Szolgáltatás- és non-profit marketing A nonprofit kérdéskör értelmezése dr. Pavluska Valéria egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Civil szerepek és civil szereplők
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Demokrácia és diktatúra
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A család szerepe, jellemzői
Egyéni döntések a szervezetben
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Társadalmi állapotrajzok konferencia
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Ideológiák.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Alapfogalmak, definíciók
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Good Governance – Good Government Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök A sikeres vezető-döntéshozók konferenciája Heti Válasz – Figyelő November.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Civil Európa – civilek Európában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
LEADER, Identitás, Sport
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

Szolgáltatás- és non-profit marketing A nonprofit kérdéskör értelmezése dr. Pavluska Valéria egyetemi docens

Főbb témakörök 1.Klasszikus és új paradigmák a 20. század végi társadalmak leírásában és gyakorlatában 2.A civil társadalom fogalma és sajátosságai

A 20. század végi társadalom jellemzői a társadalomtudományok tükrében Hagyományos paradigma Közgazdaságtan: kétszektorú gazdaság (piac + állam) Szociológia: mikro- és makrotársadalmi struktúrák Politológia: formális demokrácia Jog, államtudomány: klasszikus jóléti állam Új paradigma Közgazdaságtan: háromszektorú gazdaság (piac + állam + nonprofit szektor) Szociológia: hálózat- társadalom, társadalmi önszerveződések Politológia: civil társadalom, társadalmi demokrácia, részvételi demokrácia Jog, államtudomány: a jóléti állam decentralizálása, posztmodern jogállam 1. téma: Klasszikus és új paradigmák A társadalomtudományok a 20. század utolsó harmadában kezdték differenciáltabban leírni és magyarázni a modern demokratikus társadalmakat

A paradigmaváltás magyarázata 1.A társadalmi gyakorlat változásainak felismerése: - A gazdaságban az uralkodó intézményi formák mellett egyre több alternatív és hiánypótló nonprofit szolgáltató tevékenykedik és kiterjedt az önkéntes redisztribúciós tevékenység is; - A közéletben, a politikában különböző civil mozgalmak, szervezetek küzdenek a legkülönfélébb célokért (pl. a környezet biztonsága, kisebbségek védelme, közdöntések befolyásolása, egyenlőtlenségek csökkentése, társadalmi kapcsolatok, stb.) Az elmélet és a gyakorlat alapvetően nem térhet el egymástól! 2.A modern demokrácia és a jóléti társadalom kihívásai: - alapvető és új keletű kihívások - globális, nemzeti, regionális, helyi szintű kihívások - régi és új demokráciák kihívásai - demokratikus deficitek 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

A demokratikus társadalmak régi és újabb keletű kihívásai - Hogyan egyeztethetők össze a demokratikus alapértékek: a szabadság, az igazságosság, a szolidaritás? - Hogyan értelmezhetők a demokratikus alapértékek a globalizáció korában, az információs-, illetve tudástársadalomban és az individualizálódás erősödő trendje mellett? - Elégséges-e a társadalmi jóléthez, az életminőséghez a piac és az állam működése? - Hogyan lehet csökkenteni ezek túlzott hatalmát? - Mi lehet a forgatókönyve a jóléti államnak, amely elkötelezett az alapértékek mellett, de válságokkal küzd? - A demokrácia csak a formális hatalomgyakorlást jelenti-e vagy a hatalommegosztás elvét, a társadalmi részvételt is? - A demokrácia hatalmi kérdés vagy társadalmi magatartásforma is? - Mi lehet a forgatókönyve az individuális értékek trendje és az ember mint közösségi lény predesztinációja közötti ellentmondásnak; - Hogyan védjük ki a globális kockázatokat és a normák hiányának (anómia) következményeit?, stb.. 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

A kihívásokra adott elméleti válaszok fő irányai Az állami beavatkozás erősítése és javítása, a jóléti állam feladatainak bővítése; A polgári társadalommal szembeni szkepticizmus és elutasítás, radikális változások a társadalmi struktúrában; A polgári társadalom és a civil szféra megújítása, a társadalom önszervező mechanizmusainak újjáélesztése és az állampolgári aktivitás fokozása; 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

A civil társadalom lehetőségei Társadalmi kihívások: - individualizálódás kortünetei: önzés, társadalmi széttöredezettség, „szingliség” - általános bizalomvesztés - anómia (értékvesztés) - társadalmi passzivitás - hétköznapi demokrácia hiánya - média-uralom, stb. Civil társadalmi válaszok: - hálózat társadalom, közös identitás, valahová tartozás - társadalmi finomszövet - köztes mező az egyén és a társadalom között - polgári életvitel - cselekvő polgár Gazdasági kihívások: - a vegyesgazdaság kudarca - a jóléti rendszer válsága - gazdasági egyenlőtlenség - piaci kudarcok - a gazdasági tőke túl hatalma - szupranacionális vállalatok hegemóniája, stb. Civil társadalmi válaszok: - hiánypótló, alternatív nonprofit szolgáltatások - nonprofit szolgáltatások a közjavak biztosításában - önkéntes redisztribúció - közösségi, szociális gazdaság - társadalmi tőke a gazdaságban 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

A civil társadalom lehetőségei (folyt.) Közjogi kihívások: - az állami funkciók etatista ellátása - alacsony hatékonyság, stb. Civil társadalmi válaszok: - az állami feladatok végrehajtása a magánszféra közreműködésével - közjogi szerződések: közhatalmi, közigazgatási, hatósági funkció - háromszereplős jóléti modell: közszolgáltatási feladatok Politikai kihívások: - államközpontú politika - demokratikus deficitek, stb. Civil társadalmi válaszok: - mezo-politika: társadalmi kezdeményezések, társadalmi részvétel, társadalmi kontroll - kormányzat helyett kormányzás - pluralizmus - nyilvánosság 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

A civil társadalom reneszánsza A modern demokráciákban a társadalom önfejlesztő (szabad, civil kezdeményezésű) mechanizmusai és intézményei tölt(het)ik ki a társadalmi-gazdasági létszférák alapintézményei közötti teret  teljesebb lesz a szükségletek kielégítése és fejlődnek az alapstruktúrák A civil társadalom a demokrácia fenntartásának és fejlődésének egyik tartománya DE! szükség van a demokrácia formális mechanizmusaira (jogállam), és sokszor a személyes érdek szabad érvényesülése (a piac) teremti meg az optimális eredményt A demokratikus társadalmi struktúra az egyéni érdekek és a felülről szabályozott, illetve alulról kezdeményezett közös cselekvések elvén kialakult rendszer: piac + állam + nonprofit szektor/civil társadalom 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

Egy rövid kitérő: a fogalomhasználat A vizsgált jelenséghalmazra nincs általánosan elfogadott, hivatalos elnevezés és meghatározás. Az egyes tudományterületek képviselői a céljaikhoz jobban illő jelöléseket és konkrétabb tartalmi értelmezéseket használják. Gyűjtőfogalom a civil társadalom lehet, mert ez tükrözi leginkább az általánosítható tartalmat: az autonóm egyének önszerveződéseinek, szabad akaratból történő közösségvállalásainak, független társadalmi cselekvéseinek együttesét (makro szint) Nyelvünkben és a nemzetközi nyelvben meghonosodott, gyakran használt elnevezés a nonprofit szektor is, amely alapvetően a civil társadalom szervezeti infrastruktúráját, formalizált megoldásainak együttesét jelenti (mezo szint) Szorosan kapcsolódik a kérdéskörhöz a társadalmi tőke fogalma is, amely az emberek közötti sajátos viszonyokban megjelenő erőforrás (mikro szint) 1. téma: Klasszikus és új paradigmák

2. téma: A civil társadalom A modern társadalom szerveződése A modern társadalmak sajátossága, hogy az állam minden korábbinál nagyobb hatalommal bír az állampolgárok élete fölött, befolyásolja szokásaikat és életmódjukat: - a társadalmat érintő döntések legfőbb letéteményese az állam - a társadalmi ügyek kérdését elsősorban az állam színterén kezelik - a szükségletek egy részének kielégítéséről az állam gondoskodik A modern állam egyik legfontosabb jellemzője, hogy fejlődése összekapcsolódik a demokráciával - A politikai rendszer demokratikus: közhatalom (démosz=nép, krátosz=hatalom), melynek fő tartalma az állam alakításában való részvétel, lényegi mechanizmusa a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos szabad véleménynyilvánítás és választás - Az államforma demokratikus: jogilag szabályozott az intézményrendszer és annak működése - jogállam

Állam és társadalom Kérdések, problémák: A természeténél fogva plurális társadalomban egy minden korábbinál intenzívebb, egységesebb és szabályozottabb állam keretei között hogyan harmonizálható a sokféle egyéni érdek az elvont, általános társadalmi érdekkel? Veszély lehet a többség zsarnoksága, az egyén társadalom általi elnyomása (Tocqueville, John Stuart Mill) Válasz: az egyéni és az absztrakt társadalmi érdek szférái közötti térben az embernek szüksége van köztes társadalmi kapcsolatokra, emberléptékű közösségekre, amelyet a személyes ismeretség, a tevékeny részvétel viszonyai teremtenek meg - az egyén nemcsak választópolgárként vesz részt a társadalomban, egyéni érdekét, értékeit köztes csoportokon keresztül artikulálja - a jó(léti) társadalom nemcsak az anyagi jólétet és a jogi eszközökkel támogatott összetartozást, hanem az életminőség sokkal tágabban értelmezett magas fokát is jelenti - a jó társadalomnak nemcsak erős váza, hanem szövete is van, amelyet a civil társadalom hálózata alkot 2. téma: A civil társadalom

Állam és társadalom 2. A demokrácia nemcsak felülről - az állam, és a politikai pártok irányából – szerveződik, mivel - a társadalom nem egyetlen nagy közösség, hanem sok közbülső, önmagukat kormányzó önkéntes csoport, társulás hálózatából áll - a társadalmi demokrácia az a mikrodemokráciákból álló alap, amelyre az egész makrodemokrácia támaszkodik - a társadalmi demokrácia az elsődleges demokráciák, a kis közösségek, az önkéntes társulások együttese, amelyek alapszinten, a civil társadalom szintjén táplálják a demokráciát - a civil társadalomban közösségek, társulások formálódnak, amelyek a tagok kölcsönösségének eszméjére épülnek, a szolidaritás, a bizalom, a közösségvállalás értékeire támaszkodva - ahol van társadalmi demokrácia is, ott a demokrácia nyelvezete a párbeszéd, a nyilvános kritikai diskurzus, a kölcsönös megértésre való törekvés, a tolerancia, a konszenzuskeresés és nem a kirekesztés, a szétszakadás, az egyszerű többségi uralom 2. téma: A civil társadalom Irodalom: Sartori, Giovanni (1999): Demokrácia. Budapest, Osiris Kiadó.

Társadalmi demokrácia A demokrácia nemcsak egy politikai rendszer, egy államforma, hanem - egy társadalmi magatartásforma is, amely a szabadságra, az egyenjogúságra alapozott erkölcsi normákban, értékrendekben, attitűdökben és viselkedési megnyilvánulásokban manifesztálódik - egy horizontális társadalmi struktúra, a kisebbségi uralom ellentéte - egy együttélési forma, a társadalmat szabályozó erkölcsi magatartás - olyan társadalmat jelent, amely megköveteli minden egyes tagjától, hogy egyenrangúnak tekintsék egymást 2. téma: A civil társadalom Irodalom: Tocqueville, Alexis de (1983): A demokrácia Amerikában. Válogatás. Budapest, Gondolat Kiadó.

A civil társadalom modern fogalma Sokféle meghatározással találkozunk A kifejezés egyszerű lefordítása: szabad emberek (civis) szabad akaratából formált közössége, közösségvállalása (társadalom) A leggyakoribb értelmezések összecsengenek; a modern civil társadalom: - a nyilvános térben együvé tartozó, különféle célokból, önkéntesen összekapcsolódó állampolgárok közösségeinek hálózata, amely megkülönböztethető az egyéni, családi és baráti (informális), illetve az állami és a piaci (formális) hálózatoktól - a család, az állam és a piac között elhelyezkedő intézmények, szervezetek és egyének együttese, amelyben az emberek önkéntesen társulnak valamilyen közös érdek elősegítése érdekében - a gondolatok, értékek, intézmények, szervezetek, hálózatok és egyének szférája, amely a család, az állam és a piac között helyezkedik el - a szabad egyének alkotta társadalmi hálók; „hálózat-társadalom” (Castells) - alulról jövő kezdeményezések hálózata az egyének autonóm cselekvésén alapszik, ugyanakkor önkéntes csoportok alkotják, vagyis egyszerre hordozza az individualizmus és a közösségi jelleg elemeit ( látszólagos ellentmondás) Irodalom: Castells, Manuel (1996): The Information Age: Economy, Society and Culture. Vol. 1. The Rise of the Network Society. Oxford, Blackwell Publishers. 2. téma: A civil társadalom