Diplomáciai protokoll és etikett 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend.
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Szóviv ő Bál – nem csak szóviv ő knek! A rendezvényr ő l… A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének szervezésében immár VIII. alkalommal rendezzük.
Diplomáciai protokoll és etikett 9.
Az üzleti vacsora illemtana
Rendezvényszervezés A rendezvényszervezés egy összetett folyamat, amely több egymásra épülő lépcsőből áll: Tervezés, Előkészületek, Lebonyolítás, Utómunkálatok,
Készítették: Kaba Eszter Rokolya Csilla Szabó Renáta Szakó Tímea
Készítette: Trubin Beáta
PROTOKOLL ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉS
Diplomáciai protokoll és etikett 10.
Készítette: Nagy Alexandra
Felszolgálási módozatok
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG - PROTOKOLL
Diplomáciai protokoll és etikett 6.
Biarritz Catering A Biarritz étterem tulajdonosa Berkes Gyula, és jól képzett csapata örömmel vállalja különleges vendégei professzionális gasztronómiai.
Etikett és protokoll 3 – Tóth Attiláné dr.
Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Protokolláris vendéglátás
Gundel Étterem Budapest.
Készítette: Czimbalek Katalin Hirsch Éva Pék Judit Szittár Katalin
Regdon Marianna rendezvényszervező
A KÖZSZEREPLÉS PROTOKOLLJA Európaiság – hitelesség - protokoll
Üzleti viselkedéskultúra Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Öltözködés, öltözet.
Diplomáciai Protokoll és etikett 11.
A rendezvényszervezés feladatai
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
Tisztelt Vadászkamarai Tagok, figyelem!
2008/09 Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna tanár Eszterházy Károly Főiskola
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
A vendéglátás folyamatai
Verbális kommunikáció
Étkezési kultúra.
Viselkedéskultúra.
Verbális kommunikáció
Protokoll ismeretek.
Viselkedéskultúra.
Üzleti etikett.
Készítette: Antal Adrienn
Mitől jó egy rendezvény?
Az eseményszervezés formái, eszközei
Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Minőségbiztosítási Szakmérnök/Szakember Képzés
Diplomáciai protokoll és etikett 7.
Ültetési rend Jelzések:
Rendezvények.
Italfelszolgálás alapelvei
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG – PROTOKOLL Bevezetés
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
XChanger. org regisztráció, és pénzküldés A regisztrációhoz Kattints ide! A regisztrációhoz Kattints ide!
Rendezvényszervezés II.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Meghívást kaptunk az oroszlányi Hölgy Klubtól nőnap alkalmából március 07-re.
Üzleti etikett és protokoll az USA-ban
Delegációs munkamenet
Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
Közszolgálati protokoll
Ételkészítő technológiák
„Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok ?”
Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
Vendéglátás ÁFA változása
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Az éttermi szolgáltatások Áfája és a turizmusfejlesztési hozzájárulás
Előadás másolata:

Diplomáciai protokoll és etikett 8. Étkezések- álló alkalmak

I. Közös szabályok: Étkezéses alkalmak: - álló alkalmak (nincs ültetési rend): „egy pohár pezsgő”, koktél, állófogadás, buffet-dinner - ültetéses alkalmak: munkareggeli, munkaebéd, díszebéd, díszvacsora svédasztal= büféasztal Öltözködés: meghívó és alkalom jellege alapján (18 óra előtt hivatali, utána ünnepélyes, ha nincs különleges előírás, vagy esemény) Az álló alkalmak nem az evésről, hanem az ismerkedésről és a kommunikációról szólnak (kivéve az „egy pohár pezsgő”)

II. „egy pohár pezsgő”: alkalmai: kiállítás megnyitója, épület átadása, szoboravatás, szerződés ünnepélyes aláírása Aláírás: aláírás, kézfogás, beszéd, 1 pohár pezsgő Meghívó, sötét öltöny Nem illik késni Csak egy pohár pezsgőt szabad levenni (akkor is levenni, ha valaki nem iszik); pohár tartása Koccintás lehet (főleg az aláíró felek között), de inkább poháremelés 10-15 percig maradni Nem az ismerkedésről és a lobbizásról szól

III. Koktél: nem egyenlő az itallal Itt már lényeg az ismerkedés, felek bemutatása egymásnak 30-40 perc, kicsit lehet késni, legtöbbször elég a hivatali öltözet Menete: Vendég meghívót kap, amit visszaigazol (R.S.V.P.) Ruhatár, mosdó Regisztrálás meghívó, vagy névjegykártya leadásával Bejáratnál belül a házigazdák fogadósora rendezői balon; kézfogás, majd welcome drink Elvegyülés a társaságban

étkezés: visszafogott, papírszalvéta segítségével apró falatok evése, amik sokszor fogpiszkálón vannak; egyszerre csak egyet szabad levenni Italokat a pultnál lehet kapni, vagy a felszolgáló kínál A kávé felszolgálása jelenti az az esemény végét Elköszönni nem kell mindenkitől; másnap írásban, szóban mg lehet köszönni a meghívást

Házigazda feladatai: Meghívottak listáját összeállítja és ellenőrizteti (korábbi névlistát „hatályosítani”) 5-10 perccel a kezdés előtt a helyszínen van Fogadósor: h1-h1f-h2-h2f-h3-h3f (ha a feleségek, vagy állandó élettársak ott vannak); max. 3 házigazda; a sor az első 15 percben fogadja a vendégeket, velük max. 1-2 szó Ezután kötetlen (bemutathat feleket egymásnak)

A szervező feladatai: Helyszín kiválasztása (étterem, kert, terasz, szálloda hallja stb.) Catering-es (étkeztető) kiválasztása Egy emberre 1,5 m2-t tervezzen és figyeljen a levegőmennyiségre Meghívottak címlistáját összeállíttatja; egy munkatárs munkaidőben folyamatosan várja, hogy a vendégek a megadott R.S.V.P.- számon visszajelezzenek A vendégeket „szoros ábc” szerint teszik sorrendbe (családnév, keresztnév rang, pl. Rétiharcos, Bendegúz dr.) Megbeszéli a létszámot a catering vezetőjével 24 órával a kezdés előtt

Portás tájékoztatása, parkolás elintézése, ruhatáros díjazása Mosdó, regisztráló helység, welcome drink leellenőrzése Fogadósor felállítása Vendégek irányítása, a tétlenkedők felkarolása Kávét a végén beküldetni Számlákat kifizetni

IV. Állófogadás Legelterjedtebb rendezvénytípus Sok szabály megegyezik a koktéllal (fogadósor, regisztráció, welcome drink, állva evés és ismerkedés, R.S.V.P.-meghívó Az ételeket egy villával kell enni (szalvéta tányér, villa bal kézben, jobbal szedni), állva (ételsor szerint haladni); evés közben nem lehet inni A házigazda pohárköszöntőt mond, utána poháremelés v. koccintás és megkezdődik az evés és társalgás Olyan ételeket kell felszolgálni, amit villával asztal nélkül el lehet vágni Házigazda pohárköszöntőjében köszönthet prominens vendéget Lehet kellemes, halk háttérzene; ha élő, akkor sincs taps és nincs tánc

V. Buffet-dinner: „ültetéses álló”, hibrid rendezvény A teremben büféasztal és visszaigazolt vendég számára megfelelő számú ülőhely az asztalok körül Kisebb műsorok is lehetnek benne, a végén tánc (közben halk háttérzene) Pohárköszöntő, esetleg díjátadás, műsor, majd étkezés (férfiak nők számára ételt nem, csak italt hozhatnak) Ha a vendég nem ismer senkit, bemutatkozik és engedélyt kér az asztalhoz való csatlakozáshoz (cél az üzleti szempontból fontos ismerkedés)

dohányzás: étkezés és a pohárköszöntő előtt, vagy a főétkezés után, ha van hamutartó és a mellette ülők megengedték, vagy van külön helység Főétel után el lehet hagyni az ülőhelyet (a fő házigazdának érdemes ilyenkor más asztalokhoz is ülni), vagy haza lehet menni Meghívó lehet kétkörös (visszaigazolás és belépő megfizettetése jótékonysági rendezvény esetén) Nincs ültetési rend, de ültetési kártyákkal lehet helyeket személyre szólóan kiadni (helyfoglalás esetén, vagy, ha a házigazda mag emellett szeretne tudni fontos vendégeket) 2 m2 személyenként, plusz az asztaloknál a hivatalos étkezéseknél megadott távolság