A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelenlegi helyzete, trendek, tendenciák Magyarországon Dr
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
AZ ISKOLAI RENDSZERŰ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
FÖKIR Integrált Elektronikus Közoktatási Információs Rendszer TISZKIR Térségi Integrált Szakképző Központ Információs Rendszer Fővárosi Oktatástechnológiai.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
A szakképzés jövője - a jövő szakképzése
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
A TISZK szerepe Nógrád megye szakképzésében. A TISZK és a költészet MIÉRT? MIKOR? MINEK? MEDDIG? MICSODÁT?
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK irányítási rendszere
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola SZOLGSZI.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájának tapasztalatai Dr. Szilágyi János képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
11 A Nemzetgazdasági Minisztérium koncepciója a magyar szakoktatás megújítására Dr. A Nemzetgazdasági Minisztérium koncepciója a magyar szakoktatás megújítására.
FÖKIR Integrált Elektronikus Közoktatási Információs Rendszer
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Kompetencia alapú szakoktatás
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából A szakképzés fejlesztési folyamatának hatása a képzőintézményekre Az új szabályozás a gyakorlatban, az RFKB tavalyi döntésének hatásairól, A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából

Kiindulás: Mindenki elégedetlen! A munkáltató, a fenntartó, a szülő, a tanuló A szakképzés a folyamatos átalakulás színtere A gazdasággal való kapcsolata szempontjából Nagyüzemi képzés, üzemi tanműhelyek 90-es években átkerül a képzés az iskolai tanműhelyekbe A kamarák megalakulása , szerepe Az irányítás szempontjából A jogi környezet szempontjából A társadalmi megítélés szempontjából

Problémák: Lassan reagáló , majd kapkodó tartalmi és módszertani szabályozás (OKJ) Nincs koherens irányítás a szakképzésben A gazdaság nincs közvetlen kapcsolatban a képzéssel Nincs utókövetés, visszajelzés, A fenntartó szerepe inadekvát Rossz hatásfok, kis hatékonyság Összekeverednek a szociális és szakmai szempontok

A szakképzés fejlesztése Jó célok, jó alapkoncepció, „magyaros” kivitelezés ( kompetencia-alapú moduláris oktatás, regionális irányítás, TISZK) A TISZK-ek szerepe nagyon fontos, de ehhez tiszta viszonyok kellenek Tartalmi fejlesztés – Az OKJ kidolgozása, változásai A források felhasználása nem hatékony ( TÁMOP, TIOP) A szakiskola-fejlesztési program megszűnt! Nincsenek egységes tartalmi szabályozások, minta-tantervek, minta-vizsgafeladatok Választhatóság- alternatív szakképzés Finanszírozási problémák Bizonytalan és nem mindeniki számára hozzáférhető munkaerőpiaci adatok A gyakorlati képzés (tanműhely, külső gyakorló hely problémái)

Az iskolára gyakorolt hatás A szülők nem tudják követni e változásokat, sokszor nem valós igény, illetve latencia jellemző A képzési szintek keverednek (31-33) A kollégák évek óta szakmai programokat írnak! A szakmai vizsgák kérdései Bizonytalanság, félelem, megújulás A források folyamatos csökkenése ( SZAHO, normatíva) A tanulók motiválása , nevelése egyre nehezebb Szociális problémák, integrált oktatás

Az RFKB döntések hatásai Tanított szakmáink támogatott, vagy kiemelten támogatottak Az ösztöndíj hatása érezhető A képzési idő csökkenésének hatása még nem látszik Az átjárhatóság, beszámítás nehézkes Valós igények és elvárások mentén lehet fejleszteni a szakképzést

Reinregrációs osztály Olyan tanulók képzése, akik nem tudták befejelzni a 8. általánost, és elmúltak 15 évesek Egy éven keresztül zajló szeméyre szabott kompetenciafejlesztés zajlik, szakmai orientálással Három területre orientálunk: Építőipari szakmák Faipari szakmák Egy év után vizsgát tesznek, majd a 11. szakképző évfolyamon folytathatják tanulmányaikat. ESÉLYTEREMTÉS!!!

Létszámok alakulása, trendek Az iskola összlétszáma 730-780 között változik A szakközépiskola aránya emelkedett az utóbbi években A szakmák iránti érdeklődés változik Csökken a köműves, növekedik az épületburkoló (de: ösztöndíj!) Csökken az asztalos szakma iránti érdeklődés Növekedett: fényező ( 2 év!) Kályhás ( 2 év!) – most mindedn szakma 2 éves lett ( ? Hatása) Megszűnt vagy minimálisra csökkent: kárpitos, ács , tetőfedő, műkőkészítő

Adatok : végzős tanulók

Adatok : végzős tanulók

Adatok : végzős tanulók

Adatok : végzős tanulók

Tapasztalatok Megváltozik a szakmák helyzete Lassan reagál az iskola és az igények sem mindig megalapozottak ( asztalos) Fontos, hogy jó legyen a szakma megítélése Az iskolai felszereltség és a képzési idő meghatározó (fényező)

Tapasztalatok A másodszakmás tanulók aránya csökken (ha fizetni kell!) A képzési idő meghatározó Később érnek a mai gyerekek ( felnőttképzés) Egyszerre van jelen a munkaerőhiány és felesleg A szakmák megbecsülése alacsony

Javaslatok Stabil jogi környezet Koherens- gazdasággal együttműködő irányítás Egységes regionális információs bázis létrehozása: Tanulói létszámok szakmánként Meghirdetett álláshelyek Munkanélküli adatok Beiskolázási keretszámok ( mire képes az oktatási rendszer) Képző helyek adatai, keretszámai Egységes finanszírozási és dotációs feltételek biztosítása a tanműhelyi és külső gyakorlati képzőhelyek számára (tanulószerződés) Együttműködési megállapodás a régió TISZK-jei között Tájékoztatás !!! A moduláris képzés egységes értelmezése, az átjárhatóság és a beszámíthatóság miatt A felnőttképző intézményekkel való szorosabb együttműködés

Köszönöm figyelmüket!