REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
A szaktanácsadás támogató szerepe
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Székely István fejlesztési tanácsadó
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ: SZEMLÉLETVÁLTÁS A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN A TANÁROK FELKÉSZÍTÉSE AZ INNOVATÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK ÉS ESZKÖZÖK ALKALMAZÁSÁRA.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Szakiskolai fejlesztési program
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ: SZEMLÉLETVÁLTÁS A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN A TANÁROK FELKÉSZÍTÉSE AZ INNOVATÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK ÉS ESZKÖZÖK ALKALMAZÁSÁRA REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM 2008. IX.15. DEBRECEN

SZEMLÉLETVÁLTÁS A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN - ELŐADÁSVÁZLAT AZ ELŐADÁS TARTALMI STRUKTÚRÁJA: Miért van szükség szemléletváltásra a tanártovábbképzésben ? - Indokok a változások figyelembe vétele mellett Melyek azok az kompetenciák, amelyek fejlesztendők a tanártovábbképzésben ? – Amit minden oktatónak tudnia és alkalmaznia szükséges Mit kell tenni az eredményes oktatás érdekében ? - Javaslat az új OKJ informatikai szakmáinak oktatásához

MIÉRT VAN SZÜKSÉG SZEMLÉLETVÁLTÁSRA A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN ? A VÁLASZOK KÖZÜL A LEGFONTOSABBAK: Megrendelői oldal A „megrendelők” és a szakembereket alkalmazó piac (EU és hazai) igényeinek és szükségleteinek megfelelő tudással rendelkezőket kell kibocsátani Oktatási rendszer A szakképzési rendszer fejlesztésének eredményeképpen létrejött követelményrendszer figyelembe veszi a megrendelői szükségleteket, melynek teljesítése nem lehetséges a tanártovábbképzés innovációja nélkül (ez a tanárképzésre is vonatkozik ! ) A közoktatásban is tanítók, a szakképzésben tanulók (szakiskolai képzés, a szakközépiskolákban a szakmai alapozás) már rendelkeznek tapasztalatokkal az új módszerek, eszközök alkalmazását illetően

MIÉRT VAN SZÜKSÉG SZEMLÉLETVÁLTÁSRA A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN ? A VÁLASZOK KÖZÜL A LEGFONTOSABBAK: EU ajánlások - Oktatás és képzés 2010 A kulcskompetenciák fejlesztéséről A digitális tudás megszerzése, az eszközökhöz való hozzáférés és azok alkalmazása a képzésben, továbbképzésben Pedagógiai módszerek változása A tanítás-tanulási módszerek, a tanulási folyamat résztvevőinek szerepváltozása. A pedagógiai mérési, értékelési módszerek innovációja Eszközkörnyezet változása Az eszközkörnyezet gyors fejlődése az oktatásban, a munkahelyeken, környezetünkben

MIÉRT VAN SZÜKSÉG SZEMLÉLETVÁLTÁSRA A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN MIÉRT VAN SZÜKSÉG SZEMLÉLETVÁLTÁSRA A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN ? - ÖSSZEFÜGGÉSEK EU-irányelvek PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK OKTATÁSI RENDSZER TANÁRKÉPZÉS TANÁRTOVÁBB- KÉPZÉS ESZKÖZ- RENDSZER Gyors változás MEGRENDELŐK FELHASZNÁLÓK PIAC OKTATÓ,TANÁR MEGLÉVŐ KOMPETENCIÁJA

MILYEN TANÁRI KOMPETENCIÁK SZÜKSÉGESEK ? AMIT AZ OKTATÓNAK TUDNIA KELL: Mik az új OKJ jellemzői ? Hogyan lehet az abban előírt szakmai követelményekre eredményesen felkészíteni ? Mit jelent az új tanári szerep, az új tanítási, mérési és értékelési módszerek ? Elektronikus eszközök alkalmazási lehetőségei az oktatásban (IKT eszközök) Melyek a kulcskompetenciák ? Hogyan lehet a különböző kompetenciákat fejleszteni és továbbfejleszteni ? Mit jelent a PLA ? Mit kell tudni az EKKR-ről (EQF) ?

MILYEN TANÁRI KOMPETENCIÁK SZÜKSÉGESEK ? AMIT AZ OKTATÓNAK ALKALMAZNI KELL TUDNI: Az új OKJ szerinti szakmák modulrendszerben történő szervezését, a követelménymoduloknak megfelelő kimenetre történő felkészítést, mely jelenti: Szakmai kompetenciáknak megfelelő felkészítést Egyéni-, társas és módszerkompetenciákra történő fejlesztést Tradicionális oktatás + új módszerek és eszközök alkalmazásával a szükséges (előírt) kompetenciák fejlesztése Alkalmaznia kell az előzetes tudás, továbbá a pedagógiai mérés és értékelés legkorszerűbb módszereit és eszközeit A tudásmérésnek és értékelésnek az utóbbi 15 évben új módszerei és eszköztára alakult ki, melyeknek alkalmazási tudása fontos !

MILYEN TANÁRI KOMPETENCIÁK SZÜKSÉGESEK ? AMIT AZ OKTATÓNAK ALKALMAZNI KELL TUDNI: Megtanulni a pedagógus, oktató új szerepköréből eredő „tanulásirányítás” módszerét és eszközrendszerét és alkalmazni azt eredményesen Tutorként, mentori szerepben írányítani a tanulási folyamatot manuálisan és számítógéppel egyaránt folyamatosan segítséget nyújtani Alkalmazni olyan innovatív módszereket, melyekkel a gyakorlati képzés eredményesebb Problémaközpontú csoportmunka, tanulási célú projekt, egyéni és társas kompetenciák fejlesztése Az új tanári szerepekben megfelelni az új feladatoknak E-learning, blended képzéshez tananyagfejlesztés, vagy meglévő fejlesztések felhasználása a tanításban.

MILYEN MÓDSZER ÉS ESZKÖZTUDÁS ELEGENDŐ ? MÓDSZERTANI TUDÁS - Tanítás, tanulásirányítás PROJEKTMUNKA (egyéni, kiscsoportos, probléma- központú, tanulási célú) EGYÉNI FEJLESZTÉSI CÉLÚ – Tanítás-tanulási folyamat egyéni dokumentációja - PORTFÓLIÓ E-LEARNING, BLENDED KÉPZÉS - Tutorálás, mentorálás virtuális tanulási térben Menedzselés és segítségnyújtás egyéni tanulási folyamatban (egyéni tanulási utak)

TANÍTÁS-TANULÁSI ÉS A MÉRÉS- ÉRTÉKELÉSI MÓDSZEREK ÖSSZEFÜGGÉSEI „A TANÍTÁS-TANULÁS ÉS AZ ÉRTÉKELÉS EGYSÉGET KÉPEZ… AZ ÉRTÉKELÉS FOLYAMATA ÉS FUNKCIÓJA ELSŐSORBAN NEM A TÁRSADALMI, CSOPORT ÉS – VAGY ISKOLAI SZELEKCIÓ, HANEM A VISSZA-CSATOLÁSI MECHNIZMUS EGYIK SZÜKSÉGES ELEME A FOLYAMATBAN. „(Bábosik, Olechowski, 2002) AZ ÉRTÉKELÉS TEHÁT EBBŐL A NÉZŐPONTBÓL ELSŐSORBAN FEJLESZTÉS, KOOPERÁCIÓ AZ EGYÉN, A CSOPORT ÉS A TANÁR (tutor, mentor) KÖZÖTT A TANULÓ(K) TUDÁSGYARAPODÁSÁNAK KOMPETENCIA KIALAKULÁSÁNAK, ALAKÍTÁSÁ-NAK FOLYAMATÁBAN.

MILYEN MÓDSZER, ÉS ESZKÖZTUDÁS ELEGENDŐ ? MÓDSZERTANI TUDÁS – mérés, értékelés ÖNÉRTÉKELÉSRE TANÍTÁS, TANÁCSADÁS TÁRSÉRTÉKELÉSBEN TANÁCSADÁS KOMPLEX ÉRTÉKELÉS (TÖBB ÉRTÉKELŐ, ELŐRE KIDOLGOZOTT SZEMPONTRENDSZEREK) ÉRTÉKELÉSI PORTFÓLIÓ ELEKTRONIKUS ÉRTÉKELÉS MÉRÉSEK ÉS ÉRTÉKELÉSEK A TANULÁSI FOLYAMATBAN (DIAGNOSZTIKUS, FORMATÍV, SZUMMATÍV) FEJLESZTŐ ÉRTÉKELÉS ELŐZETES TUDÁS MÉRÉSE, ÉRTÉKELÉSE

PEDAGÓGIAI, PSZICHOLÓGAI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE PEDAGÓGAI, PSZICHOLÓGAI TUDÁS – MIÉRT VAN SZÜKSÉG A TANÁROK TOVÁBBKÉPZÉSÉRE ? SOKKAL KOMPLEXEBBEK A TANÁRI/OKTATÓI SZEREPEK MULTIDISZCIPLINÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS A KOLLÉGÁKKAL AZ ELMÉLET ÉS A GYAKORLAT NÖVEKVŐ KÖLCSÖNHATÁSA ÚJ TANULÁSI KÖRNYEZET (VIRTUÁLIS TÉR) ÚJ TANULÁSI STRATÉGIÁK A TANULÓCSOPORTOK HETEROGENITÁSA (HH, SNI ÉS A TEHETSÉGES TANULÓK FEJLESZTÉSE)

HOGYAN ALKALMAZZA AZ OKTATÓ MÓDSZER ÉS ESZKÖZTUDÁSÁT A TANÍTÁSBAN ? Melyik kompetencia hogyan fejleszthető ? - Felkészítés a gyakorlatra - PÉLDÁK AZ INFORMATIKAI KÉPZÉSBŐL SZAKMAI IDEGENNYELVI SZÖVEGÉRTÉS – SZAKMAI ANGOL NYELVI TEMATIKUS TANANYAG SEGÍTSÉGÉVEL (EGYÉNI FEJLESZTÉS, PORTFÓLIÓ ÉRTÉKELÉS) TÁRSAS KOMPETENCIA – EGYŰTTMŰKÖDÉSI KÉSZSÉG, TOLERANCIA, CSOPORTMUNKÁRA VALÓ ALKALMASSÁG (PROJEKTMUNKA, KOMPLEX ÉRTÉKELÉS) - PROGRAMOZÁS SZEMÉLYES KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE CSOPORTBAN - PROBLÉMAMEGOLDÁS, ALGORITMIKUS GONDOLKODÁS (ÍRÁNYÍTOTT KISCSOPORTOS PROBLÉMAMEGOLDÁS PROJEKTEKBEN) - ADATBÁZISTERVEZÉS

HOGYAN ALKALMAZZA AZ OKTATÓ MÓDSZER-, ÉS ESZKÖZTUDÁSÁT A TANÍTÁSBAN ? Melyik kompetencia hogyan fejleszthető ? - Felkészítés a gyakorlatra - PÉLDÁK AZ INFORMATIKAI KÉPZÉSBŐL (2) MUNKAVÁLLALÓI KOMPETENCIÁK: KOMMUNIKÁCIÓ ÉS TÁRGYALÁSTECHNIKA, TANULÁS TANULÁSA (TRÉNING) ALKALMAZÁSI GYAKORLATOK - PROJEKTMUNKÁBAN CSOPORTÁRSAKKAL (KÜLSŐ CÉGNÉL „IDEGEN” CSOPORTBAN) - IRÁNYÍTOTT GYAKORLAT – TÖBB ÉRTÉKELŐ - KOMPLEX ÉRTÉKELÉS E-LEARNING /BLENDED KÉPZÉS ESETÉN – PLA, EGYÉNI TANULÁSI UTAK MEGHATÁROZÁSA, EGYÉNI ÉS CSOPORTOS KONZULTÁCIÓK (ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓ, WEB-2-ES KÖZÖSSÉGI FUNKCIÓK) – ELEKTONIKUS GYAKOROL-TATÁS, ÖNÉRTÉKELÉS, E-VIZSGA - TUTORÁLÁS.

ÖSSZEFOGLALÓ: MIT JELENT A SZEMLÉLETVÁLTÁS A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN? KIEMELT CÉL: TANTÁRGYKÖZPONTÚ KÉPZÉS HELYETT SZEMÉLY- ÉS KÉPESSÉGKÖZPONTÚ KÉPZÉS A SZAKMAI TANÁRKÉPZÉSBEN FENTIEKNEK MEGFELELŐEN CÉL: A TANÁR/OKTATÓ GONDOLKODÁSÁNAK, ATTITŰDJÉNEK VÁLTOZÁSA KOMPLEXEBB SZEREPEKRE VALÓ FELKÉSZÜLÉS A SZAKMAI ELMÉLETI TUDÁSÁNAK FEJLESZTÉSE MÓSZERTANI GYAKORLATI TUDÁSÁNAK TOVÁBBFEJLESZTÉSE FELKÉSZÍTÉS AZ INNOVÁCIÓK ALKALMAZÁSÁRA ESZKÖZTUDÁSÁNAK FEJLESZTÉSE ÚJ TANULÁSI KÖRNYEZETBEN (IKT) VALÓ OKTATÁS, FEJLESZTÉS MINIMUM FELTÉTELEK: A SZAKMAI TANÁRKÉPZÉS TARTALMI, METODIKAI MEGÚJÍTÁSA AZ ISKOLÁK, KÉPZŐ INTÉZMÉNYEK VEZETÉSÉNEK SZEMLÉLETVÁLTOZÁSA

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. balassa@szamalk Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! balassa@szamalk.hu Ajánlott webcímek: http://www.e-methods.hu http://www.preciseproject.eu http://www.szamalk-szki.hu REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM 2008. IX.15. DEBRECEN