Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Az intézményi akkreditáció folyamatábrája. Intézményi akkreditáció második köre (2007) Cél: „…értékelje az eltelt 8 év tevékenységét, de egyben teremtse.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Erasmus programfejlesztés Antoni Györgyi intézményi Erasmus koordinátor.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
A Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar minőségügyi folyamatai szeptember 22.
2007-es minőségügyi tevékenység BTK. A feladat Önértékelés készítése - szervezeti felépítés - oktatási és kutatási tevékenység személyi és infrastrukturális.
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
Készítette: Magyar Orsolya
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Szilágyi Barnabás Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban HEFOP/2004/3.3.1-P /1.1 NYF MIR rendszere, minőségfejlesztési.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Közművelődési, közgyűjteményi intézmény minőségirányítási programjának lehetséges szerkezete.
LB felkészítő: március
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai
Záró konferencia Dr. Bíró Zoltán.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
Együtt? Egymásért. Hagyományok és kihívások III. szakmai nap az Egyetemi Könyvtárban Budapest, március 05.Készítette: Pór Dorottya, osztályvezető.
2014. november november november 18.1.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Intézményi minőségbiztosítás, és a második körös intézményi akkreditáció január 17. Páczelt István.
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szervezeti Felépítése
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Vezetői Információs Rendszer
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás Dr. Rajnai Zoltán egyetemi tanár, BJKMK oktatási és minőségbiztosítási dékánhelyettes

A Kar arra törekszik, hogy végzett hallgatói … Minőségbiztosítás A Kar arra törekszik, hogy végzett hallgatói … … piacképes elméleti–, gyakorlati–, és vezetői kompetenciákat szerezzenek; … képesek legyenek a gyorsan változó gazdasági-társadalmi változásokhoz való alkalmazkodásra; … rugalmasan és gyorsan reagáljanak a szakmai- és egyéb kihívásokra.

Ezt szolgálja a Kar minőségpolitikája, minőségbiztosítási rendszere. Ezek megvalósításához MINŐSÉGI oktatásra, szolgáltatásokra van szükség, vagyis rendszeresen kontrollált tevékenységek, folyamatok realizálódjanak. Ezt szolgálja a Kar minőségpolitikája, minőségbiztosítási rendszere.

A minőségértékelés területei: 1. Minőségpolitika, stratégiai, minőségügyi eljárások 2. Programok indítása, rendszeres külső értékelése 3. Hallgatók értékelése 4. Az oktatók minőségének biztosítása 5. Tanulástámogatás, hallgatói szolgáltatás 6. Belső információs rendszer 7. Nyilvánosság

Oktatói információszolgáltatás Általános adatok Oktatási tevékenység Tudományos és közéleti tevékenység 1. rész Tudományos és közéleti tevékenység 2. rész Tudományos és közéleti tevékenység 3. rész Tudományos és közéleti tevékenység 4. rész Az oktatásbiztosítói, a szakoktatói, a gyakorlati oktatói és a testnevelő tanári állomány csak az általános adatok és az oktatási tevékenység táblázatait tölti ki. A kitöltött egyéni táblázatokat a hálózaton értékeljük. (K:\akkreditacio\2009_10_tanev\..._tsz mappa). Határidő: 2010. június 20., Felelős: adatszolgáltató

Tanszéki összesítő táblázatok elkészítése A tanszéki összesítő táblázatok tartalmazzák mindazon személyek adatait, akik folyó év július 1-jén alkalmazásban vannak. A tanszéki összesítő táblázatokat a hálózaton tároljuk, értékeljük. (K:\akkreditacio\2009_10_tanev\..._tsz mappa. Határidő: 2010. június 25., Felelős: tanszékvezető

Intézeti összesítő táblázatok elkészítése A tanszéki táblázatok alapján készül az intézeti önértékelés Az intézeti táblázatokat a kari hálózaton rögzítjük, értékeljük K:\akkreditacio\2009_10_tanev\...Int mappa. Felelős: intézetigazgató, Határidő: 2010. június 30.

A kari minőségértékelés táblázatainak kitöltése Az egyes táblázatok összefüggéseinek vizsgálata, érékelése. A táblázatok a K:\akkreditacio\2009_10_tanev\kar mappában. Határidő: 2010. július 5., Felelős: KMB elnöke

Szakirány-felelősök adatszolgáltatása A szakirányfelelősök szöveges és táblázatos értékelése a szakirány éves feladatairól. Hallgatói létszámtól a vizsga tapasztalatokig. K:\akkreditacio\2009_10_tanev\Szaki_ertekeles mappában tárolva. Erre kitöltési útmutatót készítettünk. Határidő: 2010. június 25. Felelős: szakirány-felelős

Szakfelelősök adatszolgáltatása A szakirány-felelősök adatszolgáltatása alapján a szak felelős vezetője összesíti és értékeli az adott szak tanévi tevékenységét. K:\akkreditacio\2009_10_tanev\Szaki_ertekeles című mappa. A szaki önértékelést a szakfelelős terjeszti a KT elé !!!! Határidő: 2010. június 30., Felelős: szakfelelős

Tanszékek önértékelése A tanszékek az egyének minőségértékelése alapján elkészítik az adott tanszék tanévi önértékelését. Az önértékelést a K:\akkreditacio\2009_10_tanev\..._tsz mappa. Határidő: 2010. június 25., Felelős: tanszékvezető

Intézetek önértékelése Az intézetek a tanszéki önértékelések alapján elkészítik az adott intézet tanévi önértékelését. Az intézet tanévi önértékelését a K:\akkreditacio\2009_10_tanev\...Int mappába. A minőségértékelési szempontrendszert dolgoztunk ki az elkészítéshez K:\akkreditacio\2009_10_tanev\Innen_vidd mappából. Határidő: 2010. június 30., Felelős: intézetigazgató

Kari minőségértékelés A kari minőségértékelés elkészítése az intézeti önértékelések alapján történik. A jelentést a KMB, majd a KT tárgyalja és fogadja el. Határidő: 2010. július 5., Felelős: KMB elnöke

Minőségértékelés jóváhagyása, elfogadása A kari minőségértékelést a KAB titkára megküldi a KMB tagjai részére. Jóváhagyást követően a KMB elnöke terjeszti a KT elé. A KT jóváhagyása után a kari minőségértékelést a K:\akkreditacio\2009_10_tanev\Kari_ertekeles mappában tároljuk, és megküldjük az EMÜBI elnöke részére.

Minőségértékelési területek, adatok

!!!!!!!! minőségháló 2006/2007 minőségháló 2007/2008 CSELEKVÉSI TERV

PROBLÉMÁK Egyének meggyőzése a kitöltés fontosságáról – nem automatizmus, adatnyerési cél !! Határidők pontos betartása – következtetések Minőséghez szükség van: ELŐRE TERVEZÉS-re KAPACITÁS AKKREDITÁCIÓ-ra MAXIMÁLIS FELVÉTELI LÉTSZÁM meghatározása-ra