Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) 2012. Február 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Életkor és diszkrimináció
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Budapest, február 17. Ritkák, de nem kevesek - avagy sok ritka sokra megy,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ XIV. Országos.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A Magyar Köztársaság kormánya
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Korózs Lajos Államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Civil fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt Fiedler Ágnes, Közép-Pannon Kft február 15. Türr István Képző és Kutató Központ.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Idősbarát Jó Gyakorlatok Önkormányzati Konferencia
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Európai Uniós ismeretek
Urbánné Malomsoki Mónika
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.

EU - háttér, előzmények  április - konferencia a Generációk közötti szolidaritásról  november „Az egészséggel és méltósággal történő idősödés” tanácsi következtetések  június 7. - „Az aktív idősödés” tanácsi következtetések  szeptember az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéről (2012) szóló 940/2011/EU határozat.

EU és tagállamok  nemzeti program megalkotása, munkaterv, eseménynaptár elfogadása Mindezt egy előre meghatározott szerkezetben azért, hogy  Európai Unió Bizottsága majd egy összesített jelentést készíthessen

Az európai év lebonyolítását biztosító és támogató kezdeményezések  Nemzeti Koordináló Munkacsoport felállítása (2011. októberben megtörtént)  Fővédnök, az európai év nagykövete, az európai év reprezentációja (az elmúlt év gyakorlata helyett – önkéntesség) – az eseményenkénti fővédnök, vagy megjelenítő arc mellett született döntés.  Az európai év magyarországi elérhetősége ( , honlap)  

Idősügyi Nemzeti Stratégia  Az Idősügyi Nemzeti Stratégiában és az ehhez kapcsolódó Cselekvési Tervben megfogalmazott prioritások az alábbiak:  aktivitását és függetlenségét, társadalmi presztízsét megőrző idősödő és idős ember;  biztonság és megfelelő életminőség, a betegségek kockázatának alacsonyan tartása, az emberi méltóság megőrzése és a funkcionális önállóság elősegítése;  élethosszig tartó fejlődés, törekvés az életöröm, az autonómia megőrzésére és az önmegvalósításra;  társadalmi részvétel és bevonódás, közösségi megbecsültség növelése;  esélyegyenlőség, pozitív reakciók az idősödés és a hosszabbéletűség társadalompolitikai kihívásaira, fellépés az ageizmus ellen.

Létező politikák és kezdeményezések  Egészségügy, egészséges életmód, sport  „Tízezer Lépés” Program  Országos „botos gyaloglás” Program  Lelki Egészség Országos Program  Opportunisztikus szűrések, szervezett, célzott népegészségügyi szűrések  Az egészségügyi ellátórendszer idősbaráttá tétele A geriátria oktatásának kiterjesztése Praxis Program Praxiskezelő Program A fekvőbeteg ellátás struktúrájának átalakítása Otthonápolás megerősítését  Az idősek bevonása a helyi közösségek életébe, az egészségfejlesztés különböző formáinak megteremtése Egészség Koalíció/k megalakításának ösztönzése

Létező politikák és kezdeményezések  Szociális szolgáltatások  Vidékfejlesztés  Oktatásirányítás, infokommunikációs fejlődés, közművelődés  Önkéntesség  Foglalkoztatás  Családpolitika Az egyeztetések során kerestük azokat a saját programokat, amihez csatlakozni lehet – akár egy kommunikációs panellel, hogy a munkatervhez kapcsolódhasson.

Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések  Kor-Társ Idősügyi Program Pályázat (több mint 800 pályázat érkezett be, ebből közel 300 lehet nyertes) mire:  kulturális programok,  oktatási programok,  egészségügyi programok,  Sportprogramok Az eddigi pályázatoktól eltérő momentumok: - Előfinanszírozás - A pályázó dönti el, hogy mire kéri - Előnyben részesülnek a generációs együttműködést felmutatók.

Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések  Célzott kommunikációs felület létrehozása  Egy folyóirat minden idős klubban, valamint időseket ellátó intézményben kerülne terjesztésre Fontosnak tartjuk :

Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések Az első rendezvény szeptember 30. „Az idősek világnapján a Művészetek Palotájában Réthelyi Miklós miniszter úr bejelentette, hogy az aktív idősödés európai éve.

Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések  „Idősebbek is elkezdhetik” vetélkedő  Számítógépes játék-program pályázat  Szenior-sziget  „Élő Skanzen” program  Zsebóra program  „Vén diák” Program Forrásigénye 100 millió forint