Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2018.01.02. Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2018.01.02. Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek."— Előadás másolata:

1 Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek gyakorlati vizsgálata Név: Karácsony Szilveszter Konzulens: Dr. Mezei Vilmos

2 CÉLKITŰZÉS Eljárás kidolgozása és gyakorlati alkalmazása, a permetezőgép független szolgáltató szervezet által végzendő időszaki műszeres felülvizsgálata előtti, egyszerűsített műszaki ellenőrzésre.

3 VIZSGÁLATI MÓDSZER A fontosabb gépüzemeltetési és munkaminőségi jellemzők meghatározása egyszerű (házilagos) eszközökkel: - a szórófejenként szállított permetlé mennyiség mérése és a kapcsolódó számítások; - a permetezőgép szimmetriájának ellenőrzése; - a légszállítás mérése és számítása; - a nyomásmérő óra pontosságának vizsgálata; - vízérzékeny tesztlapok alkalmazása és értékelése.

4 AZ ALKALMAZOTT PERMETEZŐGÉP ÉS ERŐGÉP
Vogel & Noot  axiálventilátoros permetezőgép, Case IH Jx1070n erőgéppel

5 A SZÓRÓFEJENKÉNT SZÁLLÍTOTT FOLYADÉKMENNYISÉG MEGHATÁROZÁSA
Méréseim során az ALBUZ ATR 80 piros színű 1,2 mm furatátmérőjű fúvókáit használtam. A perdítő lapkák furatátmérője 1,2 mm, az alkalmazott nyomás 10 bar. Vizsgálataim tárgyát képezték az elhasználódott, kikopott fúvókák, valamint új fúvókák alkalmazása. A szórófejek szórásteljesítményét 1 perces időintervallumokban mértem.

6 Folyadékfogyasztás (dm3/min) max. eltérés a névleges értéktől
MÉRÉSI EREDMÉNYEK szórófejek sorszáma Folyadékfogyasztás (dm3/min) Elhasználódott szórófej Eltérés a névleges értéktől Új szórófej 1. 2,24 +16,6% 2,00 +4,1% 2. 2,22 +15,6% 2,02 +5,2% 3. 2,84 +47,9% 1,96 +2,1% 4. 2,16 +12,5% 1,80 -6,25% 5. 1,97 +2,6% 6. 1,88 +2,8% átlag 2,31 +20,3% 1,93 +3,84% max. eltérés a névleges értéktől Pozitív irányba: Negatív irányba: -

7 A NYOMÁSMÉRŐ ÓRA PONTOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA
A manométer pontossága és hibamentes működése elengedhetetlen. A vizsgálatkor beállított motorfordulatszám megegyezett a gyakorlatban használttal. A manométer tesztje egy perces időintervallumokban, minden fúvóka nyitott állapotában történt. A négy lineárisan növekvő nyomás értéke: 8, 10, 12, 14 bar volt.

8 A manométer vizsgálatának eredménye

9 A VÍZÉRZÉKENY TESZTLAPOK ÉRTÉKELÉSE
A Syngenta által gyártott 26 mm X 76 mm területű sárgaszínű tesztlapokat használtam a permetlé fedettség vizsgálatához. Nedvesség hatására az érintett területen azonnal kékre váltanak. A vizsgálatot kikopott, illetve új szórófejeknél is elvégeztem az értékelést az összehasonlítás érdekében. Az alkalmazott nyomás 10 bar, haladási sebesség 6 km/h, a motorfordulatszám /min volt.

10 A TESZTLAPOK ELHELYEZKEDÉSE A LOMBFELÜLETEN

11 KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK
Az elvégzett egyszerűsített műszaki állapotot ellenőrző vizsgálati módszer elősegíti a háromévente kötelező műszeres permetezőgép felülvizsgálat előtti felkészítést (a 71/2016. (X.28.) FM rendelet szerint). A szórófejenkénti permetlé szállítás mérési eredményei és a valós szóráskép vizuális kiértékelése bizonyítja, hogy a növényvédelmi rendelet betartása céljából nagy hangsúlyt kell fektetni a permetezőgépek helyes üzemeltetésére és műszaki állapotára. A környezetvédelem érdekében törekedjünk minél modernebb és fejlett technikával üzemelő gép használatára, figyelemmel a rendszeres műszaki ellenőrzésre.

12 Köszönöm A megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "2018.01.02. Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések