Hálózati architektúrák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Advertisements

FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Hálózati készülékek.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Számítógépes hálózatok
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
Számítógép hálózatok.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Rétegelt hálózati architektúra
Az Ethernet és az OSI modell
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Address Resolution Protocol (ARP)
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes Hálózatok GY
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet – bevezetés.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
Hálózati réteg.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Az internet kialakulása
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózati elemek együttműködése
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép-hálózatok alapjai
Számítógép hálózatok.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Nyílt rendszerek összekapcsolása
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Számítógép-hálózatok
Kommunikáció.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Hálózati protokollok és szabványok
Hálózatos programok készítése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Hálózati architektúrák

Protokoll fogalma: A kommunikációnál használt szabályok és megállapodások összességét protokollnak (protocol) nevezzük.

Hálózati architektúrák A mai modern számítógép-hálózatok tervezését struktúrális módszerrel végzik, azaz a hálózat egyes részeit rétegekbe (layer) vagy más néven szintekbe (level) szervezik, amelyik mindegyike az előzőre épül.

Hálózati kapcsolatnál az egyik gép k Hálózati kapcsolatnál az egyik gép k.-adik rétege a másik gép ugyanilyen szintű rétegével kommunikál. Ezt olyan módon teszi, hogy minden egyes réteg az alatta lévő elhelyezkedő rétegnek vezérlőinformációkat és adatokat ad át egészen a legalsó rétegig, ami már a kapcsolatot megvalósító fizikai közeghez kapcsolódik.

Általános rétegmodell

Értelmezzük a rétegződést:

Interfész: Az egymással szomszédos rétegek között interfész (interface) található. Az interfész azt definiálja, hogy az alacsonyabban levő réteg milyen elemi műveleteket és szolgálatokat nyújt a magasabban levő réteg számára A rétegek és protokollok halmazát nevezzük hálózati architektúrá-nak

Az architektúra kialakításakor meg kell tervezni az egyes rétegeket a következő elvek alapján: minden rétegnek rendelkeznie kell a kapcsolat felépítését illetve annak lebontását biztosító eljárással, döntést kell hozni az adatátvitel szabályairól: Szimplex átvitel esetén a csatornán áramló információ csak egy irányú lehet, mindig van adó és van vevõ a rendszerben, ezek szerepet nem cserélnek. Ilyen kommunikáció a szokásos rádió vagy TV adás (nem tudunk visszabeszélni...) Fél duplex átvitel esetén a csatornán az információáramlás már kétirányú, felváltva történik, úgy hogy egyszerre mindig csak az egyik irány foglalja a csatornát. Ilyen átvitel valósul meg nagyon sok rádiós kapcsolatban (pl. CB rádió) Duplex átvitel esetén egyidejû két irányban történõ átvitel valósul meg, hasonlóan az emberi beszélgetéshez, és technikai példaként a telefont említhetjük meg.

milyen legyen a rendszerben a hibavédelem, hibajelzés, hogyan oldható meg a gyors adók-lassú vevõk együttmûködése (ez a folyamat vezérlés = flow control) , A flow control (vagy 802.3x) az ethernet folyamat szabályozását végzi olyan módon, hogy a hálózati eszköz képes megmondani a közvetlen szomszédjának, hogy túl van terhelve adatokkal. Ilyen például amikor az eszköz gyorsabban kap adatokat, mint ahogyan azt fel tudná dolgozni. A flow control lehetővé teszi, hogy a túlterhelt készülék küldjön egy szünet keretet, melyben azt kéri, hogy a vezeték túl oldalán lévő készülék állítsa meg az adatküldést ideiglenesen. Ha a szünet keretet elfogadásra került, akkor a küldő készüléknek marad ideje, hogy a veremében felgyülemlett adatokat feldolgozza. ha bizonyos okok miatt az üzenetek hossza korlátozott, és ezért a küldés elõtt szét kell darabolni, felmerül a kérdés, hogy hogyan biztosítható a helyes összerakásuk, az elõbbi esetben biztosított-e az üzenetek sorrendjének a helyessége, nagyon sokszor ugyanazon a fizikai csatornán több párbeszéd zajlik. (Ez jobb vonalkihasználást eredményez. Hogyan kell ezt összekeveredés mentesen megoldani, Ha a cél és a forrás között több útvonal lehetséges, fontos a valamilyen szempontból optimális útvonal kiválasztása.

Hálózati kapcsolási technológiák: 1. Vonalkapcsolás Az állomások között összeköttetést létesít, tart fenn illetve bont a kezdeményező. A hívást bármelyik fél kezdeményezheti.

2. Üzenetkapcsolás Az állomások között nincs összeköttetés, az üzenet úgy kerül a hálóra, hogy tartalmazza – a fejrészében – a rendeltetési címet. A hálózatban lévő logikai kapcsolók a cím alapján továbbítják a rendeltetési hely felé. Minden csomópontban a továbbítás előtt az üzenet ideiglenesen tárolódik. Mivel az üzenet méretére nincs korlátozás ezért bizonyos üzenetek számára nem lesz megfelelő tárlóhely (puffer) kapacitás. Így az üzenet elveszhet.

3. Csomagkapcsolás Lényegében megegyezik az üzenetkapcsolással, csak az üzenetek hálóra kerülése előtt megadott mérető csomagra