírásaival összevetve a differenciál nyomás (nyomóági nyomás – szívóági nyomás) egy bizonyos terhelési fokozat elérése után meghaladja a megengedett értéket. 3.A fúvó konstrukciójában, a beépítési paraméterekben, a csatlakozó csővezetékek méreteiben, nyomvonalában változás nem történt.

A kivizsgálás megállapításai 4.A forgógép a csapágy cseréjét követően napig kielégítő rezgésképet mutat. Ezt követően a vertikális irányú effektív rezgés értékek jelentős mértékben megemelkednek, és a csapágy tönkremeneteléig monoton nőnek. A rezgésanalízis monoton növekvő lazaságot, valamint az áramló közegből eredő, a működési frekvencián jelentkező érték növekedését mutatja. Ez szerkezeti hibát vagy fokozódó turbulenciát jelez, amely radiális és axiális irányban is jelentkezik. 5.A fúvón rezonancia vizsgálatot végeztünk. Megállapítottuk, hogy, az első rezonancia frekvencia az üzemelési tartományon belül van. A frekvenciaváltó beszabályozása során, ezt a kritikus tartományt nem zárták ki.

Következtetések, javaslatok: 1.A gyártó szakvéleménye alapján a fúvó kapacitás növelése a fordulatszám változtatással megoldható, arra garanciát vállal. 2.A nyomóvezeték keresztmetszete nem változott, a megnövekedett áramlási sebesség miatt a terheléstől függően nem kívánatos turbulens áramlás alakult ki. A nyomóvezeték átáramlási keresztmetszetét meg kell növelni. 3.A nyomóág és a szívóág nyomáskülönbségéből számított differenciál nyomás időnként meghaladta a kritikus értéket, ami fúvóban visszaáramlást okozott. Az ebből adódó járulékos rezgések jelentős mértékben megterhelte a csapágyakat 4.Az átalakítás során nem végeztek rezonancia vizsgálatot. Az utólag elvégzett vizsgálati eredmények figyelembevételével a frekvencia szabályzót be kell szabályozni.

Köszönöm a figyelmet!