Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Csoport munka.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A piac Szakiskola.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
A befektetési környezet
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Alapfogalmak.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A munka világával kapcsolatos tudás
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Családi vállalkozás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Humánerőforrás Kontrolling
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Elméleti közgazdaságtan
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Csoport, szervezet, hálózatok
Fogd A Kezem Alapítvány
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Az EEM helye a menedzsmentben
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Marketing információs
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Munkajogi ismeretek.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
A piac és a piacgazdaság
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Készítette: Farkasné Veres Edina
A munkaerőpiac áttekintése
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Munkagazdaságtan, munkapszichológia, munkaszociológia – diszciplináris különbségek Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia 2010. Február 17.

A munka mint… Aspektusalap Vizsgálati aspektus Munkatudományi ág emberi szükséglet filozófiai munkafilozófia hatalmi tényező politikai munkapolitika értéket előállító folyamat gazdasági munkagazdaságtan közösségi tevékenység szociológiai munkaszociológia jogviszony jogi munkajog hierarchikus szervezet szerkezeti (strukturális) munkaszervezés összehangolt folyamat működési (funkcionális) biokémiai folyamat élettani (fiziológiai) munkaélettan a személyiség tevékenysége lélektani (pszichikai) munkalélektan kórokozó (patogén) folyamat orvosi munkaegészségtan gyógyító folyamat orvosi – lélektani munkaterápia veszélyes folyamat az ember biztonsága munkavédelem tanulási folyamat pedagógiai munkapedagógia magatartási norma erkölcsi munkaerkölcs élmény és öröm esztétikai munkaesztétika Forrás: Méhi – Walz (1993)

A munkagazdaságtanról… I. gazdasági megközelítésű tudományág középpontjában az értéket előállító folyamat van Hogyan alkalmazható a gazdasági elemzés a munkáltatók és a munkavállalók magatartására és a köztük fennálló kapcsolat magyarázatára?

A munkagazdaságtanról… II. Kiindulópontja: a munkaerő-szolgáltatásokat körbevevő körülmények piacot alkotnak. Mert: a vásárlók és az eladók között kialakultak INTÉZMÉNYEK Mert: a felek az ÁRRA és a MINŐSÉGRE vonatkozóan INFORMÁCIÓkat cserélnek egymással Mert: ha a felek megállapodásra jutnak akkor FORMÁLIS vagy INFORMÁLIS SZERZŐDÉSEKet kötnek

A munkagazdaságtanról… III. Munkagazdaságtan = a munkaerőpiac működésének és kimeneteleinek vizsgálata Vizsgálati területei: a munkavállalók viselkedése a különböző anyagi és nem anyagi ösztönzőkre reagálva a munkáltatók viselkedése az árak és a nyereség, valamint a munkaviszony nem pénzügyi vonatkozásainak változására

A munkagazdaságtanról… IV. Vizsgálati témái: A bérek, a jövedelem és a munkavállalási döntés közötti kölcsönhatás Az általános piaci ösztönzők befolyása a foglalkozások közötti választásra A bérek és a nem kívánatos munkaköri sajátosságok közötti összefüggések Az oktatási és szakképzési beruházásokra irányuló ösztönzők és beruházások hatása A szakszervezetek hatása a bérekre, a termelékenységre és a munkahely változtatásra

A munkapszichológiáról… I. Olyan tudomány, amely a dolgozó emberek munkakörnyezetben lejátszódó tevékenységének pszichológiai vonatkozásait vizsgálja a hatékonyabb termelés és a dolgozók jóléte érdekében. (Klein 2004)

A munkapszichológiáról… II. Vizsgálati témái: A dolgozó ember (mint egyén és mint a csoport tagja) A dolgozó munkakörnyezete A termelési tevékenység Vizsgálati területei: Alkalmassági vizsgálatok; szervezetlélektan, szociálpszichológia; motiváció, attitűd, morál; oktatás, képzés; vezetés; munkaszervezés; szakszervezet és vállalatvezetés viszonya, stb.

A munkaszociológiáról… Amit vizsgál: a munka társadalmi szerepe a munka intézményei a munkavégzés során kialakuló és egymásba fonódó társadalmi szerepek az egyén és a társadalmi csoportok munka világában elfoglalt helye a konkrét munkahely, műhely vizsgálata a munkateljesítmény alakulása, az azt meghatározó körülmények elemzése

A munka fogalma I. a GDP számításának problematikája a társadalom teljes munkateljesítményének csak a piaci javakat bérmunkával előállító szegmensét képes megmutatni ami kimarad: házi munka fekete munka, stb. gazdaságpolitikai jelentősége: nagy hatású „piacon kívüli” folyamatok figyelmen kívül maradhatnak

A munka fogalma II. – szociál-antropológiai értelmezés ma: haszon- illetve jövedelemszerzés e tartalom kialakulása az ipari forradalom idejére vezethető vissza Schwimmer : 1980. Pápua Új Guinea és Kenya Pénzjövedelmet eredményező bérmunka és a megélhetést biztosító (hagyományos) mezőgazdasági tevékenység fogalmi elkülönítése Európai kultúrkör: Fáradozás, kín, gyötrelem, csapás, nyomor, stb.

Munkaformák A munka nem munkaerőpiaci mechanizmusokon keresztül történő elosztási formái: háztartási munka háztartásközi munkacsere

Háztartási munka I. Háztartás: Mérése: Javak fogyasztója és birtokosa Építőipar jelentős keresleti tényezője A társadalom tudásállományának előállítója A társadalomban felhasznált összes munkaidő jelentős részének felhasználója Mérése: Időmérleg segítségével

Háztartási munka II. Megközelítések: A háztartási munkára fordított idő  nem pénzkeresésre fordította  ennek ellenértékéből nem tud vásárolni  a háztartási munka értéke a háztartás kieső jövedelme nem vásárol ez idő alatt, megtakarít  a háztartási munka értéke a megtakarított jövedelem ha eladná azt, amit a háztartási munka során megtermel?  a háztartási munka értéke a lehetséges, de nem realizált pénzbevétel

Háztartási munka III. – magyarázatok A) A háztartás sajátos struktúrájú és működésű társadalmi intézmény, amely ennek megfelelően sajátos tulajdonságokkal rendelkező gazdasági szereplőként viselkedik. Boulding: A háztartás a gazdaság leghomogénebb és legnagyobb szektora Az „adománygazdaság” legfőbb szereplői

Háztartási munka IV. – magyarázatok B) Bizonyos társadalmi jelenségek a háztartás intézményében zajló munkatevékenységek fennmaradását segítik elő. Tranzakciós költségek iskolájának megközelítése: a háztartások, mint különleges tulajdonságokkal rendelkező mini üzemek sokféle helyzetben versenyképesek a piaci termelőkkel.

Háztartási munka V. – magyarázatok Pollack szerint a háztartás előnyei a piaci szervezethez képest: olcsó és hatékony eszközökkel rendelkeznek tagjaik ösztönzésére alacsony költségű ellenőrzési eszközökkel, hatékonyan képesek tagjaik tevékenységét ellenőrizni odaadás és lojalitás képessége A háztartás hátrányai: a családi élet konfliktusai a fegyelmezés eszközei korlátozottak a háztartás nem válogathatja meg „alkalmazottait” kis méretei miatt a háztartás a gazdasági tevékenység sok fajtájára alkalmatlan

Háztartási munka VI. – magyarázatok A háztartások elsősorban: a nem hatékonyságigényes a töredék munkaidőben végezhető élőmunka-igényes ritkán, illetve váratlanul előforduló a magánszférával összekapcsolódó, az otthoni élettel és infrastruktúrával összeegyeztethető tevékenységek esetében versenyképes a vállalatokkal.

Háztartási munka VII. – magyarázatok Feminista és marxista magyarázatok: A háztartás fennmaradásának oka, hogy ez a szervezeti forma a legalkalmasabb arra, hogy a férfiak kizsákmányolják a nőket (feminista felfogás) hogy a piaci és állami hatalmak munkaereje egy részét ingyen elszívják annak tulajdonosától, a munkásságtól (marxista megközelítés) A háztartás, mint a biztonság és védelem eszköze meghatározott történelmi helyzetek közepette a háztartás hol egyedüli, hol jobb híján, átmenetileg felértékelődő megélhetési forrás.

Háztartási munka VII. – magyarázatok C) Gershuny „önkiszolgáló társadalom” elmélete tagadja, hogy a gazdasági fejlődés egyirányú folyamatként lehetne bemutatni. a fejlődés illetve átalakulás ezerféle módozata figyelhető meg.

Munkacsere I. Kaláka: a cserének az a típusa, amelynek során a háztartások munkát végeznek egymás számára, arra törekedve, hogy a cserében részt vevők mindegyike megközelítően egyenlően adjon és kapjon munkát. A kaláka típusai: egyidejű vagy külön idejű tervezhető, nem tervezhető páros vagy csoportos

Munkacsere II. A kaláka, mint hálózat: A kaláka jellemzői: akkor is létezik, amikor kaláka éppen nem történik a hálózat egésze sosem aktív mindig csak egyes részei lépnek működésbe attól függően, hogy a hálózatba tartozó háztartások melyik csoportjában válik szükségessé a kaláka. A kaláka jellemzői: hosszú távon olcsóbb, mint a piaci munka, azonban nem hatékonyabb, és társadalmi többletköltségekkel jár.

Munkacsere III. A kaláka előnyei: A hozzá kapcsolódó altruista munka csökkenti a költségeket A háztartások „természetes adottságként” tételezett, és ezért olcsó erőforrása Elvégzésére töredék munkaidők is alkalmasak Költségcsökkentő elemei vannak (étel-ital fogyasztás ceremoniális és társadalmi kapcsolat építő jellege, stb.) Nem engedi a kizsákmányoló hajtást, de a megbízhatatlan munkát sem tolerálja

Munkacsere IV. A kaláka hátrányai: Nem innováció orientált, inkább a hagyományos szaktudás továbbélését ösztönzi, mintsem a beruházást Rövid távon zavarelhárító szerepe van, viszont ha állandósul, akkor az egyes háztartások elveszíthetik hosszú távon az önállóságukat A kalákázás hatás a háztartások munkaerő-gazdálkodására: külső munkaerő kerül a háztartás birtokába, melyet viszonozni kell, egy későbbi időpontban, ami a hálózatban való aktív részvételt is feltételezi.

Ajánlott irodalmak: Méhi, J. – Walz, G (1993): A munkatudomány alapjai. Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány. Gödöllő Smith, R. – Ehrenberg, R. (2003): Korszerű munkagazdaságtan. Panem Könyvkiadó. Klein, S. (2004): Munkapszichológia. Edge 2000 Kiadó. Budapest.

Köszönöm a figyelmet!