Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, 2010. január 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
1 EU pályázati lehetőségek •Strukturális Alapok: –Célja: az Európai Unió tagállamai közötti regionális különbségek csökkentése, a gazdasági és társadalmi.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
HU Áttekintés Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU 1 A kohéziós politika és pénzügyi eszközei
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Turizmus helye az EU támogatáspolitikájában dr. Somogyi Gabriella
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A Strukturális Alapok működése
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Regionális politika.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Az EU strukturális politikájának eszközei
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Pályázatírás módszertana
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, január 26.

Előcsatlakozás Előcsatlakozási Alapok; Pre-Accession Funds - a tagjelölt országoknak a csatlakozásra való felkészülés támogatására elkülönített közösségi pénzforrások: a Phare, az ISPA és a SAPARD. Előcsatlakozási Stratégia; Pre-Accession Strategy, helyesen: Csatlakozás Előtti Stratégia - az Európai Tanács 1994-es esseni ülésén hozták létre a tagjelölt országok felkészülésének előkészítésére. Részei: az Európa Megállapodások, a strukturált dialógus, a Phare és az 1995-ös cannes-i csúcson a tagjelölteknek átadott Fehér könyv a belső piaci szabályozás átvételének feladatairól.

Előcsatlakozási alapok Külön források állnak rendelkezésre az új tagállamok számára a csatlakozáshoz való felkészüléshez. A három előcsatlakozási segélyforma a PHARE, az ISPA és a SAPARD. Működésük hasonló a tagállamok számára az EU-n belüli különbségek mérséklését szolgáló Strukturális és Kohéziós Alapok működéséhez.

Előcsatlakozási alapok PHARE ; Pologne-Hongrie, Assistance á la Reconstruction Economique - Lengyelország és Magyarország piacgazdasági átmenetét segíteni hivatott program, melyet 1989-ben dolgoztak ki a legfejlettebb ipari országok. Lebonyolítását az Európai Közösségre bízták. A kelet-közép- európai politikai változások kiszélesedésével egyre újabb és újabb országokra terjesztették ki. A PHARE program keretében igen sokféle célt támogatnak, az útépítésektől a vámhivatalok elektronizálásán át a közös kutatásokig. A PHARE nem vonatkozik a szovjet utódállamokra, amelyek külön program, a TACIS keretében részesülnek támogatásban.

Előcsatlakozási alapok SAPARD; Support for Pre-Accession measures for Agriculture and Rural Development, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Előcsatlakozási intézkedések Támogatása - az EU január 1. óta működő pénzalapja. A tagjelölt országok agrár- és vidékfejlesztési intézkedéseit támogatja.

Előcsatlakozási alapok ISPA; Instrument for Structural Policies for Pre- Accession, a Strukturális Politikák Csatlakozás Előtti Eszköze ben a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt ország támogatására létrehozott, 2000-től működő társfinanszírozási eszköz. A Kohéziós Alaphoz hasonlóan a közlekedési infrastruktúra és a környezetvédelmi beruházások támogatása a célja.

Előcsatlakozás, a csatlakozás után Közösségi kezdeményezések; Community initiatives - olyan fejlesztési vagy akcióprogramok, amelyek a strukturális alapok felhasználását egészítik ki. A közösségi kezdeményezéseket a Bizottság dolgozza ki, de nemzeti szinten hajtják végre őket. (Ilyen például a határokon átnyúló együttműködésre vonatkozó INTERREG.)

Közösségi kezdeményezések A "Közösségi kezdeményezések" együttese az Európai Bizottság által elfogadott, integrált intézkedések sorozata, amelynek célja a tagállamok közötti együttműködés erősítése különböző, a közösségi politikákhoz kapcsolódó területeken, több éves időtartam alatt. A Közösségi Programokat az Unió általános költségvetéséből finanszírozzák. A Közösségi Programok eredeti feladata - megalkotóinak szándéka szerint - az, hogy a programokban kijelölt céljainak megvalósítása révén közelebb hozza a tagállamok lakóihoz az Európai Uniót, megismertesse a polgárokkal a közösségi politikák lényegét, a támogatási- újraelosztási rendszer működését, a "miérteket" és a "hogyanokat". Ezért a programokban eredetileg csak tagállami szervezetek vehettek részt.

Közösségi kezdeményezések LEGFONTOSABB KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK 1.1.LIFE III 1.2 Intelligens Energiát Európának Keretprogram 1.3.ALTENER 1.3.SAVE 1.3 E-Europe Akcióprogram 1.3 a) eContentplus 1.3. b) Safer Internet plus 1.3. c) IDABC 1.3. d) eTen 1.4 Kultúra Leonardo da Vinci II 1.6 Socrates 1.7 eLearning 1.8 Ifjúság Media Vám Fiscalis

Közösségi kezdeményezések KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSÁT CÉLZÓ PROGRAMOK 2.1 MAP: Többéves Vállalkozásfejlesztő program 2.2 Marco Polo 3. SZOCIÁLIS- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMOK 3.1 Közegészségügyi keretprogram 3.2 Daphne II 3.3 Gender Equality 4. EU6 KUTATÁS-FEJLESZTÉSI KERETPROGRAM 5. EGYÉB PROGRAMOK: Polgárok védelme, Ösztönző eszközök a foglalkoztatás témakörében, Környezetvédelmi program non-profit szervezeteknek, Jogi együttműködési keretprogram polgárjogi témákban, Pericles, Tempo, Társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem

Közösségi kezdeményezések LIFE + CIP: Versenyképesség és Innováció Program FP7: Hetedik Kutatás-fejlesztési Keretprogram MEDIA 2007 Integrált Akcióterv az Élethosszig Tartó Tanulásért Kultúra 2007 Lendületben az Ifjúság Európa a polgárokért ETE

Alapok Strukturális Alapok; az Európai Szociális Alap (ESZA-ESF) Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap orientációs "szekciója„ (EMOGA) Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz közös elnevezése (HOPE). A Kohéziós Alapot nem sorolják ide.

Alapok Kohéziós Alap; Cohesion Fund – a Maastrichti Szerződés által létrehozott támogatási alap. Célja a környezetvédelmi és a transzeurópai hálózatok kiépítését segítő beruházások támogatása. Csak azok a tagországok (Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország) részesülhetnek a támogatásában, melyeknek vásárlóerő paritáson számított GNP-je (Nettó Nemzeti Össztermék) nem éri el az EU átlag 90%-át. A 2000 és 2006 közötti időtartamra 18 Mrd euróban határozták meg a forrásai nagyságát.

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjai (5 OP) Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Leggyakrabban használt kritérium az EU-ban a 120 fő/km2 népsűrűségi mutató, míg az OECD azokat a területeket minősíti vidéknek, ahol 150 fő/km2-nél kisebb a népsűrűség. Meghatározó az Európa Tanács által 1995-ben elfogadott Vidéki Térségek Európai Kartája, amely többek között megnevezte a vidéki területek 3- as funkcióját. CAP 2000 Munkadokumentum ill. OECD szerinti térség típusok: Alapvetően városi térség : <15% a népességnek vidéki településeken Jellemzően vidékies térség: 15-50% a népességnek vidéki településeken valójában/alapvetően vidéki térség: >50% a népességnek vidéki településeken

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjai Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program (HEFOP) Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP)) Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program  ÚMFT

Köszönöm a figyelmet!