A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Advertisements

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
ladagab.uw.hu.
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
A KLINIKAI FARMAKOLÓGIA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI JELENTŐSÉGE
A depresszió korszerű kezelése
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
GYÓGYSZEREK KLINIKAI VIZSGÁLATAI
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
RACIONÁLIS GYÓGYSZERTERVEZÉS MOLEKULASZERKEZETI VONATKOZÁSOK.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Betegség-orientált kutatás-technológiai platform
Selényi György Richter Gedeon Rt Toxikológiai Kutatólaboratórium
Szilikon alapanyagú transzdermális készítmények kifejlesztése
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Energiatermelés külső költségei
K+F kihívások a gyógyszeriparban
A példák cash-flow számítására :
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
ladagab.uw.hu.
Klinikai vizsgálat A klinikai vizsgálatok arra valók, hogy kontrollált kísérleti körülmények között vizsgálják egy kezelés hatásosságát és biztonságát.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Halandóság és betegségteher idős korban
ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
GYÓGYSZERKUTATÁS RENDSZERE
Hipotézisvizsgálat (1. rész) Kontingencia táblák
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Drogok fejlesztésének lépései: preklinikai, és I, II, III, IV fázisok
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Érzékszervek vizsgálata, érzékszervi károsodások Ertl Tibor PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika NIC.
A mi projektünk Hemrik Balázs, Mandják Bendegúz, Pápai Dénes, Palotai Marcell.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Kormányszóvivői tájékoztató. ESÉLY A FALUNAK ÉS A MAGYAR VIDÉKNEK Agrár- és vidékfejlesztési költségvetés 2005.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Szerkezet alapú virtuális gyógyszerkutatás / a humán H4 receptoron / Kiss Róbert 1 1 Semmelweis Egyetem, Gyógyszerészi Kémiai Intézet, Budapest, H-1092,
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vizsgálati módszer keresése: Tisztázandó kérdés? Alkalmas módszer?
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Hipotézis vizsgálat (2)
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
lehetőségek az SM kezelésében
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Országos Epidemiológiai Központ
HUMIFERR kapszula.
A Fabry terápia fejlődése
Előadás másolata:

A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége 2007. április 13.

Gyógyszerek fejlesztésének költségei Egy gyógyszer kifejlesztésének költsége kb. 800.000.000 USD (kb. 150 Mrd Ft) Ha számításba vesszük azoknak a molekuláknak a fejlesztési költségeit is, amelyekből végülis nem lesz gyógyszer, akkor ez az érték kb. 1.700.000.000 USD. (kb. 320 Mrd Ft) Összehasonlításul: Magyarország GDP-je 2005-ben 22000 Mrd Ft volt.

Gyógyszerek fejlesztése – preklinikai fázis Számítógépes modellek Ismert molekulák szerkezetének tervezett módosítása A célmolekula ismeretében ahhoz kötődni képes gyógyszermolekula fejlesztése In vitro kísérletek Állatkísérletek (kísérletes betegség-modellek)

Gyógyszerek fejlesztése – preklinikai fázis Meg kell ismerni A molekula hatásait Dózis – hatás összefüggését több állatfajon A molekula metabolitjait, és azok hatásait A molekula eloszlását az élő szervezetben Toxicitását Akut Krónikus (beleértve a carcinogenitást, teratogenitást)

Gyógyszerek fejlesztése – preklinikai fázis Meghatározandó a molekula fizikai és kémiai tulajdonságai Megtervezendő a szer beviteli módja. Vivőanyagok, stabilizáló anyagok, gyógyszerformuláció Felszívódási tulajdonságok Gyártási technológia

Klinikai fázis céljai Bizonyítani, hogy a szer úgy hat emberen, mint az állatkísérletekben Bizonyítani kell, hogy a hatásspektrum összességében kedvező Bizonyítani kell, hogy a szer használata biztonságos. Hatások, mellékhatások aránya alapján.

I. fázis Kisszámú, egészséges önkéntesen végzett vizsgálat, intenzív osztályos készültségben Fő célja a szer tolerálhatóságának vizsgálata Vizsgálják továbbá a dózis – hatás összefüggést, farmakokinetikát, metabolizmust Időtartama: 9-24 hónap

II. fázis Kis számú önkéntesen végzik kórházi környzetben. Fő cél a hatáserősség, gyógyszertani hatás profil vizsgálata Időtartama 12-24 hónap

III. fázis Nagyobb számú, szelektált betegcsoport vizsgálata Fő cél a szer későbbi indikációs területén való használhatóságának és mellékhatásainak vizsgálata A nagyobb betegszám miatt legtöbbször multicentrikus vizsgálatok Időtartamuk 12-36 hónap

Egyes fázisok sikeraránya %-os esély a következő fázis elérésére 1000 reménybeli molekulából hány teljesíti az adott fázist preklinikai <5 50 I. fázis 10 5 II. fázis 30 2 III. fázis 70 1

Gyógyszer engedélyezés A preklinikai vizsgálati eredmények alapján a hivatal engedélyezi az emberen végzett klinkai vizsgálatok megkezdését A klinikai vizsgálatok eredményei alapján a gyártó kezdeményezi a szer gyógyszerként való törzskönyvezését. Ehhez bizonyítani kell a szer hatását és biztonságosságát

IV. fázis Törzskönyvezést követően végzett vizsgálatok Több ezres betegszámon végzik, reális kezelési körülmények között Célok lehetnek: újabb indikációs terület bizonyítása, ritkább mellékhatások megismerése, az orvosok megismertetése a gyógyszerrel

Bioekvivalencia vizsgálat Célja egy lejárt szabadalmú originális referencia- és a tesztkészítmény egyenértékűségének bizonyítása Egyenértékűség esetén a hatóság engedélyezi a gyógyszer forgalombahozatalát (generikum)

Gyógyszer hatóságok USA: FDA (Food and Drug Administration) Európai Unió: EMEA (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products) Magyarország: OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet)

Néhány alapfogalom Kontroll csoport: a teszt készítményt nem kapó csoport, amelynek eredményeivel a teszt csoportot összehasonlítják. Lehet placebo kontroll vagy aktív kontroll. Randomizálás: a vizsgálati alanyok véletlenszerű szétosztása a kontroll és kezelt csoport között Vak: a beteg nem tudja, hogy melyik csoportban van Kettős vak: a vizsgáló személyzet sem tudja, ki melyik csoportban van

Informed consent Az önkéntest tájékoztatni kell a vizsgálat minden részletéről, közérthető nyelven. Ismertetni kell a kockázatokat, lehetséges mellékhatásokat, vizsgálatból származó előnyöket, hátrányokat. Az önkéntes aláírással igazolja, hogy a tájékoztatást megkapta, és a vizsgálatba való belépésbe beleegyezik. A beleegyezését bármikor, akár szóban is visszavonhatja.

Protokoll A vizsgálat részletes leírása. Tartalmazza a vizsgálat hátterét, célját, a bevonandó önkéntesek bevonási és kizárási kritériumait. Leírja a vizsgálat során elvégzendő teendőket. Leírja az alkalmazandó statisztikai kiértékelési módszert.

CRF Case Report Form: a vizsgálatban résztvevő minden önkéntesről kitöltendő egységes formanyomtatvány, mely tartalmazza a vizsgálat során nyert klinikai adatokat, megfigyeléseket, laboreredményeket, AE-ket, gyógyszeres kezeléseket.

Etikai bizottság A vizsgálatokat nemcsak a hatóságnak kell engedélyeznie, hanem egy orvosokból és laikusokból álló bizottságnak is. Az etikai bizottság véleményezi a betegtájékoztatót, védi az önkéntesek érdekeit. Jelenteni kell a vizsgálat során a súlyos mellékhatásokat.

AE, SAE AE: adverse event SAE: serious adverse event. Olyan AE, mely… Az önkéntes állapotában beállt minden negatív, nem kívánt változás. SAE: serious adverse event. Olyan AE, mely… Kórházi kezelést igényel Kórházi tartózkodás meghosszabbítását eredményezi A beteg tartós egészségkárosodásával jár Fejlődési rendellenességet eredményez Halállal végződik Klinikailag jelentős