1. Bevezetés. 1. 1. a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
I. előadás.
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Logika Érettségi követelmények:
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A projekttervezés első lépései
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Az érvelés.
Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás.
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
3. óra.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Az elemzés és tervezés módszertana
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Logika.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 4.
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
I. előadás.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Az informatika logikai alapjai
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Érveléstechnika-logika VII.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Érvelések (helyességének) cáfolata
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 2. Önértékelési fázis 9. előadás
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Nem formális logika.
Előadás másolata:

1. Bevezetés

1. 1. a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez, kritikai vizsgálatához és értékeléséhez szükségesek; a jog területén használt sajátos érvelési technikák megismertetése;

1. 1. a tárgy célja/2: a lényeg: az alkalmazás nem egyszerűen „ismerni”, „tudni” kell, hanem a gyakorlatban használni

1. 2. az érvelés: a szó kétértelmű; mi csak azzal a jelentéssel foglalkozunk, amelyben az érvelés állítások strukturált együttesét (premisszákat és konklúziókat) jelenti az érvelés célja: bizonyítás, indokolás, egy állítás (tétel) alátámasztása a bizonyítás során az a kérdés, hogy a bizonyítandó állítás elfogadható, igazolt-e; (pl.: „A vádlott bűnös az ellene felhozott vádpontban.”)

1. 3. az érvelések szabályai: általánosak és specifikusak általános: az adott területtől, témától független szabályok (pl. logikai és pragmatikai) specifikus: az adott területen érvényes, sajátos szabályok (pl. jogi érvelés) jó az érvelés, elfogadható a bizonyítás akkor, ha a bizonyítás (érvelés) során a) a szabályokat betartották b) és az állításokat kellőképpen alátámasztották; a) részben, b) teljesen az adott területen elfogadott normáktól függ;

1. 3. az érvelések szabályai/2: mi a félév során az érvelések általános (formális és informális logikai) szabályaival foglalkozunk;

1. 4. az érvelések általános szabályainak vizsgálata: az érvelések vizsgálata során természetes nyelvi érvelésekkel foglalkozunk (a szimbolikus- formális logikai formulákat ezek ábrázolására használjuk, segítségképpen) figyelembe vesszük azt a kontextust, amelyben az érvelések megjelennek, az érvényességnél és a helytállóságnál gyengébb kritériumokat is megengedünk (ezek jelentéséről később lesz szó);

1. 4. az érvelések általános szabályainak vizsgálata/2: ugyanakkor: az érveléseket úgy tekintjük, mint állítások olyan strukturált egységét, amelyben az állítások egy csoportja (ezek a premisszák) indokolást, alátámasztást szolgáltat az állítások másik csoportja számára (ezek a konklúziók); ezeknek az érveléseknek a szerkezetét, az állítások közötti belső összefüggést vizsgáljuk;

1. 5. az érvelések jósága, erőssége: ez attól függ, hogy a premisszák mennyiben támasztják alá a konklúziót; az érvelések erősség szempontjából egy skálán helyezkednek el (tehát nem abszolút értéket képviselnek, hanem viszonylagosat!) a skála egyik vége: formális értelemben jó, érvényes érvelések, ezekben a premisszák igazsága szükségszerűen maga után vonja a konklúzió igazságát (ez a gyakorlatban nagyon ritka)

1. 5. az érvelések jósága, erőssége/2: a skála másik vége: a premisszák semmiféle alátámasztást nem adnak a konlúziónak, a premisszák irrelevánsak a konklúzió szempontjából; a kettő között helyezkednek el a különböző erősségű érvelések;