Problémák a környezeti adatokkal Hol bujkál az igazság?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A válság és ami utána következik….
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
A globális klímaváltozás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
Juhász Ildikó
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Globális környezeti ideológiák „0” gazdasági növekedés (Római klub – A növekedés határai) Fenntartható fejlődés (A jelen generáció igényeit úgy kell kielégíteni,
Bevezető információk Sajátos helyzet (több mint 500 fő 200 fős teremben) Megoldjuk duplázgatva – illetve lev óra e hét péntek 9-től) Több előadó (RJ, ?
Bevezető információk Új tárgy – közösen kell „kiszenvedni” (gyakorlat ??) Anyagok rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ (a megfelelő.
Új klasszikus makroökonómia
A MEGSEBZETT FÖLD.
Észak Dél ellen.
A társadalmi változások elmélete
Fülemüle informatika verseny
Az amerikai (USA) kommunikáció
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Tanuló szervezet.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A háború és a modern fegyveres erő
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Albert Schweizer A nagy titok
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A multikultúra megítélése
Fenntartható fejlődés
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
Bevezető információk Több előadó (RJ, LZs – kémia, Margóczi Katalin – természetvédelem, (nem feltétlenül a legjobb sorrend az előadásoknál) Anyag – könyvet.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Globalizáció és környezeti problémák
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
SZERVEZETTAN (8 hét) A szervezetek környezete. STEEP és SWOT analízis.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Globális környezeti problémák
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Globalizáció.
Előadás másolata:

Problémák a környezeti adatokkal Hol bujkál az igazság?

A környezeti adatokkal kapcsolatos legfőbb gondok: Hiányos adatsorok (történelmi léptékben) Nem azonos mérési, értékelési technikák Az értékelés természetes bizonytalanságai Különböző értékelési szempontok, eltérő nézőpontok Nagyon különböző érdekek (gazdasági, politikai, társadalmi) Hibás értékelések Szándékos hamisítások, félrevezetés

Csodálatos statisztikák A szoc. pol. gazd-tól a természeti dolgokig Valós adatokból Kiskunhalas csapadékadatai (1931–2001) és a változás trendje Trendvonalak: 1: 1931–2001, 2: 1971–2001 adatok alapján

„Ingoványos” adatok (vagy valaki hazudik) Bálnák ügye (Japán kontra bálnavédők) Olajtartalékok ügye A globális olajtartalékok – ahogy a BP látja

Valós adat, de változó értékelési módszer/eszköz/részletesség Erdő definíció Multispektrális felvételek felbontása Ózon (mi az ózonlyuk határa) Átlaghoz való viszonyítás, kategória határok (főként társadalmi adatokban)

Valós, de „ügyesen” csoportosított adatok Melyik a legerdősültebb kontinens?

Valós, de „ügyesen” csoportosított adatok Melyik a legerdősültebb kontinens?

A közvélemény elbizonytalanítása/félrevezetése Valós adatok megkérdőjelezése. A tudós megállapítása sokszor „valószínűsítő”, amit ügyes médiapolitikával ki lehet forgatni. „A mai napig a tudomány képtelen annak megállapítására, milyen szintű üvegházgáz-koncentráció minősülhet veszélyesnek, ennek következtében logikailag lehetetlen megítélni a szükséges intézkedések mértékét”. De mit szóltak volna a katonák a következőkre: „mivel a Vörös Hadsereg szándékát illetően – hogy tudniillik a hidegháború idején meg akarják-e szállni Európát – bizonytalanság uralkodik, felesleges a biztonságot növelő védelmi eszközökre pénzt kiadni.”

Tudományosság látszatát felvevő nemzetközi szervezetek Klímatanács, Globális Klímakoalíció (lehetnének/kellenének alternatív szervezetek?) Hamis értékelések, fizetett ellen anyagok A média eszközként felhasználása: Egy részletes felmérés bemutatta, hogy miközben a lektorált, tudományos folyóiratokban a globális felmelegedéssel foglakozó szakcikkek (928-at értékeltek) egyöntetűen bizonyítottnak látták a felmelegedés tényét, addig a négy legbefolyásosabb amerikai napilapban 14 év alatt megjelent 636 cikk több mint fele (53%) megkérdőjelezte azt. (Al Gore alapján)

A politika szerepe: A manipulációk mögött sokszor maga az amerikai kormány állt. Egy újságíró talált olyan dokumentumot, ahol a következő célt fogalmazták meg: „el kell érni, hogy a globális felmelegedést ne a tények, hanem az elméletek közé sorolják”. Ennek szellemében cenzúrázták a The New York Times egyik cikkét is: „A felmelegedés a gleccserek fogyását is előidézi, és a sarkvidékeken sietteti a hegycsúcsok hósapkájának elolvadását. A vízhozamok és az árvízviszonyok viszont olyan módon változnak meg, amit egyelőre nem látunk biztosan előre. Jelentősen meg fog változni a lefolyások szezonális eloszlása, aminek komoly hatása lesz azokra a természeti népekre, akiknek a megélhetése a halászattól és a vadászattól függ. Ezeket a változásokat tovább bonyolítja, hogy a csapadékrendszerek is megváltoznak, és a hidrológiai események erőteljesebbé és gyakoribbá válnak. Alapvető fontosságú, hogy a klímaváltozás és a sarkvidéki hidrológia kapcsolatának megértésében a bizonytalanságok csökkenjenek”. (Ettől kezdve elkalandozik a kutatási stratégiától a spekuláció felé – megjegyzéssel törölték az előbbi elemzés lényegi részét.) Az USA megváltozó politikája: államok – központi kormányzat is sokszor eltérően viselkedik.

Hazai meggondolatlanságok/szenzácóhajhászás

Eltérő nézőpontok következménye A Föld országainak CO 2 kibocsátása 2004-ben Az egy főre jutó CO 2 kibocsátás országonként 2004-ben Mo. sem kivétel

A nyilvánosság szerepe (Grean Peace filmek is mutatják) IPCC kontra Klímatanács Bős, Zengő, stb.

Ne üljünk fordítva a lóra! CO 2 számláló logikája: Vegye figyelembe a fogyasztást, amikor régi autóját újra cseréli, és takarítson meg kb. 410 kg széndioxid kibocsátást évente. Győződjön meg arról, hogy megfelelő a nyomás a gumiabroncsokban, és ezzel takarítson meg kb. 140 kg széndioxid kibocsátást évente. 110 km/óra sebesség helyett 90 km/óra sebességgel közlekedjen az út 10 %- án, és takarítson meg 55 kg széndioxid kibocsátást évente. Hagyjon ki évente egy rövid távú oda-vissza repülőutat, és kb. 360 kg széndioxid kibocsátást takarít meg évente. Hagyjon ki évente egy hosszú távú oda-vissza repülőutat, és kb kg széndioxid kibocsátást takarít meg évente. Csökkentse otthonának hőmérsékletét akár csak egy fokkal, és takarítson meg akár 300 kg szén-dioxid-kibocsátást háztartásonként és évente. Nyáron, amikor nincs otthon, kapcsolja ki a légkondicionálót minden nap 4 órára, és takarítson meg kb. 300 kg szén-dioxid-kibocsátást évente. „Mari néni” a télen alig fűtött lakásában, már nem tudja csökkenteni a hőmérsékletet, soha nem használ légkondicionálót, nem közlekedik gépkocsival sem, nemhogy repülővel – mégis kevesebb káros hatást fejt ki környezetünkre, mint aki valamelyik fenti ponthoz kapcsolódó tevékenységét racionalizálja.

Mire készüljünk? Földünk „túlhasználata” (talán már tény) Meg nem újuló energia / víz / élelem hiánya és a vele együtt tapasztalható egyenlőtlenségek a világban (van-e békés megoldás?) Tipikus emberi hozzáállás: vagy megkérdőjelezik a tényeket, elkendőznek, ködösítenek, vagy lebecsülik azokat, mondván addig nem kell aggódni, amíg a vizsgálatok kétséget kizáróan bebizonyítják a túlhasználatot, vagy megpróbálják a problémákat másra tolni (ennek elég sok fajta megoldása lehet: a magasabb gyárkémény messzebbre viszi a szennyezést taktikától a katonai erő bevetése a szűkösebb erőforrásokhoz való hozzájutásért). Esetleg még egy „csoda” környezeti ideológia – Gaia hiotézisre alapozva

Az emberiségben megvan a szellemi lehetőség a megoldásokra. Kérdések: Van-e egységes akarat? Van-e idő kivárni amíg ez megvalósul? Hogyan kezelhető az újabb hidegháború? Vallási szélsőségek és terrorizmus hogyan tartható kordában? Kedvező válaszok esetén is: Gazdaság – társadalom – környezet egyensúlya